Search

Serija Call My Agent je nova opsesija modnog svijeta

Serija Call My Agent je nova opsesija modnog svijeta

Tekst: BURO.


Da se ne lažemo, televizije mi je već preko glave. Onu pravu televiziju ne gledam. Pričam o navalama svakojakih serija, pogotovo onih s oznakom “premium”. Nije stvar u tome da su loše (neke su stvarno odlične) već je stvar u tome da sam postala prezasićena. Ušla sam u fazu kada ignoriram velike produkcije, a tome ne pomaže i činjenica da sam protekli tjedan pogledala dva nova filma s Meryl Streep i da su oba bila loša. Ovo je rečenica za koju nikada nisam mislila da ću je izgovoriti ali eto, što je tu je.

Zbog te prezasićenosti nisam ni primijetila da je izašla četvrta sezona francuske serije Call My Agent. Netko ju je usput spomenuo kao svoje novo otkriće, a ja sam je još prije godinu dana pogledala u jednom dahu i to sve tri sezone. Nema potrebe naglašavati da sam četvrtu sezonu “slistila” u jednoj večeri.

Prva epizoda posljednje sezone počinje s Anderom Martel (Jedna od glavnih junakinja) koja priča na telefon s Diane Kruger, koja je u potrazi za haljinom za dodjelu nagrada Cesar. Potom je vidimo kako u zračnoj luci dočekuje Charlotte Gainsbourg, jednu od najstajliš Francuskinja. Otprilike ovo je samo mali uvod da znate što i koga možete očekivati u seriji.

Ako je niste gledali, otkrit ću vam da se radi o francuskoj seriji koja se u originalu zove Dix Pour Cent (10% provizije koju francuski agenti uzimaju kao honorar) i da prati život i posao showbizz agenata koji rade u pariškoj agenciji ASK. Radnja prati njihov odnos s klijentima koji su svi odreda fascinantni i ekscentrični, čak i pomalo karikirane verzije samih sebe.

Francuska filmska industrija se smatra intelektualnom, prepunom umišljenih i uvrnutih autora. Serija pak predstavlja njenu poslovnu i krvoločnu stranu koja nije bajka u stilu američkih serija kakve radi Ryan Murphy. Ovdje vladaju prave spletke i labirint narativa kroz situacije koje se mijenjaju u sekundi. Vjerojatno je to razlog zašto kraj serije nije bajkovit, već je realan i surov kakva je i filmska industrija.

Serija Call My Agent je nova opsesija modnog svijeta (фото 1)

Najveća poslastica u seriji (pored zvijezda koje se pojavljuju) jest taj svakodnevni život profesionalaca u Parizu. Iako svaka serija u sebi ima dozu eskapizma (zaboravite na Emily in Paris) serija Call My Agent je jako realna. Ne obiluje klišejima na koje smo navikli kada je Pariz centar zbivanja. Grad je ovdje samo kulisa. Akcija se događa u agenciji i u životu likova. Ovo je svojevrsna demistifikacija glamurozne profesije, sve uz lažna obećanja, bjesomučno blefiranje na nivou umjetnosti, gubitka pojma o vremenu i prostoru, konstantnog i krvavog pregovaranja i dubokog razočarenja. Što se odjeće tiče - znam, stavila sam riječ "modno" u naslov, glavni ženski likovi su pomalo stilski arhetipski: Andréa se pojavljuje u bezbroj Zadig&Voltaire pulovera i uskim trapericama i blejzerima, razbarušene kose. Elise Formain (njena antiteza i nemesis cijele posljednje sezone) je u savršeno skrojenim odijelima i vozi bicikl u Louboutin štiklama, a kada skine kacigu, ispod nje se nalazi savršeno glossy dugi bob.. Noémie je kompletno u uskim siluetama i naglašenog struka u stilu pedesetih, ali uspijeva zadržati svoju frenchness i neusiljenost, a Camille je poput studentice koja se odijeva u high street lancima i na buvljacima. Legit.

Za razliku od konfekcijskih bućkuriša, “Call My Agent” se bavi i ozbiljnijim pitanjima na opušten, ali jako slikovit način. Na tapeti su, naravno, timski rad, ali i razlike među generacijama i još više, spolovima. Na primjer, u jednoj epizodi iz ranijih sezona (slobodno čitajte dalje, neću ništa spojlati) Juliette Binoche dobiva ponudu da s pojavi na jahti poprilično gnjusnog mogula i to za vrijeme festivala u Cannesu. Andrea u njeno ime izjavljuje da to ne dolazi u obzir jer ne živimo u XIX. stoljeću. Organizator festivala joj na to odgovara da itekako živimo u XIX. stoljeću i da je bolje za Juliette da ne naljuti čovjeka tog kalibra niti da testira njegovu sposobnost da joj profesionalno naudi.

Serija Call My Agent je nova opsesija modnog svijeta (фото 2)

Na trenutke nas “Call My Agent” pita je li moguće da postoji legitiman sistem koji omogućava i potiče takvu dozu kolektivnog ludila? Filmska industrija je prepuna mana i sustav je spreman za potpuni remont, ali naša glad za svime što iz te industrije dolazi, i dalje je neutaživa.

Po ovome je industrija zabave jako nalik modnoj. Na kraju krajeva, obje se danas toliko isprepliću da im je nekada nemoguće odrediti granicu. Možda je zato gotovo svaka osoba koju poznajem (i profesionalno poštujem), a koja ima veze s modom, oduševljena ovom serijom koliko i ja. Ovo je gotovo insajderski eskapizam, a za mene osobno ne postoji ništa bolje od smijanja na vlastiti račun. Pogledajte. Nećete požaliti.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više