Traži

Prijenos dodjele Oscara i ove godine na HTV-u

Prijenos dodjele Oscara i ove godine na HTV-u

89. dodjela Oscara: Red Carpet i dodjela nagrada


Fotografija: screenshot

Dodjela će se 89. put održati u Hollywoodu u Los Angelesu, u noći s nedjelje 26. veljače na ponedjeljak 27. veljače, a izravan prijenos će se moći pratiti na HTV1

Može li film "La La Land", nakon što se sa 14 nominacija za Oscara izjednačio s dosad rekordnim brojem nominacija za filmove "Sve o Evi" i "Titanic", izjednačiti ili srušiti još jedan rekord u povijesti najpopularnije filmske nagrade na svijetu? Spoj mjuzikla i glazbene drame u režiji Damiena Chazellea već je brojem nominacija nadmašio mjuzikle "Marry Poppins" i "Chicago" koji su svojedobno dobili 13 nominacija, a brojem bi se osvojenih nagrada mogao približiti ili čak prestići klasični mjuzikl "Priča sa zapadne strane" kojemu je pripalo 10 Oscara. Rijetko kada proteklih godina jedan je film brojem nominacija i osvojenih strukovnih nagrada tako odskočio od konkurencije.

Kao što su potvrdile i dosadašnje dodjele Oscara, za završni rezultat treba pričekati i posljednju kategoriju, najbolji film, u kojoj je ove godine uz "La La Land" nominirano još 8 naslova. Tako je favoritom iz sjene proglašena drama o odrastanju "Mjesečina" u režiji Barryja Jenkinsa s 8 nominacija koliko ima i SF drama "Dolazak" Denisa Villeneuvea. Po 6 nominacija zavrijedile su ratna drama "Greben spašenih" redatelja Mela Gibsona te obiteljske drame "Manchester by the Sea" Kennetha Lonergana i "Lav" debitanta Gartha Davisa. Četiri nominacije imaju kriminalistički triler "Sve ili ništa" u režiji Davida Mackenzieja i drama "Fences" Denzela Washingtona koji i glumi u filmu te je jedan od favorita za Oscara u kategoriji najbolje glavne muške uloge. Popis onih s ukupno tri nominacije zaključuje povijesna biografska drama "Heroji iz sjene".

Uz Damiena Chazellea za najbolju režiju nominirani su: Barry Jenkins, Denis Villeneuve, Kenneth Lonergan te Mel Gibson koji među nominiranima jedini ima Oscara u ovoj kategoriji. Što se tiče glumačkih kategorija, uz D. Washingtona najviše se izgleda daje Caseyju Afflecku za glavnu mušku ulogu u filmu "Manchester by the Sea", a do nagrade bi mogao doći i Ryan Gosling iz filma "La La Land". Njegova partnerica u filmu Emma Stone favoritkinja je u kategoriji najbolje glavne ženske uloge, ali bi Oscara mogle osvojiti i Natalie Portman za film "Jackie" te Isabelle Huppert za "Elle". U ovoj je kategoriji nominirana i trostruka oskarovka Meryl Streep (Neslavno slavna Florence) kojoj je to dvadeseta nominacija i rekord za jednu glumicu, odnosno glumca u povijesti Oscara. U kategoriji najbolje sporedne ženske uloge, prema predviđanjima, nagradi je najbliža Viola Davis (Fences), a najveće su joj suparnice Naomi Harris (Mjesečina) i Nicole Kidman (Lav). Slično vrijedi i za Mahershalu Alija (Mjesečina) koji je favorit u kategoriji najbolje sporedne muške uloge, a bez izgleda nisu ni Jeff Bridges (Sve ili ništa) te najmlađi među svim nominiranim glumcima i glumicama ove godine, dvadesetogodišnji Lucas Hedges (Manchester by the Sea).

Dodjela Oscara produkcijski je projekt američke TV kuće ABC, a svečanosti prethodi dolazak nominiranih i uzvanika na crveni tepih ispred Dolby Theatrea. Voditelj dodjele je Jimmy Kimmel, a komentatori u studiju Hrvatske radiotelevizije su Mario Kozina, Nenad Korkut, Boško Picula. U noći s nedjelje 26. veljače na ponedjeljak 27. veljače s početkom u 00:50 sati na HTV1 čeka nas prijenos uzbudljive dodjele godišnjih filmskih nagrada Oscar.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više