Search

Pogledali smo \"Mindhunter\" - novu napetu Fincherovu seriju

Pogledali smo "Mindhunter" - novu napetu Fincherovu seriju

Već je u planu druga sezona


Image: screenshot

Iza ove sjajne Netflixove kriminalističke triler serije stoji David Fincher, dok se Charlize Theron našla u cijeloj priči u funkciji izvršne producentice. Serija "Mindhunter" posebna je po tehnici zadiranja u um serijskih ubojica te promišljanju i analiziranju njihovih postupaka...

Vjerujem kako svaki pravi obožavatelj Davida Finchera sigurno nije propustio izlazak njegove nove serije "Mindhunter", koja je na Netflix stigla prije kojih tjedan dana, u petak 13. listopada. Pogledali smo je odmah i mi, i odmah vam za početak možemo reći kako je riječ o sjajnom uratku koji biste trebali pogledati, nevezano za to volite li ili ne Fincherov rad, odnosno ovaj žanr.

Radnja "Mindhuntera" temelji se na početnim danima FBI-jeve jedinice za profiliranje. Jonathan Groff (kao agent Holden Ford) i Holt McCallany (kao agent Bill Tench) utjelovljuju dvojac FBI agenata koji razgovaraju sa zatvorenim serijskim ubojicama kako bi dobili što više informacija, točnije psihološki profil te o doznali što više o tome kako oni razmišljaju i što ih je uopće nagnalo na te stravične zločine, a sve kako bi im pomoglo u daljnjem hvatanju ubojica. 

Pogledali smo "Mindhunter" - novu napetu Fincherovu seriju (фото 1)

Ono što nas je oduševilo jest dosljedan "finčerovski" stil koji ulovite već na samom početku, a to je stilski hladna i sterilna estetika, izgled koji ste već mogli zapaziti u manje više svim Fincherovim dosadašnji uradcima. Tu je i neizostavan svijet koji je Fincher temeljito izgradio te stavka da se u biti progovara o stravičnim ubojstvima, koje tehnički nećete vidjeti, što na neki način gledatelju ostavlja mogućnost da ih interpretira i vizualizira na svoj način i to za sve stvari koje su se dogodile, ali nisu prikazane. 

Naime, sva ubojstva kojima se ovaj dvojac iscrpno bavi prezentira se isključivo kroz beskonačne i psihološki mučne razgovore s počiniteljima, popraćeni ponekim fotografijama masakriranih beživotnih tijela žrtava. Upravo tim potezom Fincher na odličan način s lakoćom proizvodi strah kod gledatelja - ništa puno ne vidimo, ali puno o tome doznajmo. 

Pogledali smo "Mindhunter" - novu napetu Fincherovu seriju (фото 2)

Kada je u pitanju struktura same radnje, ona se odvija slojevito, ali na jedan prirodan način s obzirom na to da je njezin razvoj možda pomalo dugotrajan, detaljan, ali to tako nećete osjetiti. Zanimljivo je i kako premisa serije u biti ostavlja dojam da je radnja prilično jednostavna; dvojac intervjuira serijske ubojice u zatvoru kako bi što bolje razumjeli njihove motive i njihovo gledanje na te postupke, a sve kako bi te potencijalne događaje u budućnosti možda jednom i spriječili. No, vjerujte mi, ova serija je sve samo ne jednostavna. 

Kada pričamo o likovima, cijela priča se u biti promatra kroz lik Holdena Forda. U početku, kada ga tek upoznajemo, on je simpatičan, pomalo štreberkast, nesiguran, ali istovremeno talentiran i ambiciozan. No, kako priča i njegovo istraživanje u tom procesu odmiče i postaje kompleksnije, u njemu se razvija bijes koji je uglavnom proizašao iz nerazumijevanja okoline, ali i popratnih privatnih situacija. Njegov pak kolega Bill je ovdje u nekoj funkciji moralnog kompasa i "vodiča" mentora spomenutom Holdenu jer je za početak iskusniji i stariji, a posebno je zanimljiva gradnja njihovog odnosa i suradnje koja se mijenja kroz faze i slučajeve. Isto tako, spomenula bih posebno i glumca Camerona Brittona koji je savršeno utjelovio zloglasnog Edmunda Kempera, serijskog ubojicu koji je početkom 70-ih godina oteo i brutalno ubio nekoliko ženskih osoba.

Pogledali smo "Mindhunter" - novu napetu Fincherovu seriju (фото 3)

Inače, seriju za sada prate dosta pozitivne kritike tako da se već s nestrpljenjem iščekuje i druga sezona, koja je u međuvremenu odobrena. Ono što znamo o onome što nam slijedi jest da će se iduća sezona baviti ubojstvima djece u Atlanti. Ona su se dogodila između 1979. i 1981. godine. Tijekom tog perioda barem 28 afro-američke djece, adolescenata i odraslih je ubijeno na razne načine. Ubojicu je ulovio agent FBI-ja John E. Douglas, na čijem se liku temeljio Groffov lik.

I za kraj, spomenimo i kako ova serija itekako podsjeća na filmove poput "Zodiac", "Hannibal" te seriju "True Detective", pomalo čak u svojim detaljnim analizama i na seriju "The Wire", pa ako je to ono što volite svakako biste trebali pogledati "Mindhunter", možda već ovaj vikend.

Pogledali smo "Mindhunter" - novu napetu Fincherovu seriju (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više