Search

Prva serija iz naše regije uskoro stiže na HBO

Prva serija iz naše regije uskoro stiže na HBO

"Uspjeh" u režiji Danisa Tanovića


Image: Getty

Scenarij šestodijelne serije "Uspjeh" potpisuje Marjan Alčevski, jedan od pobjednika HBO Adria "First Draft" natječaja...

"Uspjeh" je višeslojna drama fokusirana na snažne likove. Troje potpunih neznanaca će povezati nesretan slijed događaja, kad pokušaju pomoći žrtvi nasilja. Kako se posljedice njihovih djela počinju uvlačiti u svaki aspekt njihovih života, ti obični ljudi, različitog podrijetla, odlučuju ponovno uspostaviti kontrolu nad svojim životima. Gorka je to oda gradu Zagrebu koja donosi mračan uvid u različite strukture današnjeg društva kroz životne priče običnih ljudi koje je isto to društvo gurnulo preko ruba. Iako na prvi pogled vrlo zagrebačka, "Uspjeh" je univerzalna, slojevita priča u kojoj kroz ljubav, posao, obitelj, odanost, nesigurnost i zločin istražujemo trenutno prevladavajuće osjećaje frustracije, bespomoćnosti i pasivnosti u svakodnevnom životu običnog čovjeka u regiji i šire.

"Uspjeh" će se snimati pod redateljskom palicom Danisa Tanovića kojemu je ovo prvi puta da će se okušati u režiji serije. Danis Tanović je bosanskohercegovački redatelj, scenarist i producent koji živi i radi u Sarajevu. Režirao je nagrađivane filmove poput "Smrt u Sarajevu", "Epizoda u životu berača željeza", a njegov debitantski film "Ničija zemlja" (No Man's Land), za koji potpisuje scenarij i režiju, nagrađen je Oscarom i Zlatnim Globusom za najbolji strani film 2001. 

"Već dugo vremena dobivam materijale i ponude za snimanje serija za koje mislim da su u ovom trenutku zanimljivije i inovativnije od igranih filmova, ali nijedna do sada me nije zaintrigirala. Scenarij Marjana Alčevskog je sjajno napisan i zaista se veselim sto je HBO prepoznao kvalitetu i ponudio mi suradnju" - Danis Tanović, redatelj.

Producenti serije su Ana Balentović (HBO Adria) i Johnathan Young (HBO Europe) dok je produkcija "Uspjeha" povjerena produkcijskoj kući Drugi Plan.

Antony Root, Izvršni potpredsjednik programa i produkcije, HBO Europe: ""Uspjeh" je odlično napisana drama koja zadire ispod površine suvremenog urbanog života, otkrivajući priču sloj po sloj. Oduševljeni smo što smo otkrili briljantnog mladog pisca u Marjanu, i što možemo poželjeti dobrodošlicu Danisu u HBO Europe povodom prve serije koju će režirati, a koja je ujedno i naša prva originalna drama iz Adria regije."

"Cijeli HBO Adria tim je iznimno ponosan što našim gledateljima u Hrvatskoj i regiji donosimo prvu domaću HBO seriju. Pogotovo smo ponosni što je scenarij izravan proizvod našeg "First Draft" natječaja, i suradnje s jednim od pobjednika, iznimnim autorom mlađe generacije Marjanom Alčevskim. S obzirom na to da se režije prihvatio Oskarovac Danis Tanović, sigurni smo da će se s onime što se na prvi pogled čini kao tipična novozagrebačka priča vrlo jednostavno poistovjetiti i naši gledatelji u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji" - rekao je Marin Kariž, Direktor HBO Adrie.

HBO Adria "First Draft" natječaj predstavljen je u kolovozu 2016 godine na Sarajevo Film Festivalu, kao dio CineLink Drama programa, pozivajući autore da prijave svoje originalne scenarije smještene na području Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Na natječaj je prijavljeno 570 scenarija.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više