Traži

Svi pričaju o seriji \"Sex Education\". Pogledali smo je i doznali zašto!

Svi pričaju o seriji "Sex Education". Pogledali smo je i doznali zašto!

Još jedna Netflixova uspješnica

Tekst: E.G.


Fotografija: PR

Ako smo prije pričali da smo sretni što su serije napokon postale format u koji se ulaže i koji nas stalno iznenađuje novom razinom kvalitete, sad smo već pomalo zabrinuti. Okej, nije riječ ni o čemu alarmantnom, ali činjenica je da sve dobre televizijske naslove više ne stigne pogledati ni najambiciozniji gledatelj. Štoviše, u ovom smo trenutku zadovoljni ako smo uopće uspjeli popamtiti sve aktualne naslove o kojima se priča, dok o onima koje ćemo doista i pogledati kontempliramo kao da nam o tome ovisi kojim ćemo životnim putem krenuti. Drugim riječima, danas nam se nudi i previše serija, a užurbani način života nam ostavlja sve manje vremena. To može značiti samo jedno - kad neku seriju odlučimo pogledati, želimo da ona bude dobra. Iako i brojne druge kuće nude dobre naslove, naši favoriti još uvijek nekako većinom dolaze iz tabora HBO-a i Netflixa. Na obje ćete platforme u svakom trenutku moći pronaći nešto što će odgovarati vašem raspoloženju, nama je u ovim tmurnim zimskim mjesecima samo trebalo nešto lako, pitko i simpatično, ali ne i banalno. Sve je to, ali i mnogo više, "Sex Education", serija koja je već mnoge osvojila i koja nas je i prije gledanja poprilično zaintrigirala.

Ako ste voljeli seriju "The End of the Fucking World", mogla bi vam se i ova svidjeti, samo imajte na umu da ćete umjesto prizora krvi i nasilja ovdje viđati prizore seksa. No, krenimo od početka. "Sex Education" je Netflixova serija koja je s prikazivanjem krenula 11. siječnja, sastoji se od 8 epizoda u trajanju od otprilike sat vremena, a nakon manje od mjesec dana je potvrđeno snimanje druge sezone. Spada u žanr dramske komedije, s tim da bismo mi rekli da je veći naglasak ipak stavljen na komične elemente. Radnja prati tinejdžera Otisa (Asa Butterfield) koji se nakon praznika vraća u školu i sa svojim prijateljem Ericom, koji je inače jedan od rijetkih deklariranih homoseksualaca, doznaje da je svačije ljeto bilo obilježno seksom. Osim njegovog. Štoviše, Otis odnedavno ne može ni masturbirati. Sve to poprima još jednu višu dimenziju kad doznamo da je Otisova majka (Gillian Anderson) seksualna terapeutkinja koja često mijenja partnere i za koju tabu teme ne postoje. Otis je, dakle, odrastao okružen seksom u ovom ili onim obliku, i u teoriji zna sve o njemu, dok je praksa nešto potpuno drugačije.

Ipak, ove će mu se školske godine upravo njegovo teorijsko znanje pokazati ključnim. Paralelno s Otisovom pričom, pratimo i priču Adama, školskog delinkventa i ravnateljevog sina koji se predstavlja nedodirljivim, ali u isto vrijeme ima ogromnih problema sa seksualnim nastupom zbog čega ga njegova djevojka (članica najpopularnije ekipe u školi) planira ostaviti. Stjecajem raznih okolnosti, Otis i njegova partnerica na jednom školskom projektu, lijepa, buntovna i pametna Maeve (Emma Mackey), nađu se uz Adama upravo u trenutku njegove najveće privatne krize uslijed koje im ispriča i sve o svojim problemima u krevetu. Otis ga posluša i kratko savjetuje, a nakon što Adam te savjete posluša, otkriva da su njegovi problemi riješeni. Ubrzo nakon, Maeve prilazi Otisu s genijalnom idejom koje se dosjetila - iskoristit će njegovo terapeutsko znanje i početi naplaćivati savjetovanje zbunjenim tinejdžerima. Nema veze što je on djevac i što zapravo nitko od njih ne zna što radi. 

Ovo je, u kratkim crtama, radnja tek prve epizode ove odlične serije koju ćete pogledati u dahu i za koju smo prilično sigurni da vam ni u jednom trenutku neće biti naporna ili dosadna. Napisana je na jednostavan, ali pametan način, pa iako objedinjuje sve moguće stereotipe o tipičnim predstavnicima srednjoškolaca, radi to na simpatičan način i nije nešto što bismo zamjerili. Posebno je zanimljivo što u većini slučajeva nećete moći odrediti ni odvija li se radnja u sadašnjosti ili u, primjerice, osamdesetima (zahvalimo se hipsterskoj modi!), a samo će vas kratko spominjanje Pornhuba ili pojava mobitela podsjetiti na to smo ipak u 2019. Lik ekstremno liberalne majke Jean je jedan od najmoćnijih momenata serije, i posve smo sigurni da će Gillian Anderson osvojiti cijeli niz televizijskih nagrada, iako ni drugi glumci ne zaostaju. Svaki je element ove vesele i pozitivne serije na mjestu, a nama je jako drago što je s emitiranjem krenula upravo tijekom zime, kad nam je takvo nešto i najviše trebalo. Apsolutna preporuka!

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar