Search

\"Sharp Objects\" je nova serija na koju trebate obratiti pažnju

"Sharp Objects" je nova serija na koju trebate obratiti pažnju

U produkciji HBO-a

Tekst: E.G.


Image: PR,
screenshot

Uglavnom više nitko ne osporava činjenicu da su serije postale popularnije od filmova. Naravno, nekoliko puta godišnje će se pojaviti sjajni filmski naslovi o kojima će svi pričati, posebice u sezoni najprestižnijih nagrada, ali ostatak vremena ćemo provesti debatirajući o najboljoj seriji godine, serijama koje nam tek trebaju doći te načinima kraćenja vremena do početka emitiranja novih sezona koje ne možemo dočekati. Kako je popularnost ovog formata rasla, tako se sve više počelo ulagati u produkciju i dovođenje zvučnih imena. U serijama smo tako dosad imali prilike gledati imena poput Kevina Spaceyja, Nicole Kidman, Julije Roberts i Viole Davis, a teško je uopće zamisliti da postoje glumci koji još uvijek ne razmišljaju o tome da su glavne zvijezde neke nove moćne televizijske serije. Posljedično, već smo se pomalo navikli na to da od serija možemo očekivati puno. Ipak, kad smo čuli da dolazi serija koju je režirao Jean-Marc Vallée, a u kojoj glavnu ulogu tumači Amy Adams, apetiti su nam dodatno porasli.

Jeana-Marca Valléea poznajemo po filmskim naslovima poput "Wild" i "Dallas Buyers Club", a onda i fenomenalnoj seriji "Big Little Lies", dok Amy Adams slovi za jednu od najtalentiranijih glumica svoje generacije, u što smo se imali prilike uvjeriti u brojnim filmovima, od "Junebug" do "Arrivala". Jesmo li spomenuli da je "Sharp Objects" rađena prema istoimenom književnom bestselleru Gillian Flynn, autorici megapopularnog trilera "Gone Girl"? Ukratko, već sami spoj ova tri velika imena na jednom mjestu je značio samo jedno - ovu ćemo seriju pogledati čim izađe! I tako je i bilo. Dosad su objavljene tek tri epizode (od ukupno osam), ali već smo iz toga uspjeli zaključiti kako je riječ o projektu koji bi potencijalno mogao biti jedan od najboljih koje smo ove godine imali prilike gledati.

O čemu je zapravo riječ? Priča prati Camille Parker (Amy Adams), novinarku koja se po naputku svog urednika vraća u rodni grad, Wind Gap, i to kako bi donijela priču o dva događaja koja su potresla ovaj inače mali i mirni grad. Jedna je djevojka pronađena mrtva, a druga je nestala. Ubrzo po dolasku, otkrit će se i brutalno ubijeno tijelo druge djevojke, a grad će preplaviti atmosfera beznađa i paranoje. U svemu tome, Camille Parker je prisiljena suočiti se i sa svojim privatnim demonima - ona je alkoholičarka koja ima vrlo složen odnos sa svojom majkom (glumi je sjajna Patricia Clarkson), očuhom i polusestrom, dok je u tinejdžerskim godinama izgubila sestru. Ipak, koliko su god svi navedeni momenti sami po sebi jezivi i traumatični, sve je dodatno "začinjeno" prizorima poput njene rodne kuće koja bi se komotno mogla naći u filmovima Alfreda Hitchcocka, kadrovima iz sobe lokalnog motela čije osvjetljenje negira svaku moguću natruhu optimizma, i konačno, mračnim sjećanjima iz djetinjstva koji se savršeno isprepliću sa sadašnjošću.

"Sharp Objects" je nova serija na koju trebate obratiti pažnju (фото 1)

Upravo zbog prethodno navedenih razloga, jedina eventualna zamjerka koju bismo ovoj seriji mogli pronaći jest vrijeme njenog emitiranja. Naime, njena turobna atmosfera i teška stanja svijesti koja se osjete u svakoj sceni bi vjerojatno mnogo bolje pristajala jesenskim ili čak zimskim mjesecima. Sve ostalo je, međutim, poprilično dobro. Kako ne bismo otkrivali daljnje detalje radnje, ovdje ćemo se zaustaviti i napisati tek ono načelno što bi vas moglo ponukati da i vi ovoj seriji pružite priliku: gluma je fenomenalna, redatelj je još jednom potvrdio svoj veliki talent, a čini nam se da ćete ovog ljeta vrlo teško pronaći napetiju radnju. Osobne borbe, patologija kriminalnih umova, složeni obiteljski odnosi i dinamika življenja u malim sredinama, samo su neke od tema koje su vrlo uvjerljivo prikazane. Za konačni sud ćemo ipak morati pričekati i ostale epizode, ali trenutno smo vrlo, vrlo optimistični! 

Seriju "Sharp Objects" možete gledati na HBO kanalu ili putem online video streaming usluge HBO GO.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više