Search

Ova malo drugačija priča o zloglasnom milijarderu Gettyju nas je prikovala uz male ekrane

Ova malo drugačija priča o zloglasnom milijarderu Gettyju nas je prikovala uz male ekrane

... o liku koji je odbio platiti 17 milijuna dolara otkupnine za otetog unuka


Image: PR

Johna Paula Gettyja III., mladog nasljednika Gettyjeva naftnog bogatstva, otela je mafija kako bi dobila otkupninu. Na iznenađenje svih, iz nekog neotkrivenog razloga, njegova obitelj nije nimalo zainteresirana da ga vrate, osim majke. U nastavku pročitajte prve dojmove i jesmo li se nakon odgledane tri epizode serije "Trust" uspjeli navući na seriju...

Vjerujemo da ste već naveliko čuli i pročitali sve moguće najave za novu seriju koju čije ćete epizode moći pogledati prije svih putem internetske HBO GO usluge videa na zahtjev. Kako bismo vas uveli u samu priču, mi smo tim povodom ekskluzivno na uvid dobili prve tri epizode pa vam donosimo i presudu na temelju viđenog. Ako možda niste upoznati, u pitanju je "Trust", serija koja govori o Johnu Paulu Gettyju III., nasljedniku Gettyjeva naftnog bogatstva. Radnja se događa 1973. godine, kada je u Rimu otet 16-godišnji Getty, a njegovi mafijaški otimači računaju na višemilijunsku otkupninu. Pitanje koja se postavlja je prilično jasno, koja bogata obitelj ne bi platila za povratak voljene osobe? No, po svemu sudeći, čini se da upravo Gettyji ne bi.

"Trust" tako prikazuje mračnu noćnu moru mladića, inače unuka Johna Paula Gettyja (zloglasnog američkog milijardera), u rukama otmičara koji ne shvaćaju zašto nitko ništa ne poduzima vrate člana obitelji, sada njihovog zarobljenika. I dok talijanska policija smatra da je u pitanju psina i odbija se baviti istragom, Paulov je otac izgubljen u heroinskoj izmaglici u Londonu i ne javlja se na telefon. Paulov djed, spomenuti John Paul Getty - vjerojatno najbogatiji čovjek na svijetu - zatvorio se u tudorsku palaču na engleskom ladanju, okružen s pet ljubavnica i lavom ljubimcem. Zauzet je. Samo Paulova majka pregovara sa sve očajnijim otmičarima, a problem je u tome što je ona švorc i ne zna kako vratiti voljenog sina...

Ova malo drugačija priča o zloglasnom milijarderu Gettyju nas je prikovala uz male ekrane (фото 1)

Za razliku od recentnog filma "All the Money in the World" redatelja Ridleyja Scotta, koji se bavi istom tematikom, serija "Trust" čija prva sezona ima 10 epizoda, donosi nam po svemu sudeći malo širu priču vezanu uz ovu moćnu, besramno bogatu, ali disfunkcionalnu obitelj. Glavnog protagonista J. Paula Gettyja utjelovljuje tako briljantni Donald Sutherland koji može već sada dobiti pohvale za utjelovljenje lika. Već na početku ga vidimo kao obiteljskog moćnika i predvodnika Getty loze koji se pod stare dane utaborio na svom britanskom imanju, gdje uživa i živi s nekoliko ljubavnica, ali i vjernom batlerom.

Prilično je razočaran svojim potencijalnim nasljednicima, jer osim što su neki ovisnici o drogama, drugi baš i nisu prema njegovom mišljenju odabrali najbolji put u svojoj karijeri. Svoje razočarenje ne krije ni kada je u pitanju njegov unuk J. Paul Getty III, kojeg tumači mladi Harris Dickinson, a koji navrati u goste, inače poznat po svom boemskom životu u Rimu. I iako mu se djed doslovno kupa u lovi s obzirom na to da je najbogatiji čovjek na svijetu, na upit da mu posudi 6.000 dolara kako bi pokrio svoje dugove, unuk dobiva negativan odgovor uz neočekivanu ponudu koja zamislite, podrazumijeva rad, pa onda i proporcionalnu zaradu. 

Ova malo drugačija priča o zloglasnom milijarderu Gettyju nas je prikovala uz male ekrane (фото 2)

No, događaji koji uslijede u ovom prikazu priče postaju prilično kontroverzni, a to je otmica Paula kojeg se u ovoj interpretaciji priče postavlja u perspektivu da je on sam sudionik toga, što je proizašlo iz njegovog očaja i bijesa nakon što ga bogati djed odbije financijski podržati. To sve skupa nije se svidjelo stvarnoj obitelji Getty koji su u međuvremenu burno reagirali te odbacuju tu verziju priču, za koju tvrde da nije istinita.

No, spletom nemilih događaja Paul ipak u cijeloj toj otmici uistinu postaje žrtva s obzirom na to da situacija izmakne kontroli. U međuvremenu, i njegova obitelj mišljenja je kako je riječ o nekoj šali, uključujući i njegovog oca J. Paula Gettyja Jr. (Michael Esper). I iako stari Getty kada shvati da ipak nije riječ o šali ne želi platiti otkupninu, niti centa, odlučuje ipak angažirati obiteljskog detektiva Jamesa Fletchera Chacea kojeg pak utjelovljuje Brendon Fraser, kojem je ovo u biti svojevrsni veliki povratak u holivudsku sferu, gdje su pritom sve oči uprte u njega. 

Ova malo drugačija priča o zloglasnom milijarderu Gettyju nas je prikovala uz male ekrane (фото 3)

I unatoč početnom fokusu serije "Trust" na nasilje i traumatične događaje, kroz epizode ipak imamo i jednu humorističnu notu kao i prekrasnu scenografiju, točnije kadrove vremena u koje je radnja smještena. Tu je redateljska odluka, odnosno na momente podijeljeni ekran, što je svojevrsni dinamični trik i svojevrsni doživljaj malo odmaknut od klasičnog načina gledanja neke serije. I dok se Chace nerijetko zna direktno obraćati u kameru, ali i šokirati, Fraser koji ga tumači je definitivno iz kadra u kadar i dalje iznenađenje dok ga gledate u toj ulozi. Osim njega, tu je i neizostavni Harris Dickinson kao Getty III. koji je sjajno već na početku iznio aroganciju jednog bogatog, ali prilično naivnog 16-godišnjaka, nasljednika. Lik koji nam je još definitivno upao u oči jest Gail Getty, njegova majka koju glumi Hilary Swank, a za koju se nadamo da ćemo je u idućim epizodama vidjeti puno više s obzirom na to da njezino dosadašnje pojavljivanje u prve tri epizode "Trusta" koje je inače režirao jedan jedini Danny Boyle, ukazuje na to da ona može puno više s obzirom na lik koji tumači - jedinu osobu kojoj je u biti stalo da vrati svog sina, za kojeg je pritom spremna učiniti sve. 

Ova malo drugačija priča o zloglasnom milijarderu Gettyju nas je prikovala uz male ekrane (фото 4)

I iako će se možda mnogi složiti kako Hollywoodu nije trebala još jedna adaptacija Getty sage nakon filma "All The Money in the World" koji baš i nije ostvario ne znam kakav uspjeh na kino blagajna (iako je meni odličan), neosporna je činjenica kako nam "Trust" ipak daje još jednu drugu verziju i perspektivu cijele priče, bez ponavljanja onog poznatog i to na jedan pomalo drugačiji redateljski vrlo atraktivan način. Iako smo pogledali tek tri epizode, možemo samo reći zasad da ćemo ovoj seriji definitivno dati priliku i pogledati je do kraja, ako već zbog ničeg drugog onda zbog dobrog, neočekivano isprepletenog casta i lijepe fotografije… 

Seriju "Trust" možete pratiti putem internetske video usluge na zahtjev HBO GO i gledati najnovije epizode prije svih. 

Ova malo drugačija priča o zloglasnom milijarderu Gettyju nas je prikovala uz male ekrane (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više