Search

Pogledali smo seriju \"Dark\" koju trenutno svi hvale. Ugasite sva svjetla u stanu i pogledajte je i vi!

Pogledali smo seriju "Dark" koju trenutno svi hvale. Ugasite sva svjetla u stanu i pogledajte je i vi!

Vrlo dobra njemačka produkcija na Netflixu


Image: PR

U jednoj kritici sam pročitala kako je seriju "Dark", inače prvu iz njemačke produkcije koja se našla na Netflixu, možda teško za gledati, ali ju je istovremeno teško i prestati gledati. I to je najbolji mogući opis koji smo mogli dobiti...

Iako su mnogi na prvu reagirali s dozom skepse: Hm, njemačka serija, na njemačkom jeziku… no, gledanjem prve epizode nove serije "Dark" koja se od 1. prosinca našla na Netflixu, bili su ušutkani. Već neko vrijeme se o njoj piše, razglaba i posebno naglašava kako je u pitanju prvi tv serijal njemačke produkcije koji se našao na Netflixu, što je bio dovoljan povod da je pogledam. Bila je to dobra odluka jer "Dark" je stvarno kvalitetna, konceptualno mračna serija svjetskog kalibra, koja donosi i upravo takvih 10 epizoda prve sezone (priželjkujem drugu sezonu). 

Pogledali smo seriju "Dark" koju trenutno svi hvale. Ugasite sva svjetla u stanu i pogledajte je i vi! (фото 1)

Naime, serija je to koja je prije svega ispunjena upečatljivim neosvijetljenim interijerima i eksterijerima, kadrovima mistične, ali istovremeno prekrasne šume, pa onda i spilje, a sve skupa ukazuje na moralno propadanje koje pak izvire sa svih strana. Puna je i prevara, intriga, duboko čuvanih tajni, nerazjašnjenih nestanaka i (obiteljskih) odnosa, ubojstava, nadnaravnog, ali i mrtvih ptica koje povremeno kao tuča padaju s neba. 

Pogledali smo seriju "Dark" koju trenutno svi hvale. Ugasite sva svjetla u stanu i pogledajte je i vi! (фото 2)

Mnogi će odmah primijetiti i kako ova mračna obiteljska drama s twistom neodoljivo podsjeća na sjajno upakiran miks omiljenih serija "Stranger Things" i "Twin Peaks". Jer, baš kao i u "Stranger Things", i u "Darku" priča započinje kada dječak iz malog njemačkog grada Winden nestaje u nerazjašnjenim okolnostima, nakon čega se dogodi i još jedan nestanak. No, naglasit ću ovo "samo podsjeća" jer je u pitanju nešto sasvim drugo, autentično i vrlo dobro. U ovoj priči klinci ne otkrivaju drugu dimenziju kao u "Stranger Things", nego je okosnica putovanje kroz vrijeme. "Dark" se tako fokusira na četiri obitelji koje se nađu usred misterioznih događanja koja se protežu kroz čak tri generacije, a oni se ponavljaju svake 33 godine. Nestanak djece u Windenu otvara u biti ponor koji je koncept vremena kakvog poznajemo okrenuo naglavačke, a glavno pitanje u cijeloj priči nije tko je oteo djecu, nego kada?

Pogledali smo seriju "Dark" koju trenutno svi hvale. Ugasite sva svjetla u stanu i pogledajte je i vi! (фото 3)

Tvorci serije "Dark" su Baran bo Odar (Sleepless) i Jantje Friese (Who Am I), a ono što sam već spomenula jest da je ona kompletno snimana i producirana u Njemačkoj, dok su većina glumaca isto tako Nijemci. Glavne uloge, koje su inače sjajno odigrali svi redom, tumače Louis Hofmann, Oliver Masucci, Jördis Triebel, Maja Schöne, Sebastian Rudolph, Anatole Taubman, Mark Waschke, Karoline Eichhorn i Stephan Kampwirth. Ono što isto neće proći nezapaženo jest glazba za koju je zaslušan jedan od najboljih elektronskih glazbenika današnjice, Ben Frost, rođeni Australac s prebivalištem na Islandu kojeg smo imali prilike ne tako davno čuti live i u Zagrebu. Tu je paralelno i fantastičan službeni soundtrack čije ćete pjesme redovito "shazamati" kroz epizode i na kraju poželjeti imati za slušanje u kompletu. Da odmah riješimo misteriju oko glavne teme iz uvodne špice, riječ je o sjajno odabranoj pjesmi "Goodbye" njemačkog glazbenika Apparat, koju možete poslušati ovdje. 

Pogledali smo seriju "Dark" koju trenutno svi hvale. Ugasite sva svjetla u stanu i pogledajte je i vi! (фото 4)

U svakom slučaju, ako ste ljubitelji misterije, momenata putovanja kroz vrijeme, miješanja prošlosti, budućnosti i sadašnjosti, radnje s puno, a onda i u jednom trenutku previše likova, koji se međusobno nadopunjuju i karakterno razvijaju kroz epizode i razne vremenske periode u kojima su postojali ili pak možda nisu, ako volite biti koncentrirani i punim plućima pratiti dinamičnu radnju, napeto iščekivati svaki rasplet, ako volite dobru glazbenu podlogu koja na jedan poseban način doprinosi atmosferi serijala, estetski vrlo lijepo snimljene kadrove i fotografiju, onda je "Dark" definitivno serija kojoj ćete ove zime, uz naravno ugašena svjetla u stanu dok je gledate, svakako dati priliku i biti zadovoljni. No, onda ćete isto tako, posve legitimno, od druge sezone očekivati i puno više, ako do nje dođe. U svakom slučaju, spontani aplauz Nijemcima koji su napravili odličan posao. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više