Search

Nova era filmova i TV serija u centar pažnje stavlja ženska prijateljstva

Nova era filmova i TV serija u centar pažnje stavlja ženska prijateljstva

Tekst: BURO.


Zovem svoje prijatelje svaki dan i to više puta dnevno (ok, nekada snimam i glasovne poruke - da, ja sam ta osoba) da im kažem da oko nas u svemiru dnevno proleti 40 tona materijala koji nas može spucati u bilo kom trenutku, nekada da pitam kako se zove ono šk šk za kosu što lijepo miriše na med, kako se zvalo ono mjesto gdje smo išle kad je bilo onako pakleno vruće ali smo jele najbolji sendvič na svijetu, zašto sam pobogu toliko plakala na stepenicama u Lisabonu, gdje ćemo otići kada sve pošaljemo dođavola. Nekada da pričamo o estetskoj kirurgiji, crnim rupama, Patti Smith… Dakle, dosta često i na različite teme, i praktično, neophodni su mi svakodnevno i ne mogu zamisliti nijednu manje ili više kriznu situaciju bez razgovora s njima. Iako me često i iznerviraju pa im kažem da nemaju pojma, a oni meni da malo zdravog razuma nije na odmet. Bilo kako bilo, najvažnije osobe koje sam ponosna što sam odabrala (ako sam uopće ja tu išta birala), su sasvim sigurno moji prijatelji. Da sam sve ostale stvari odradila upola dobro kao ovu, bila bih ozbiljno veliki car. Mada možda to i nije moguće, realno je da se neki kozmički balans mora održati.

Nova era filmova i TV serija u centar pažnje stavlja ženska prijateljstva (фото 1)
Nova era filmova i TV serija u centar pažnje stavlja ženska prijateljstva (фото 2)

Međutim, ako je vjerovati filmovima i pop kulturi, nije to baš nešto pretjerano bitno. Kako se čini filmska industrija nije preoduševljeni fan jakih i stabilnih ženskih prijateljstava. Tek se u posljednje vrijeme, s pojavom novih naslova, koji stavljaju žensko prijateljstvo u centar pažnje, radi na promjeni imidža i postaje jasno koliko je toga tragično manjkalo na filmskoj sceni. Prvo mjesto na listi “najvažnija veza u životu”, prijateljstvo dijeli s onom bitnom vezom koju svi moramo imati sa samima sobom, i čudno je i upitno zašto se ono toliko ignorira? Ili ne ignorira, koliko marginalizira i dobiva sporednu ulogu. Prijateljstva su formativna i nastavljaju to biti tijekom cijelog života. Zajedno sazrijevamo, rastemo, mijenjamo se i to zna svatko tko ima barem jednog pravog prijatelja u životu, ali zašto se onda prijateljstva toliko često prikazuju kao usputna stanica dok glavna junakinja ne nađe pravu osobu?

Nova era filmova i TV serija u centar pažnje stavlja ženska prijateljstva (фото 3)
Nova era filmova i TV serija u centar pažnje stavlja ženska prijateljstva (фото 4)

Kao što povjesničarka filma Shelley Cobb ističe, bila eksplicitna ili ne, ženska prijateljstva su oduvijek viđena kao prijetnja patrijarhatu, tako da strukture filmova i inzistiranje na heteroseksualnosti rade u prilog tome da se ona marginaliziraju i oslabe. Tako dobivamo plotove, gdje su “brak” i pronalaženje partnera krajnji cilj, i finalni odgovor na sva pitanja, kao i poražavajuću statistiku da se većina filmova o ženskim prijateljstvima odvija u periodu kada su djevojke single ili u tinejdžerskim godinama. Kasnije dolazi vrijeme da se “smire”, udaju, postaju majke što nekako po pravilu izgleda otpisuje najbolje prijatelje. U stvarnosti, ne znam postoji li itko kome to smisleno zvuči i tko je i tu zrelost, i bračnog partnera i djecu koja ne žele spavati, dočekao i preživio a da nema najbolje prijatelje uz sebe. Iskreno, ne mislim ni da je moguće.

Nova era filmova i TV serija u centar pažnje stavlja ženska prijateljstva (фото 5)
Nova era filmova i TV serija u centar pažnje stavlja ženska prijateljstva (фото 6)


Mora se odati priznanje da je “Sex & The City” odigrao veliku ulogu u promjeni te paradigme, i popularizaciji ideje da su dok veze dolaze i odlaze, prijateljstva ono što ostaje, iako uprkos tome, stupanj njihove fokusiranosti na pronalazak nekoga za jedno večer ili cio život, ostaje prilično visok. Međutim, u posljednje vreme svjedočimo sve učestalijem pomjeranju fokusa. Greta Gerwig je počela raditi filmove (i hvala svim nebesima da jeste) baš zato što joj se smučilo sve što je bilo u ponudi. Kao što i sama kaže, užasno je što praktično jedino što glavne junakinje rade je to da se zaljubljuju ili odljubljuju, i zaista, kada bi se “ženski” filmovi poredali, uvjerena sam da 70% ne bi prošlo Bechdale test (film koji bi ga prošao bi bio onaj koji ima barem dvije žene, koje razgovaraju, i to o bilo čemu drugom što nisu muškarci.) Dugogodišnja reprezentacija žena u filmovima nas je dosta temeljno uvjerila da žene zapravo i nemaju drugih interesiranja do tih, iako se naše osobno iskustvo prilično razlikuje. Ja se ispričavam, ali gde su filmovi o prijateljstvu, problemima, nesigurnostima, ambiciji, karijeri, uspjehu? Pravim problemima i izazovima pravih žena? Pa… nema ih. To jest, nije ih bilo. Ali promjena dolazi. Na mala vrata i polako, ali sasvim sigurno, čak i tamo gdje je ne bismo očekivali.

Nova era filmova i TV serija u centar pažnje stavlja ženska prijateljstva (фото 7)
Nova era filmova i TV serija u centar pažnje stavlja ženska prijateljstva (фото 8)

U filmu “Captain Marvel” umjesto da je junakinja Carol Danvers dobila tradicionalnu ljubavnu priču uz ovu u kojoj spašava svijet, kreativni tim joj je dao najbolju prijateljicu, Mariu Rambeau, i njihov odnos, i pravu prijateljsku ljubav su pozicionirali kao pokretačku snagu filma. To je ta velika ljubav za kojom se traga. I ne, nije seksualizirana.“Frances Ha” je također jedno od vodećih ostvarenja ovog “female friendship” vala, a Gerwig je imala i svoj režiserski debi s “Lady Bird”, tinejdžerskim filmom u kojem glavna junakinja zaista smislene i prave odnose, ima jedino sa svojim najbližim ženama- mamom i najboljom prijateljicom. Uz seriju “Girls” Lene Dunham, filmove “Someone Great” Jennifer Kaytin Robinson, “Booksmart” Olivie Wild, “Wine Country” Amy Poehler, (koji kao i “Book Club” pored toga što ističe žensko prijateljstvo govori o još jednoj marginaliziranoj grupaciji, a to su žene u godinama, koje pored toga što jesu supruge, majke, bake, ostaju i individue koje nisu pojedene svojim društvenim ulogama i stereotipnim pozicijama), led je malo po malo počeo da puca i dolazi nam pravi novi val filmova koji se zaista obraćaju ženama danas, kojima su prioriteti nešto drugačiji

Nova era filmova i TV serija u centar pažnje stavlja ženska prijateljstva (фото 9)
Nova era filmova i TV serija u centar pažnje stavlja ženska prijateljstva (фото 10)

Da, prijatelji jesu oni s kojima izlazimo, napijamo se, rame za plakanje, dobri wingmanovi, savršeni partneri u svakoj gluposti, ali ta uloga nikako nije sporedna. Naprotiv, glavna je, i suvremene scenaristice i režiserke, budući da većina ovih filmova ili serija dolazi upravo od autorica, to znaju i svojim ostvarenjima guraju patrijarhatu prst u oko odbacujući brak ili pronalazak the osobe, kao ultimativni “happy ending”. Sve te osobe već imamo i puno su više prave nego tisuće wannabe partnera. Umjesto, happily ever after, s bijelom haljinom, šampanjcem i floralnim dekoracijama ovi filmovi se završavaju činjenicama da su njihove junakinje nezavisne, i iskreno sretne u svojoj nezavisnosti i slobodi, a vlastiti smisao i identitet ne pronalaze u partneru, već poslu kojim se bave, identitetom koji su istražile, prijateljima koje vole.

Nova era filmova i TV serija u centar pažnje stavlja ženska prijateljstva (фото 11)
Nova era filmova i TV serija u centar pažnje stavlja ženska prijateljstva (фото 12)

I nitko ne kaže da više ne volimo dobre, tradicionalne romantične komedije. Naprotiv. Osobno jedva čekam da se netko prihvati posla i napravi pravu, romantičnu komediju kojoj ću se radovati, ali me još više veseli što se konačno vrednuje ona ljubav u koju znam da sam sigurna. Ima u “Animals” jedan trenutak kada Marty pita Lauru i Tayler: “Što je primarna životinjska potreba?” I onda odgovaraju redom. Laura kaže da je to hrana, Tayler seks, a Marty poentira rekavši: “sigurnost”. Ili što bi rekla Cristina Yang: “Da ubijem nekoga ona je osoba koju bih zvala da mi pomogne da odvučem tijelo. Ona je moja osoba.” E o tome se radi. O sigurnosti u neku osobu da će uvijek biti tu. A ta osoba zaista ne mora biti partner.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više