Search

Veliki uspjeh! Amerikanci rade \"remake\" Matanićeve serije \"Novine\"

Veliki uspjeh! Amerikanci rade "remake" Matanićeve serije "Novine"

Isplativ hrvatski proizvod koji će dobiti i drugu sezonu


Image: Buro arhiva,
screenshot

Za projekt je kao producent i glumac jako zainteresiran George Clooney...

Hrvatsku seriju "Novine" imali smo prilike pratiti na HRT-u od 16. listopada 2016. do 8. siječnja. Riječ je o dramskom tv serijalu redatelja Dalibora Matanića koji je u prvoj sezoni donio 12 epizoda, ali i nešto što u hrvatskoj tv produkciji još nismo imali prilike vidjeti. Scenarij za nju je napisao Ivica Đikić, inače dugogodišnji novinar koji je nekoliko godina ranije obnašao funkciju glavnog urednika riječkog Novog lista, što je itekako utjecalo na kvalitetu vjerodostojne priče o stanju u hrvatskim medijima i svim "prljavim" zakulisnim radnjama...

I iako je to bilo za očekivati, s obzirom na uspjeh i pozitivne reakcije od hrvatske publike i kritike, Matanić je u posljednjem intervjuu za Jutarnji list otkrio kako kreću u snimanje druge sezone i to već iza Nove godine. Kako kaže, odgovorni ljudi HTV-a jasno su dali do znanja kako su im "Novine 2" kreativni prioritet.

Veliki uspjeh! Amerikanci rade "remake" Matanićeve serije "Novine" (фото 1)

I dok prva sezona serije opisuje život i rad novinara i urednika fiktivnog lista Novine,  koji se smatra posljednjim nezavisnim i "ozbiljnim" listom u Hrvatskoj, odnosno iskušenja koja pred njih dovodi preuzimanje od strane "sirovog", ali vlašću povezanog građevinskog tajkuna, čiji lik tumači Aleksandar Cvjetković, druga sezona težište prebacuju na političko djelovanje. Matanić u intervjuu kaže kako će biti u pitanju nemilosrdna politička kampanja uoči predsjedničkih izbora i sve prljave igre koje krase backstage ne samo hrvatske, nego i globalne političke scene. "Mogu reći da poniremo dublje u intimu i mrak poznatih karaktera u njihovoj borbi za istinu na terenu" objašnjava Matanić za Jutarnji list. 

U novoj sezoni ćemo tako ugledati i neka nova sjajna glumačka imena, a trenutno rade na finaliziranju castinga. Na pitanje gdje je sve dosad serija "Novine" plasirana u inozemstvu, redatelj kaže: "Cijela priča s "Novinama" je, mogu slobodno reći, najjača što ju je HTV imao u svojoj povijesti, broj zemalja se stalno povećava, a već sad je iznos od prodaje premašio budžet druge sezone, tako da možemo reći da smo vrlo isplativ proizvod…" 

Ono što je još jako zanimljivo i veliki Matanićev uspjeh, kao i hrvatske produkcije u domeni tv serijala, jest da su distributeri u američkim studijima pokrenuli proces remakea "Novina". Trenutno su u fazi pregovora tko bi mogao na tome raditi, a onaj tko je jako zainteresiran i kao producent i kao glumac jest George Clooney. Cijeli intervju s Matanićem u kojem otkriva i svoje neke druge planove možete pročitati ovdje, a prvu sezonu serije možete pogledati na HRTi. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više