Traži

Sjećate se genijalne serije "Život na sjeveru"? Super vijest je da se snimaju novi nastavci

"Northern Exposure"


Fotografija: screenshot

Ukoliko pripadate mojoj generaciji onda ste sigurno odrasli na "Životu na sjeveru" ("Northern Exposure"), američkoj dramskoj tv seriji koja obiluje karakterističnim humorom, satirom i nerijetko zajedljivošću, a koja se od 1990. do 1995. prikazivala na CBS-u. Ono što nas je jako razveselilo jest da CBS priprema reboot, točnije nove nastavke.

Ako vas pak trebamo podsjetiti na osnovnu radnju, ona glasi ovako: neurotični njujorški liječnik židovskog porijekla, Joel Fleischman, vezan ugovorom o financiranju studija koji je potpisao sa saveznom državom Aljaskom, mora poslije završetka školovanja "odraditi" četiri godine medicinske prakse, i to ne u nekom gradskom aljaškom središtu, nego u Cicelyju, malom (imaginarnom) zaselku u planinskoj zabiti koji ima tek 800 stanovnika.

Ono što će vas sigurno prvo zanimati kada pričamo o novim epizodama jest činjenica da će spomenuta originalna zvijezda serije, Rob Morrow, reprizirati svoju ulogu dr. Joela Fleischmana, koji će se vratiti u Cicely na Aljasci kako bi prisustvovao pogrebu starog prijatelja. Tamo će se pak susresti s novim osebujnim likovima i ponovno ujediniti s nekim starima. Osim toga, Morrow će navodno na seriji raditi i kao izvršni producent, dok će John Corbett, koji je također glumio u originalu, na novom projektu biti angažiran kao producent, ali se vjerojatno neće pojaviti u svojoj ulozi. 

Inače, serija je tijekom petogodišnjeg emitiranja zaradila 57 nominacija za razne nagrade te osvojila njih 27, uključujući tri Emmyja i dva Zlatna globusa. 1992. je osvojila Primetime Emmy za najbolju dramsku seriju. Serija je nastala u produkciji Brand-Falsey Productions, a istaknula se dvjema Peabody nagradama 1991. i 1992. za "prikaz kulturnog sukoba njujorškog liječnika i građana izmišljenog Cicelyja na Aljasci na humorističan, ponekad i poetičan način "i za svoje priče o tome kako ljudi raznolikih pozadina i iskustava teže prihvaćanju svojih razlika i koegzistenciji." Većinu zapleta serije pokreću likovi, a radnja se vrti oko ekscentričnosti građana. Kritičar John Leonard proglasio je tada Život na sjeveru "najboljom televizijskom serijom u posljednjih 10 godina" i nije bio u krivu. 

Spomenuto oživljavanje serije "Život na sjeveru", odnosno snimanje novih nastavaka tek je u početnoj fazi, tako da za sada još nije poznato kada bismo nove epizode mogli gledati na malim ekranima. Ali, ono što znamo jest da jedva čekamo da se dogode. 

više