Search

Ova švedska serija je baš ugodno osvježenje za um, nemojte da vam promakne

Ova švedska serija je baš ugodno osvježenje za um, nemojte da vam promakne

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Netflix

I taman kad smo do najsitnijih detalja secirali, i iz svih kuteva ‘porazgovarali’ o aktualnim visoko stiliziranim serijama američke i britanske produkcije, Netflix je svijetu poklonio još jednu temu za razgovor. Na redu je nešto sasvim drugačije, dolazi iz švedske producentske radionice i pravo je osvježenje u poplavi novih naslova ovog “pay-TV” giganta, kojem koronavirus ne može baš ništa.

Početkom studenog počela se emitirati nova serija “Love & Anarchy”. Nije Nordic noir već romantična drama, kažu da se to zove dramedy, smještena u švedsku metropolu Stockholm. Kreativnu redateljsku palicu drži Lisa Langseth koja je ujedno, uz Alexa Haridijija, i glavna scenaristica. “Kärlek & Anarki”, kako se izvorno kaže na švedski, u svojih osam epizoda prve sezone nudi lagano, ugodno, zabavno i na europski način ‘prizemljeno’ televizijsko štivo.

Ova švedska serija je baš ugodno osvježenje za um, nemojte da vam promakne (фото 1)

Sofie Rydman (glumi ju odlična Ida Engvoll) nezavisna je savjetnica koju je izdavačka kuća Lund & Lagerstedt svježe angažirala kako bi im pomogla ‘stati na noge’ u ovo novo digitalno doba. Ambiciozna Sofie je karijeristica, udana je i ima dvoje djece. U svom novom uredu Sofie upoznaje Maxa, mladog informatičara (sjajnom mladom Björnu Mostenu ovo je prva uloga u životu). Ono što započinje kao oblik ucjene, brzo se pretvara u igru odvažnosti na koju se Sofie i Max međusobno izazivaju. Međutim, kako njihovi izazovi eskaliraju, tako rastu i posljedice, a time radnja u seriji postaje realnija, a mi gledatelji skloniji da se poistovjetimo s njome. Ova romantična komedija događa se na radnom mjestu i iznenađujuće je zabavna. Redateljica Langseth, inače zaslužna za otkrivanje Alicije Vikander koja se pojavljuje u nekoliko njezinih filmova i biva nagrađena, stvorila je dva intrigantna i privlačna lika u obliku Sofie i Maxa. Tome je pomogla snažna kemija između glavnih glumaca Ide Engvoll i Björna Mostena koja baš ‘škaklja’.

Ova švedska serija je baš ugodno osvježenje za um, nemojte da vam promakne (фото 2)

Iza igre izazova koji se odvija između dva glavna lika kriju se i brojni drugi poslovni i emotivni zapleti. Prvi uključuje Sofieino radno mjesto u izdavačkoj kući koja se opire digitalnom pristupu poslu i promociji. Je li Instagram zaista postao najvažniji marketinški alat vidljivosti? O da, čini se da je, čak i za staromodnu izdavačku kuću koja nam kroz seriju u toj staromodnosti postaje iznimno simpatična. No, to nije pravi razlog zbog kojeg se vrijedi držati ove serije jer sočna priča odvija se između ambiciozne Sofie i mladog Maxa. Sa svakom epizodom saznajemo sve više o njima, a karakteri se otkrivaju u nekoliko kompleksnih slojeva. Baš kao kod svakog od nas, ništa nije kako se čini na prvu. Sofie tako na početku izgleda kao da vodi stabilan obiteljski život te uspješnu karijeru. Kako izazovi u seriji postaju odvažniji, Sofie razotkriva sasvim novu, očito pravu, stranu vlastite ličnosti koja zapravo želi biti. Pri tome je stilizirana onako ‘pravo švedski minimalistično’ sa šarmantnim dodirom crvenog ruža za svaki dan, u čemu će vjerujemo uživati svi ljubitelji spomenutog. Onaj najprizemniji dio estetike dolazi i u obliku realnih vidljivih podočnjaka glavne glumice koja na trenutke u seriji izgleda točno onako se osjeća. Jer svi imamo loš dan na poslu. Max je iznimno zgodan tip mladog Šveđanina, no iza svega nosi puno složeniju priču, a u Sofie vidi i budi upravo ono što joj je potrebno da se osjeti živom.

Ova švedska serija je baš ugodno osvježenje za um, nemojte da vam promakne (фото 3)

Razlika u godinama u njihovom je slučaju baš taman koliko treba da jedno u drugome probude ono što im nedostaje. Da, emotivni odnosi trebali bi biti zaigrani, djetinjasti, ne nužno uvijek ozbiljni, teški i svadljivi. Oslobođeni očekivanja, zamjeranja, relacija ‘ti meni-ja tebi’. Drugim riječima pronađite nekog tko će se zaljubiti u vašu ludost i dopustite mu da ju hrani. Pronađite nekog s kime ćete se uvijek osjećati kao zaigrano dijete. Pri tome nećete ostariti niti dana. Pogotovo onda kada ste tom djetetu dopustili da zaspe ili ste zaboravili da uopće postoji. Tek kada se odmaknemo od onog što se od nas očekuje, od idealizirane slike što i tko bismo trebali biti, postat ćemo slobodni. Na neki ultimativni šarmantni način serija “Love & Anarchy” uči nas upravo tome.

Ovo je serija o svim tim karakterima koji su ‘izgubljeni u prijevodu’, u potrazi da pronađu sami sebe te se svijetu otkriju baš takvi kakvi jesu. I to na duhovit i spontan način pri čemu učimo da je život zapravo ono što se događa ispod površine. U nadi da je u pripremi i druga sezona, što zasad nije potvrđeno, preporučujemo vam ovaj švedski dragulj.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više