Search

Pogledali smo novu sezonu \"Black Mirrora\" i pomalo smo razočarani

Pogledali smo novu sezonu "Black Mirrora" i pomalo smo razočarani

Četvrta sezona distopijske uspješnice

Tekst: Ema Glavina

Image: screenshot

Nedavno je objavljena četvrta sezona hvaljene distopijske serije "Black Mirror", a sudeći prema onome što smo vidjeli, čini se kako je riječ o još jednom projektu koji nije uspio doseći svoj dosadašnji standard...

Odmah na početku teksta želim razjasniti nekoliko stvari: o ukusima se na raspravlja i moj dojam može biti potpuno drugačiji od nečijeg tuđeg, i dalje smatram da je "Black Mirror" odličan projekt kojem svatko treba pružiti šansu, a moj status obožavateljice ostaje postojan. Ipak, treba biti pošten i priznati kad naše omiljene serije (ili nastavci filmova) jednostavno više nisu toliko dobri kao što su to nekad bili. Netflix je u smislu PR-a sve odradio nepogrešivo. Prvo su nas tjednima zavlačili s teaserima koji su otkrivali tek nazive epizoda ili još manje od toga, namjerno nigdje ne otkrivajući datum izlaska četvrte sezone. Zatim su stigli traileri pojedinačnih epizoda koji su izgledali očekivano napeto i zastrašujuće, a na dan emitiranja, 29. prosinca, publici je upućena i karakteristična novogodišnja čestitka u kojoj su se izmjenjivali nepovoljni događaji iz godine na izmaku s kadrovima novih i starih epizoda serija. Drugim riječima, uzbuđenje je bilo na vrhuncu.

Ako se s ovom serijom slučajno još niste susreli, riječ je o distopijskom uratku koji propitkuje dinamiku suvremenog društva, kao i dosege sadašnje i buduće tehnologije. Kad nam ona prestaje biti saveznik i počinje biti faktor o kojem ovisimo i zbog kojeg mijenjamo strukturu svoje ličnosti? Sve to i mnogo više je vrhunski problematizirano kroz prve dvije sezone u produkciji britanskog Channel 4, a onda i Netflixa u druge dvije. Iako su se brojni obožavatelji zabrinuli oko potencijalnog novog smjera, utješna je vijest bila da će na seriji i dalje raditi njen originalni kreator, fenomenalni Charlie Brooker. Nakon što sam pogledala te prve dvije sezone prije nekoliko godina, "Black Mirror" si je na mojoj listi serija osigurao svojevrsni primat.

Točnije, znala sam da ću u trenutku izlaska nove sezone ostaviti sve što radim i pogledati što nam to još Charlie Brooker ima za ispričati. Priznajem, i ja sam bila među onim skepticima koji su se pribojavali američke produkcije, ali na kraju sam zaključila kako su takvi strahovi bili neopravdani; treća sezona mi možda nije bila najbolja, ali je i dalje imala svoj prepoznatljiv ugođaj i momente od kojih vas prolaze srsi. Charlie Brooker je i dalje znao što radi, što se posebno vidjelo u epizodama "Men Against Fire", "Shut Up and Dance" i "San Junipero".

Pogledali smo novu sezonu "Black Mirrora" i pomalo smo razočarani (фото 1)

Nakon što sam bingeala cijelu četvrtu sezonu, zaključujem kako se ekipa, u nedostatku bolje riječi, potrošila. Možda je stvar u tome da je šest epizoda po sezoni jednostavno prevelik zalogaj, i bilo bi bolje da ih ima tri, kao što je bio slučaj s prve dvije sezone, a možda je publiku postalo sve teže šokirati. Bilo je i ovdje nekih vrlo zabavnih epizoda koje pogledate u dahu, poput "USS Callister" i "Metalhead", ali one ne donose nikakve nove niti šokantne koncepte. Dapače, sve smo te teme već vidjeli obrađivane na stotine puta. Primjerice, "USS Callister" donosi priču o frustriranom CTO-u jedne kompanije za video igre, koji svoj bijes iskaljuje u virtualnoj stvarnosti u kojoj je on glavni, dok se njegove omražene kolege nalaze u ulozi podanika. Twist je u tome što je napravio njihove klonove, koji su svjesni svega, bez mogućnosti da se izbave, ali to je to što ova epizoda nudi- već viđenu zabavu. "Metalhead" je smještena u post-apokaliptičnom svijetu u kojem se malobrojni preživjeli ljudi moraju boriti protiv okrutnih robotiziranih pasa. Ponovno, napeto, zabavno, dinamično, produkcijski sjajno odrađeno, ali već viđeno.

Epizoda pod nazivom "Crocodile" krije možda i najveći scenaristički klišej, za koji mi još uvijek nije jasno kako se našao u takvoj seriji Jedan par skrivi automobilsku nesreću u kojoj pogiba biciklist čijeg se tijela u panici odluče riješiti, da bi ih ta odluka proganjala i desetljećima nakon, kao i dovela do novih zločina. Okej, uplest će se tu i moment tehnologije, ali sve skupa djeluje nevjerojatno neuvjerljivo i izlizano. Uz to, mehanizam snimanja sjećanja neodoljivo podsjeća na onaj koji smo vidjeli u prvoj sezoni, odnosno epizodi "The Entire History of You". Isto tako, ne mogu ne spomenuti scenu koja se pojavila i u ovoj i u još jednoj epizodi, koja uključuje junake koji u ključnom trenutku opasnosti ne mogu upaliti automobil, zbog čega ih neprijatelj napokon sustiže. Nekom starom "Black Mirroru" se to ne bi nikad dogodilo, pogotovo ne u dvije od šest epizoda u sezoni.

Pogledali smo novu sezonu "Black Mirrora" i pomalo smo razočarani (фото 2)

Međutim, ova sezona ima i svojih boljih trenutaka. "Arkangel" propitkuje granice sveprisutnog helicopter parentinga, pa tako pratimo zabrinutu majku koja nakon što joj kći nakratko nestane tijekom igre u parku, odlučuje postati dijelom testnog programa pomoću kojeg će uvijek znati gdje joj se dijete nalazi, što radi i što vidi. I ovdje sam htjela nešto malo maštovitiji rasplet, ali tema mi se činila dosta aktualna i pogođena. "Hang the DJ" je klasična epizoda Charlieja Brookera, kakvu ćete naći u gotovo svakoj sezoni, a progovara o utjecaju tehnologije na romantične odnose. Epizoda je slatka, brza i relativno pametna, a mene je najbrže od svih vratila u najbolje dane ove serije. Za kraj, tu je i "Black Museum", epizoda koju se najviše čekalo i koja je izgledala vrlo obećavajuće, a krajnji rezultat nije razočarao. U centru radnje je muzej iz naslova, koji sadrži artefakte korištene u nekim od najgorih počinjenih zločina, i sve to uz neizbježan dodatak razorne tehnologije. 

Pogledali smo novu sezonu "Black Mirrora" i pomalo smo razočarani (фото 3)

Ovu epizodu ćete vjerojatno pogledati u dahu, budući da se napetost vješto gradi od samog početka, i primijetit ćete kako je mnogo razrađenija od ostalih. Otvara neka jako bitna pitanja i nudi neke provokativne odgovore, ali, ponovno moram reći da se jako naslanja na već obrađivani koncept sadizma prema zločincima, maestralno prikazan u mojoj najdražoj epizodi, "White Bear" iz druge sezone. Sve u svemu, četvrta sezona mi se čini najslabijom do sad. Ponavljam, ima zanimljivih momenata i definitivno mislim pogledati i sljedeću sezonu do koje će sigurno doći, ali sve skupa djeluje kao da su scenaristi ostali bez novih ideja. Također, "Black Mirror" je i dalje kvalitetna serija, bolja od mnogih koje se trenutno prikazuju, ali činjenica je da su nas navikli na više i bolje. Poznavajući rad Charlieja Brookera, ima on još pokojeg asa u rukavu, i veselim ga se vidjeti u budućnosti. Naposljetku, ona je svijetla!

Related articles

Buro 24/7 Selection

više