Search

Što očekivati od nove Matanićeve tv serije "Novine"?

Hrvatski proizvod koji ćemo nastaviti gledati

Image: Facebook,
PR

S emitiranjem je krenuo hrvatski tv serijal "Novine" redatelja Dalibora Matanića, kakav dosad još nismo imali prilike vidjeti, a donosi prilično vjerodostojnu priču o stanju u hrvatskim medijima i svim "prljavim" zakulisnim radnjama...

O hrvatskim tv serijama dalo bi se puno polemizirati i štošta napisati, ali ostavit ćemo to za neki drugi tekst. No, činjenica je da sam od njih odavno digla ruke, i mislim da je svima kristalno jasno i zašto. Iako se o Matanićevim "Novinama" pisalo i najavljivalo u jednom malo drugačijem i uzbudljivijem tonu prepunom intriga i zavrzlama, bila sam svejedno skeptična, no mogu reći kako sam si u svakom pogledu rezervirala termin za sinoćnje premijerno gledanje. Nešto me ipak "namamilo". I dobro da jesam! Jer, ono što smo imali prilike vidjeti iz prve epizode upućuje na ipak jednu malo blistaviju i ozbiljniju budućnost kada su hrvatski tv serijali u pitanju, posebice oni žanrovski.

Što očekivati od nove Matanićeve tv serije "Novine"? (фото 1)
Prvo što me dočekalo i ono na što sam "pala" bili su itekako filmični kadrovi Rijeke, posebice oni noćni, koja je apsolutno zablistala u kontekstu velegrada u koji je ova zamršena radnja i smještena. Naime, serija započinje prometnom nesrećom s tragičnim posljedicama koju je skrivila članica jedne tajkunske obitelji. Uskoro, dio procesa zataškavanja postaje i promjena uredničke i vlasničke strukture "Novina", dok nagla promjena vlasništva pokreće i unutarnja previranja u redakciji izazvana željom za moći, taštinom, ambicijama, kao i osobne odnose i sukobe nekoliko ključnih novinara i urednika redakcije, rastrganih između profesionalnog integriteta, žutila i komercijalizacije novinarstva te prljavih zakulisnih igara. Poznata tematika jel’da?
Što očekivati od nove Matanićeve tv serije "Novine"? (фото 2)
Serija nas tako uvodi u svijet tiskanog dnevnog novinarstva na hrvatski način, kao i njegovo naličje - zamršenu mrežu interesa obavještajnog podzemlja, krupnog kapitala i visoke politike. Kako će se priča točno razvijati, što možemo očekivati, ne znam, jer ipak je u pitanju odgledana tek jedna epizoda, a sudeći samo prema tome, scenaristički je očigledno odrađen sjajan posao iz temelja, a iza kojeg stoji Ivica Đikić, dok je Matanićeva režija ovoga puta u potpunosti zabljesnula. Pritom mislim na relativno vjerodostojnu dinamiku jedne novinske kuće s vrlo realnim svakodnevnim problemima, raspoloženjima i nimalo uljepšanom atmosferom. Sve to skupa popraćeno je dobrom fotografijom, kamerom, glazbom koja pridodaje dramatičnosti, ali i značajnim momentima gdje se likovi konačno služe s modernom tehnologijom (zamislite, imaju pametne telefone), a interijeri u kojima likovi borave i(li) žive nisu (za)ostali "u onom nekom vremenu starinske lamperije, old skul namještaja i prostorne dark atmosfere" kakve učestalo imamo prilike vidjeti u hrvatskim projektima, naime likovi su konačno dobili moderno uređene, čak reprezentativne domove/urede (svakome prema "zaslugama") u kojima su zasjali poneki dizajnerski komadi ili replike, nije bitno… Ali je bitno da je netko konačno o tome odlučio voditi računa u skladu s radnjom, temom i vremenom u kojem je serija snimana.
Što očekivati od nove Matanićeve tv serije "Novine"? (фото 3)
Kada je u pitanju glumačka postava koju čine Branka Katić, Trpimir Jurkić, Aleksandar Cvjetković, Zijad Gračić, Olga Pakalović, Goran Marković, Edita Karađole, Zdenko Jelčić, Tihana Lazović, Mijo Jurišić, Dajana Čuljak, Alen Liverić, Anja Matković i Dragan Despot, raspon imena je doista impozantan i širok, a Dalibor Matanić se odlučio i na osobno provjerene suradnje koje je odlučio nastaviti i u serijalu jer su eto, jednostavno funkcionirale. No, na momente se činilo da nisu svi jednako zabljesnuli kako su trebali ili kako se od njih očekivalo, no ostavit ćemo to na tome da je ipak, podsjećam, riječ o tek jednoj odgledanoj epizodi. No, već sada je dovoljno istaknuti kako je veliki uspjeh ove tv serije, sudeći prema komentarima, da se publika, uključujući i mene "zakačila" te da svi željno iščekujemo drugi nastavak "Novina". I iako nerijetko zna biti slučaj da se sve skupa u nastavcima razvodni, nadamo se da to ipak neće biti slučaj s obzirom na konkretnu temu o kojoj se progovara, a koja je u ovom podneblju itekako neiscrpna, rekla bih "plodno tlo vlastitog terena", no ovoga puta u kontroliranim uvjetima prezentacije jednog od trenutno najtraženijih hrvatskih redatelja.

Seriju "Novine" možete pratiti u "prajmtajmu" nedjeljom na HTV1 u 20 sati.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više