Search

Taboo: najočekivanija serija ove sezone

Taboo: najočekivanija serija ove sezone

Novi projekt Toma Hardyja

Tekst: E.G.

Image: Screenshot

Čini se da sve čega se glumac Tom Hardy prihvati, instantno postaje uspješno u svjetskim razmjerima. Nakon izlaska prve epizode njegove najnovije serije "Taboo", oduševljenje su podjednako iskazale i kritika i publika...

Prije nekoliko dana je konačno prikazana dugo očekivana serija u produkciji BBC-a - "Taboo". Već prije samog emitiranja serije, ljestvica očekivanja je bila postavljena prilično visoko. To ni malo ne čudi kad znate podatak da su producenti Ridley Scott ("Blade Runner, "Alien") i Stephen Knight ("Tajna veza", "Ruska obećanja"), a da je koncept serije osmislio sam Tom Hardy u suradnji s ocem. Osim što je osmislio seriju, Hardy tumači i glavni lik, Jamesa Keziah Delaneyja, koji se nakon deset godina provedenih u Africi vraća u London te saznaje da mu je otac ostavio neobično nasljedstvo. Kad se odluči pod svaku cijenu osvetiti smrt svog oca, uplest će se u opasnu mrežu zavjere i intrige. Više detalja radnje od ovog vam zapravo i nije potrebno, a kritičari se već sada slažu da je ova serija nešto što svatko tko ima interesa prema televiziji i filmu, jednostavno mora pogledati.

Taboo: najočekivanija serija ove sezone (фото 1)

Ono što ćete nužno uočiti čim pogledate barem jednu scenu iz serije jest koliko je stilski jaka. Zasluge za to odlaze Stephenu Knightu, koji je seriju producirao, napisao i dijelom osmislio. Široj javnosti je najprije bio poznat kao redatelj filma "Locke", u kojem ponovno glumi Tom Hardy, i to kao jedini glumac koji se pojavljuje u cijelom filmu, a dijaloge vodi isključivo preko telefona. Ubrzo nakon filma, dolazi i Knightovo najzapaženije ostvarenje, serija "Peaky Blinders". Radnja prati svakodnevicu grupe gangstera iz Birminghama početkom 20. stoljeća, a postala je omiljena upravo zbog jakih stilskih obilježja kojima obiluje svaki kadar. Likovi su karizmatični, kadrovi su fenomenalno snimljeni, a soundtrack se ne može dovoljno nahvaliti. Naravno, konačni proizvod je produkt rada velikog tima ljudi, ali upravo je Knight osoba koja je cijeli taj koncept imala u glavi i savršeno ga prenijela na papir. Iz tog razloga ga se često naziva vizionarom, koji će nekoliko stranica scenarija iskoristiti samo kako bi opisao okruženje u kojima se likovi nalaze i malo što prepušta mašti.

Slično kao i u seriji "Peaky Blinders", i ovdje gledamo mračne i prljave ulice Londona koje ispunjava magla kao simbol beznađa i težine ljudskih sudbina. Drugim riječima, atmosfera gradova u Knightovim projektima gotovo predstavlja samostalni lik kojeg je nemoguće ne vidjeti. Ipak, treba spomenuti kako je najavljeno da će se radnja serije odvijati i na teritoriju Afrike i Amerike, dok smo u prvoj epizodi imali prilike gledati samo scene snimljene u Londonu. U tom će smislu biti posebno zanimljivo vidjeti zanimljive prizore divljine kakve je zamislio Knight. U seriji se, osim Toma Hardyja, pojavljuju i Oona Chaplin, Jonathan Pryce, Leo Bill i mnogi drugi, no ne može se poreći da za sada Hardy i sam uvjerljivo nosi cijelu seriju, još jednom se dokazujući kao glumac čije najbolje uloge tek dolaze. Ostaje nam vidjeti hoće li serija do kraja ispuniti nametnuta očekivanja, ali za sada nemamo razloga vjerovati da bi nas mogla razočarati na bilo koji način.


Related articles

Buro 24/7 Selection

više