Search

Povratak legendarne serije na male ekrane

Povratak legendarne serije na male ekrane

Odabrali smo najbolje epizode


Nakon više od trinaest godina Mulder i Scully vraćaju se na male ekrane, a tim povodom prisjetili smo se nekoliko legendarnih epizoda serije "Dosjei X"

Televizijska mreža Fox službeno je potvrdila da se kultna serija "Dosjei X" ponovno vraća na male ekrane. Obožavatelji Muldera i Scully tako će nakon više od trinaest godina moći ponovno uživati u novim epizodama. Snimanje serije počinje na ljeto, a podatak o službenom emitiranju prve epizode još uvijek nije objavljen. No, potvrđeno je kako će likove Muldera i Scully u ulogama FBI-jevih agenata koji istražuju neriješene slučajeve povezane s paranormalnim pojavama i pitanjem postojanja izvanzemaljskog života na Zemlji, ponovno utjeloviti dosadašnje glavne zvijezde serijala, David Duchovny i Gillian Anderson.

Serija se u originalu emitirala u devet sezona, a sveukupno su prikazane 202 epizode. Tijekom prikazivanja serija je nagrađena s čak 70 različitih televizijskih nagrada. Od toga je čak 26 prestižnih televizijskih nagrada Emmy i 5 Zlatnih globusa. Serijal je triput proglašen i najboljim serijalom godine. U želji da vas podsjetimo na istrage paranormalnih slučajeva ovog kultnog serijala, u nastavku vam donosimo pet najznačajnijih epizoda po našem izboru, a priznajemo da odabir nije bio nimalo lak.

"Home" - Sezona 4, epizoda 2
Epizoda "Home" horor je priča koja se smatra najlegendarnijom od svih snimljenih epizoda. Samo u Americi je pogledana 19 milijuna puta. Kritičari za epizodu "Home" imaju samo riječi hvale, a uznemirujuću prirodu radnje redatelja Kim Mannersa vrlo često uspoređuju s radom Davida Lyncha.

U epizodi "Home" Mulder i Scully istražuju smrt djeteta rođenog s teškom urođenom manom. Radnja se odvija u Pennsylvaniji, a vrti se oko obitelji Peacock koja svoje izolirano seosko imanje nije napustila već desetljećima. U početku Mulder razvija teoriju da su braća Peacock oteli i silovali majku, a preminulo dijete smatra posljedicom incesta. No, istraga agente vodi kroz dugu povijest obitelji i otkriva potpuno drugačiji rasplet priče.

"Clyde Bruckman's final repose" - Sezona 3, epizoda 4
Iako je odgovoran za samo četiri scenarija za popularnu seriju "Dosjei X", Darinu Morganu navedene su osigurale obožavatelje i popularnost brojnih stranih TV pisaca. "Njegove" epizode postale su klasici zbog kombinacije natprirodnih uzbuđenja, pametnih zadirkivanja između dvaju glavnih likova i osebujnog humora. Ova je epizoda melankolična, zabavna priča o čovjeku koji previđa na koji će način bilo koja osoba umrijeti, te tako pomaže Mulderu i Scully otkriti serijskog ubojicu. Iako je epizoda sama po sebi briljantna, gostujuća uloga Petera Boylea u ulozi Bruckmana čini je još fascinantnijom.

"Beyond the Sea" - Sezona 1, epizoda 13

Mulderova opsesija oko dokazivanja postojanja paranormalnih sila pokretački je motor većine epizoda. No, ovaj put naglasak je stavljen na Scully, koja je u većini slučajeva skeptična. Nakon što iznenada umre njezin otac, Scully dobiva slučaj povezan sa serijskim ubojicom osuđenim na smrt. Ubojica se predstavlja kao medij koji može kanalizirati duhove mrtvih, a između ostalih i voljenog oca agentice Scully. Epizoda "Beyond the Sea" pomalo je poetična i puna neočekivanih obrata, što je čini briljantnom.

"Drive" - Sezona 6, epizoda 2

Epizoda "Drive" značajna je ponajviše iz razloga što se smatra epizodom koja je inspirirala redatelja Vince Gilliana na stvaranje novog serijala, popularnog "Na putu prema dolje". Naime, prilikom snimanja serijala "Drive", Gillian je uočio talent gostujućeg glumca Bryana Cranstona koji ga je nadahnuo da napiše scenarij za navedeni serijal. Bryan Cranston se u epizpdi "Drive" pojavljuje u ulozi simpatičnog Crumpa, žrtve vladinih eksperimenata. Radnja serijala odvija se na zapadu SAD-a i punih sat vremena prati Mulderovu utrku automobilom. Mulder i Scully tijekom utrke očajnički pokušavaju zadržati Crumpa živim, a on je tijekom cijelog vremena izložen niskim frekvencijama radio valova, koji mu podižu tlak zraka u ušima i opasni su po život.

"Bad Bood" - Sezona 5, epizoda 2
"Bad Blood" po mišljenju je mnogih najsmješnija epizoda "Dosjea X". Gillian Anderson ocijenila ju je kao svog favorita, rekavši da je sama pomisao na epizodu nagne na smijeh. U ovoj epizodi Mulder i Scully moraju se opravdati svom nadređenom nakon što Mulder ubije dječaka za kojeg smatra da je vampir. Nakon što prikupe sve podatke i počnu se prisjećati tijeka istrage, shvate da imaju potpuno različita sjećanja na događaje koje su prošli skupa. I tu misterij tek počinje.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više