Search

Na televiziju stiže najbrutalniji reality show ikad?

Na televiziju stiže najbrutalniji reality show ikad?

"Game 2: Winter"

Tekst: E.G.


Nije neobično da reality projekti prelaze granice dobrog ukusa, no posljednji tv format koji dolazi iz Rusije najavljuje kršenje zakona i ugrožavanje života sudionika...

Živimo u vremenu agresivne hiperprodukcije sadržaja upitne kvalitete. Serije i filmovi možda postaju sve kvalitetniji i ambiciozniji, ali činjenica je da publika još uvijek traži razne reality tv formate, poput insceniranih talk-showova u kojima vrhunac predstavlja fizički obračun sudionika, do opsesivnog praćenja svakog koraka članova obitelji Kardashian-Jenner. I dok se sociolozi i psiholozi bave istraživanjima o uzrocima zanimanja publike za živote potpunih neznanaca, producenti televizijskih kuća se nalaze u nezavidnoj poziciji. Svaka nova televizijska sezona mora ponuditi inovativan sadržaj i zadržati gledatelje u nemilosrdnoj borbi s konkurencijom. Budući da nam se već sada čini da smo vidjeli sve moguće varijante realityja, koje su uključivale ekstremne promjene izgleda ili ljetni kamp u koji pozovete sve svoje bivše, postaje sve teže osmisliti novi format.

Na televiziju stiže najbrutalniji reality show ikad? (фото 1)

Ne čudi, stoga, da svjedočimo sve ekstremnijim prijedlozima. Granicu dobrog ukusa smo odavno prestali smatrati ikakvim mjerilom, a primjer koji je ovih dana najavljen u Rusiji odlazi korak dalje. ''Game 2: Winter'' je najnoviji reality projekt koji će se emitirati diljem svijeta. Sudjelovat će 30 sudionika i sudionica, trajat će od srpnja sljedeće godine pa sve do travnja 2018. godine. Kao jedini cilj se nameće golo preživljavanje u divljini, u uvjetima ekstremno niskih sibirskih temperatura i uz društvo divljih životinja. Nakon što nam je ''Survivor'' postao previše poznat i predvidljiv, američki producenti su odlučili napraviti nešto ekstremniji format, ''Naked and Afraid'', u kojem pratimo avanture muškarca i žene koji trebaju goli preživjeti u divljini. Naravno, ovakav je koncept nudio novu dozu avanturizma, ali kao i svaki put do sad, publika će ga se, prije ili kasnije, zasititi.

Na televiziju stiže najbrutalniji reality show ikad? (фото 2)

Kako bi ponudili kvalitetan odgovor američkoj konkurenciji, ruski producenti su odlučili najaviti projekt koji ''predstavlja ultimativan test preživljavanja u Sibiru.'' Format je inspiriran serijalom ''Igre gladi'', najava otkriva da možemo očekivati sve, a govorimo o tučnjavi, alkoholu, ubojstvu i silovanju. Prema njihovim riječima: ''Svaki sudionik daje pristanak da ga se može ozlijediti, osakatiti ili ubiti. Dvije tisuće kamera će na devetsto hektara pratiti trideset ljudi koji se bore za život, a baš sve je dopušteno.'' Iako su ovakve skandalozne najave u suprotnosti s ruskim zakonima, organizatori to odbijaju komentirati, a otkrivaju samo kako natjecatelji neće imati oružje, osim noževa koji su im nužni za preživljavanje, niti će im biti dostupna medicinska pomoć. Onaj tko odluči potražiti pomoć liječnika, automatski napušta emisiju.

Bilo da se radi o predimenzioniranom marketinškom triku ili ne, treba se zapitati do kojih smo granica danas spremni otići u potrazi za razonodom, čak i da se ispostavi da ništa od navedenog nasilnog sadržaja nećemo zaista i  vidjeti, nemoguće je ne primijetiti duh vremena na koji ovakvi formati računaju. Kad bi se znalo da će publika s gnušanjem odbiti ovakve projekte, oni se nikad ne bi ni stvarali. U vremenu najzahtjevnijih filmskih produkcija nam još uvijek nije dovoljno što nam je sav mogući igrani sadržaj dostupan u samo par klikova. Dapače, čini se da uvijek tražimo više. Kako gornja granica mogućeg ipak postoji, ostaje pitanje hoće li je ovaj najnoviji reality show doseći.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više