Search

\"Succession\" je jedna od najboljih serija koje se trenutno mogu pogledati, ali vrlo vam je vjerojatno promaknula

"Succession" je jedna od najboljih serija koje se trenutno mogu pogledati, ali vrlo vam je vjerojatno promaknula

HBO produkcija u svom punom sjaju

Tekst: E.G.


Image: PR

U moru televizijskih naslova koje svakodnevno, na razne načine, pokušavaju privući pažnju gledatelja, lako se odlučiti za one osrednje, a u isto vrijeme propustiti neke zaista fenomenalne. Svatko od nas raspolaže ograničenom količinom slobodnog vremena, a i uz najbolju je volju nemoguće pogledati baš sve serije koje nam se učine intrigantnima. Baš je zato usmena predaja jedan od najmoćnijih alata koji nam pomažu pri odabiru; preporuči li nam netko koga poznajemo (i čijem ukusu vjerujemo) neki naslov, veće su šanse da ćemo ga odlučiti pogledati. S druge strane, veliku ulogu igraju i mediji, koji o nekim serijama naveliko pišu i prije nego što je objavljena prva epizoda - zbog razvikane glumačke postave, upečatljive priče ili nekog trećeg faktora - dok druge jednostavno prođu ispod radara.

Upravo je to bio slučaj sa serijom "Succession" iz produkcije HBO-a. Većina onih koji su je pogledali slažu se u jednom; riječ je o izvanserijskom projektu. Možda nema zvjezdanu postavu poput serije "Big Little Lies" ni hrpu kontroverznih scena kojima obiluje "Euphoria", ali ima neupitnu kvalitetu i atmosferu kultnih naslova iste kuće, kao što su, primjerice, "The Sopranos", "The Wire" i "Six Feet Under". Potpuno je, naravno, jasno da se na tržište moraju plasirati komercijalniji naslovi namijenjeni široj publici, ali tim bi se više trebalo paziti i na balans koji donose kvalitetni dramski naslovi za nešto ambiciozniju publiku. "Succession" je upravo takva serija, i nije se mogla pojaviti u boljem trenutku.

Radnja prati obiteljske odnose unutar jedne od najbogatijih obitelji svijeta. Logan Roy (Brian Cox) se već desetljećima nalazi na čelu "Waystara", poslovnog carstva kojeg je sam stvorio, a koje obuhvaća sve od televizijskih postaja, preko hotelskih lanaca, pa do zabavnih parkova, zbog čega su mnogi uvjereni kako je riječ o liku stvorenom prema australsko-američkom medijskom mogulu Rupertu Murdochu. Glavu obitelji Roy u prvoj sezoni gledamo u lošem zdravstvenom stanju, koje će pak potaknuti njegove potomke na razmišljanje o budućnosti u kojoj će ga netko trebati zamijeniti.

Njegov najstariji sin i jedino dijete iz prvog braka, Connor (Alan Ruck), živi na ranču u Novom Meksiku, obiteljski je čudak koji prostitutki plaća da mu bude djevojka i nitko ga ne shvaća ozbiljno. Kendall (Jeremy Strong) je njegov drugi sin, iz drugog braka, i čovjek na mjestu upravitelja jednog ogranka očeve tvrtke - unatoč tome što se odlično snalazi u svijetu biznisa, pati od toga što je život proveo u sjeni kudikamo uspješnijeg oca te se konstantno bori s ovisnošću o drogama i depresijom.

"Succession" je jedna od najboljih serija koje se trenutno mogu pogledati, ali vrlo vam je vjerojatno promaknula (фото 1)

Njegov brat, Roman Roy (Kieran Culkin) obiteljski je zabavljač i tipični pripadnik njujorške zlatne mladeži kojem se ne može povjeriti nikakav ozbiljan zadatak, dok se jedina Loganova kćer, Siobhan (Sarah Shook) ostvarila u području političkog menadžmenta i PR-a. Za cijelu je priču važna i Marcia (Hiam Abbass), njegova treća supruga koja na njega može utjecati kako nitko od djece ne može, a tu su i osebujni partneri glavnih likova, visoko pozicionirani menadžeri u tvrtki, kao i cijela plejada odlično napisanih sporednih likova. I dok ćete za detalje radnje ipak seriju trebati pogledati sami, možemo vam reći kako smo prilično sigurni da vas neće razočarati.

"Succession" je jedna od najboljih serija koje se trenutno mogu pogledati, ali vrlo vam je vjerojatno promaknula (фото 2)

"Succession" možda nije serija na koju ćete se navući nakon što se pogledali prvu epizodu. Štoviše, možda će vam trebati i pola prve sezone da shvatite koliki je njezin potencijal, ali nemojte odustati. Pažnju će vam u međuvremenu držati apsolutno suludo raskošni interijeri, vožnje helikopterima na obiteljsko okupljanje, savršeno krojena odijela i haljine, ali i dijalozi toliko privilegiranog sadržaja da vam je jasno da ih mogu voditi isključivo pripadnici onih 1 posto svjetske populacije.

Serija obiluje pametnim humorom, političkim intrigama (i jako je aktualna, što je uvijek dodatni plus), nesvakidašnjim likovima i jako, jako dobrim glumcima, a druga sezona, koja je upravo u tijeku, još je za nekoliko razina bolja od prve. Bonus? Zadnje su epizode snimane u Hrvatskoj, na otoku Korčuli, u okolici Dubrovnika te u središtu Cavtata.

 

Seriju možete pogledati na platformi HBO Go.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više