Search

Tko je Michaela Coel i zašto cijeli svijet bruji o njezinoj seriji?

Tko je Michaela Coel i zašto cijeli svijet bruji o njezinoj seriji?

Tekst: D.D.


Image: HBO Press,
Instagram

Sve počinje idilično - Arabella je bezbrižna, samopouzdana Londončanka s grupom sjajnih prijatelja, potencijalnim dečkom kojeg je upoznala na odmoru u Italiji i spisateljskom karijerom u usponu. No, samo je jedna večer - ona u kojoj joj je podmetnuta droga za silovanje, bila dovoljna da joj se život raspadne u komadiće koje nakon toga pokušava skupiti te krenuti na put samootkrivanja na kojem preispituje baš sve, karijeru, prijatelje, pa čak i obitelj.

Tko je Michaela Coel i zašto cijeli svijet bruji o njezinoj seriji? (фото 1)

Seksualno napastovanje glavnog lika serijala "Mogu te uništiti" ("I May Destroy You") čije su epizode dostupne za gledanje na HBO-u, oko kojeg se vrti čitav zaplet nije bilo teško predočiti redateljici, scenaristici i glavnoj glumici Michaeli Coel jer ga je i sama doživjela. Upravo je zbog toga negativnog iskustva, stvarateljica popularnog serijala "Chewing Gum" stvorila neustrašivu, iskrenu i provokativnu dramu koja istražuje pitanje seksualnog pristanka u suvremenom životu.

Tko je Michaela Coel i zašto cijeli svijet bruji o njezinoj seriji? (фото 2)

Fiktivnu priču temeljenu na vlastitom životu podijeljenu u 12 epizoda napisala je, kako je otkrila u intervjuu za Vulture 191 put, dok nije došla do konačnog scenarija. Danas 32-godišnjakinja svoju je prvu pjesmu (inspiriranu biblijskim psalmom) napisala kao tinejdžerica, a od tad nije ispustila pero iz ruke. Londončanka je televizijskim eterom i streaming servisima zavladala prije četiri godine s komedijom o djevojci koja pokušava izgubiti nevinosti (ranije spomenuti "Chewing Gum") za koju je osvojila dvije nagrade BAFTA. Upravo dok je završavala scenarij za jednu od epizoda druge sezone te uspješne serije, Coel je odlučila napraviti pauzu u baru te joj je tamo podmetnuta droga i te je večeri silovana od strane dvojice muškaraca.

Tko je Michaela Coel i zašto cijeli svijet bruji o njezinoj seriji? (фото 3)

Kad je došla svijesti pokušala je pronaći nekakvo objašnjenje za taj nemili događaj, a svoje misli i osjećaje odlučila je s javnosti podijeliti i putem Arabelle, liku koji je stvorila po sebi. Iako je serija osmišljena da se bavi pitanjem pristanka u današnjem društvu, zapravo pruža odličan uvid u stanje uma nakon traume, kako se nositi s traumom te kako nastaviti s "normalnim" životom nakon što vam se tako nešto dogoditi. Ponekad na težak način, a ponekad kroz šalu upravo to Coel približava kroz epizode svojeg novog serijala.

Priča potiče na introspekciju, a sve elemente, uključujući i horor dijelove, s mudrošću i čistinom Coel prepričava u svojem scenariju. Iako je svoju karijeru zamislila u sasvim drugom smjeru - na sveučilištu u Birminghamu pohađala je studij politologije koji je napustila da bi se u potpunosti posvetila vjeri, nakon što je svoju poeziju, također religioznog sadržaja, odlučila izvoditi na open-mic večerima, zapazio ju je scenarist Che Walker koji joj je predložio glumačku karijeru. I tako je gluma ubrzo zamijenila vjeru, a Coel je glumila i u popularnim "Black Mirror" i "Star Wars" serijalima, međutim njezina najzapaženija ostvarenja upravo su ona u kojima ima kompletno kreativno uzde i progovara o problemima s kojima se žene u suvremenom svijetu i dalje svakodnevno bore, poput osjećaja krivnje koji dolazi nakon proživljenog seksualnog napada. Upravo se zato nadamo da neće stati na samo dva uratka i da vrijeme Michaele Coel tek dolazi. Čekali smo ga! 

Leave a comment

više