Search

Pogledali smo prvu epizodu serije \"Genijalna prijateljica\" i malo je reći da jedva čekamo ostale nastavke

Pogledali smo prvu epizodu serije "Genijalna prijateljica" i malo je reći da jedva čekamo ostale nastavke

U produkciji HBO-a

Tekst: E.G.


Image: PR

U svijetu u kojem se knjige sve manje cijene, gotovo šokira kad neka od njih postigne globalni uspjeh, a svog autora ili autoricu pretvori u zvijezdu. Ako govorimo o stanju u Hrvatskoj, situacija je još tragičnija, pa nas je, u tom smislu, izrazito ugodno iznenadio podatak da su se knjige iz serijala "Genijalna prijateljice" kod nas dosad prodale u više od 18,000 primjeraka. Za nekoliko dana počinje i Interliber, najveći sajam knjiga na ovim prostorima, a izdavačka kuća Profil će upravo ondje publici ponuditi posljednji nastavak tetralogije o kojoj priča cijeli svijet, "Priču o izgubljenoj djevojčici". Za slučaj da vam ništa od ovog ne zvuči poznato, evo kratkog objašnjenja: Elena Ferrante je u četiri nastavka maestralno opisala živote dvaju prijateljica, usput vješto portretirajući društvene probleme poput siromaštva, klasne i rodne nejednakosti, važnosti političke participacije i mnogih drugih. Osim toga, Ferrante čitatelje od prvog retka uvlači u slojevitosti jednog odnosa, stvarajući snažnu povezanost s likovima koje pratimo od njihovog najranijeg djetinjstva. O tome da je ime Elena Ferrante tek pseudonim osobe koja je naglasila kako sve što ima svijetu za reći govori preko svojih knjiga  i koja želi ostati anonimna, ne treba trošiti previše riječi, već poštovati takvu želju, iako se mora priznati da je i taj moment doprinio fami oko knjige.

Bilo kako bilo, serijal je opčinio čitatelje diljem svijeta, pa je sljedeći logičan korak bio napraviti ekranizaciju. Čekali smo samo da saznamo hoće li biti riječ o filmu ili seriji i na kojem će se jeziku radnja odvijati, a moramo priznati kako smo jako zadovoljni konačnom odlukom producenata. Kad je HBO objavio prvi trailer za seriju s cijelom talijanskom postavom i kad smo ga cijelog pogledali nekoliko puta, nekako su nas napustile one pesimistične primisli kako će ovo možda biti još jedan slučaj koji je trebao ostati na knjizi. Trailer je bio dobar, ali prvi je nastavak bio još bolji. U zagrebačkom kinu Europa je, naime, premijerno prikazana prva epizoda, a glasan pljesak na kraju projekcije je dovoljno govorio o dojmovima. Bez namjere da vam otkrivamo previše detalja ili kvarimo ugođaj gledanja, reći ćemo samo da zaista ne vjerujemo kako će ovom serijom (barem po onom što smo dosad vidjeli) itko biti razočaran. Podsjetimo, u središtu radnju se nalaze Elena i Lila, dvije školarke koje odrastaju u siromašnom napuljskom rajonu.

Pogledali smo prvu epizodu serije "Genijalna prijateljica" i malo je reći da jedva čekamo ostale nastavke (фото 1)

Obje su vrlo bistre, ali Elena je vrijedna i poslušna, dok Lila ne mari za autoritete ni norme. Spletom okolnosti, njih će se dvije zbližiti i cijeli život graditi kompliciran odnos pun gorčine, zavisti, ali onda i ljubavi, razumijevanja i privrženosti. U prvoj epizodi upoznajemo jedan i drugi lik, njihove obitelji, kao i druge istaknute članove rajona. Gledamo kako izgledaju njihove škole, kakva je dinamika odnosa među susjedima, što se očekuje od djevojčica, a što od dječaka. Kakva god da cijela serija na kraju bude, već sada možemo reći da su mlade glumice koje tumače Elenu i Lilu, Elisa Del Genio i Ludovica Nasti, odradile posao vrijedan divljenja. Njihove su izvedbe bile nevjerojatno uvjerljive i zapravo ih se jako veselimo gledati i dalje, iako će ih u nekom trenutku zamijeniti starije Margherita Mazzucco i Gaia Girace. Za svaku su pohvalu i vrlo dobro napravljena scenografija i kostimografija, a posebno nam se svidjela uvodna špica koja podsjeća na shematski prikaz obitelji kakav je napravljen u knjizi. Cijela epizoda u trajanju od nekakvih 45 minuta nam je proletjela u trenu, a svi smo se složili kako jedva čekamo pogledati cijelu seriju i satima raspravljati oko razlikama knjige i serije i što nam se posebno svidjelo ili nije svidjelo. Apsolutno je prerano za donošenje konačnog suda nakon jedne epizode, ali nakon odgledanog, smatramo kako imamo pravo reći da je ovo serija s vrlo, vrlo velikim potencijalom i najtoplije se nadamo da će ga ispuniti, jer priča o Lenù i Lili to svakako zaslužuje.

Pogledali smo prvu epizodu serije "Genijalna prijateljica" i malo je reći da jedva čekamo ostale nastavke (фото 2)

Serija će se sastojati od osam epizoda, režiju potpisuje Saverio Costanze, a zanimljivo je spomenuti i da se među izvršnim producentima nalazi i oskarovac Paolo Sorrentino. Prva epizoda na HBO stiže 19. studenog, a mi vam najtoplije savjetujemo da je pogledate što prije. I naravno, ne zaboravite svratiti i do Interlibera po finalni nastavak sage!

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više