Search

When They See Us: Serijal o nepravdi, rasizmu i ljudskoj psihi koji morate pogledati

When They See Us: Serijal o nepravdi, rasizmu i ljudskoj psihi koji morate pogledati

Snimljen prema istinitom događaju, ovaj napeti serijal prati petoricu krivo osuđenih mladića za zločin koji je uzdrmao američku javnost

Tekst: Lidija Lončarić


Image: IMDB

Volite li drame koje uključuju nerazriješene slučajeve i bizarne sudbine, "When They See Us", jedan od Netflixovih novijih serijala, bit će odličan odabir za sparne ljetne dane. Riječ je o serijalu koji prati njujoršku petoricu, mladiće od 14 do 17 godina koji se sasvim slučajno zateknu u isto vrijeme, na istom mjestu na kojem se događa silovanje i ubojstvo slučajne prolaznice. "Central Park Five", kako su ih nazivali kada je 1989. godine slučaj postao aktualan i pokrenuo brojne rasprave, unatoč godinama pravne borbe, osuđeni su na izdržavanje kazni za zločin koji nisu počinili. Osim što im je nanesena ogromna psihička i materijalna šteta, ovaj je slučaj podigao veliku prašinu i kada je u pitanju američka policija te rasizam.

When They See Us: Serijal o nepravdi, rasizmu i ljudskoj psihi koji morate pogledati (фото 1)

U pet epizoda koliko ih ima serijal, gledatelji prate policijsku brutalnost koja se nad mladićima provodi, suđenje te daljini životni put osuđenih Antrona McCraya, Kevina Richardsona, Yusefa Salaama, Raymonda Santane i Koreyja Wisea. Emotivna, a istovremeno uzbudljiva serija nosi snažnu poruku o policijskoj brutalnosti i rasizmu, ali i ljudskoj prirodi koja je u ovoj seriji prikazana kroz likove u iznimno stresnoj i šokantnoj situaciji. Sjajna gluma glavnih likova svakako je dio koji cijelu priču čini još uzbudljivijom pa tako izrazi lica i postupci gotovo da preko ekrana donose napetost u vaš dnevni boravak.

When They See Us: Serijal o nepravdi, rasizmu i ljudskoj psihi koji morate pogledati (фото 2)


U serijalu se pojavljuju i poznata lica poput Felicity Huffman, Vera Farmiga, Joshue Jacksona i Michale K. Williamsa, a zanimljiv je podatak i kako su u stvaranju serije sudjelovala neka od najvećih imena show businessa danas. Robert De Niro, Jeff Skoll i Oprah Winfrey samo su dio producentskog tima koji je obavio sjajan posao u prenošenju stvarne priče na iznimno snažan i emotivan način pa tako u trenucima gledanja svakako budite spremni na dozu tjeskobe kao posljedicu postupaka američkog sustava koji pritišće dječake te osjećaj nemoći i straha koji će vas zahvatiti već u prvoj polovici prve epizode.

 


"When They See Us" gleda se u jednom dahu, a kako i ne bi kada ste od samog početka duboko uvučeni u svijet nepravde koju i sami pred malim ekranima imate potrebu ispraviti. Pripremite se na valove emocija, šokova, ljutnje i strepnje, a nikako nemojte isključiti niti mogućnost ispuštanja pokoje suze. "When They See Us" snimljena je prema stvarnom događaju te je to ujedno i najvažnija i najstrašnija misao koja vas kroz čitav serijal vodi.

Tražite li laganu ljetnu seriju uz koju se možete opustiti na kraju dana, "When They See Us" definitivno nije pravi odabir. Zanimaju li vas pak stvarne ljudske priče, ne želite zatvarati oči pred stvarnim problemima koji se događaju stvarnim ljudima, a uz to uživate i u stvarno dobrim dramama, "When They See Us" ovog ljeta naprosto morate pogledati. Zavalite se na kauč, uključite Netflix i pripremite se na pet epizoda ispunjenih napetošću, tjeskobom i u pravom smislu riječi – dramom.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više