Search

U posljednjih 10 godina gledali smo genijalne filmove, imamo ogroman popis svih za koje morate znati

U posljednjih 10 godina gledali smo genijalne filmove, imamo ogroman popis svih za koje morate znati

Opširan pregled desetljeća

Tekst: L.L.


Image: IMDB

Davne 2010. godine, filmom godine proglašen je "Avatar", u svijetu je sve popularniji postao Netflix, a zatim je trebalo samo još šest godina kako bi se pojavio i kod nas. U posljednjih smo se deset godina susretali s filmskim naslovima koji su nas osvajali na prvu, koji su izazivali čuđenje i iznenađenje, oni koji su, nakon prvotnog oduševljenja, donijeli razočarenje i oni koje nikada nećemo zaboraviti. Upravo zato, odlučili smo na jednom mjestu pobrojati sve naslove vrijedne spomena nastale proteklih 10 godina.

U posljednjih 10 godina gledali smo genijalne filmove, imamo ogroman popis svih za koje morate znati (фото 1)

Među najpopularnijim i onima koji su nas najviše iznenadili, a koje mnogi internetski portali danas nazivaju i naslovima desetljeća, svakako bismo istakli "Melancholia" s Kirsten Dunst, "The Tree Of Life" s Brad Pittom, ali i genijalan nastavak "Mad Maxa, Fury Road" koji je u posljednjih deset godina izazvao veliko oduševljenje.

Proteklo desetljeće, iako se nama uopće ne čini tako dalekim, pojavio se i film "The Social Network" o Marku Zuckerbergu i društvenoj mreži Facebook, titulu jednog od najpopularnijih i onaj film koji ćemo zasigurno pamtiti još godinama dobio je "Once Upon a Time in Hollywood" u kojem je Quentin Tarantino okupio holivudsku kremu današnjice, a valja spomenuti i "Johna Wicka", film u nastavcima s omiljenim Keanu Reevesom u glavnoj ulozi. Nakon težih, dramatičnih i akcijskih naslova, dodali bismo još i kako smo se uz simpatičan film "Beginners" iz 2010. opuštali na najugodniji mogući način.

U posljednjih 10 godina gledali smo genijalne filmove, imamo ogroman popis svih za koje morate znati (фото 2)

Naravno, tu je i intrigantni "Joker" kojem smo se do nedavno zajednički divili, no zanimljivo je prisjetiti se i filma "La La Land" koji je ljubitelje mjuzikala i romantičnih komedija, po kojima su Emma Stone i Ryan Gosling poznati, podijelio u mišljenju te opće histerije koja je nastala prošle godine, izlaskom filma "A Star is Born" s Lady Gagom.

Osim "Once Upon a Time in Hollywood", veliku pažnju na kraju desetljeća ukrao je i "The Irishman", film Martina Scorsesea s Robertom De Nirom i Al Pacinom baš kao što je to 2013. godine bio slučaj s genijalnim "Djangom Unchained", još jednim remek djelom Quentina Tarantina. No kakav bi to popis bio, a da se na njemu ne nađe i fantastičan Wes Anderson sa svojim filmom "Hotel Grand Budapest" vizuali iz kojeg su nam se urezali duboko u sjećanje pa ih sada tražimo i na poznatim mjestima.

U posljednjih 10 godina gledali smo genijalne filmove, imamo ogroman popis svih za koje morate znati (фото 3)

Također, filmovi poput "We Need to Talk About Kevin" iz 2011., "Room" iz 2015., "Interstellara" iz 2014. godine i "Inceptiona" iz 2010. godine također se nalaze među onima koji se naprosto ne zaboravljaju.

Među našim favoritima proteklog desetljeća svakako je film "Blue Valentine" s Ryanom Goslingom i Michelle Williams, drugačija ljubavna priča iz filma "Call Me By Your Name" te film "Her" u kojem smo se zaljubili u jednostavnost glume Joaquina Phoenixa.

Jedan od onih koje još uvijek pamtimo jest i film "Manchester by the Sea", a među dražima nalaze se i "The Perks of Being a Wallflower" iz 2013. godine te "Whiplash" iz 2014. godine.

U posljednjih 10 godina gledali smo genijalne filmove, imamo ogroman popis svih za koje morate znati (фото 4)

Važno je spomenuti i kako smo se najviše smijali nastavcima filmova "Hangover" koji su izašli 2011. i 2012. godine, a oduševili su nas i "Wolf of Wall Street", "Suicide Squad" te drama "I'm Still Here" Caseyja Afflecka. Svojom nas je glumom u filmu "Mother" osvojila i Jennifer Lawrence, a na istoj razini, u pomalo drugačijem okruženju, bez riječi nas je ostavio i film "A Quiet Place", prvi iza kojeg stoji inače glumac John Krasinski.

Zanimljivo je spomenuti i nastavak priče o Jesseju i Celine koje glume Ethan Hawke i Julie Delpy u filmu "Before Midnight" iz 2013. godine, film "Black Swan" iz 2010., kao i "Birdmana" koji je izlaskom 2014. godine podigao ogromnu prašinu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više