Search

\"Years and Years\": zastrašujuće sutra u sasvim drugačijoj obiteljskoj dramskoj seriji

"Years and Years": zastrašujuće sutra u sasvim drugačijoj obiteljskoj dramskoj seriji

Volite li dramu s dozom iznenađenja, "Years and Years" ostavit će vas bez riječi

Tekst: Lidija Lončarić

Image: IMDB / HBO

Trump završava svoj drugi mandat potezom koji šokira cijeli svijet, moderan život podrazumijeva apsolutno oslanjanje na pametnu tehnologiju i sve funkcije mobitela sada se mogu ugraditi u ljudsko tijelo. Godina je 2034., Emma Thompson kontroverzna je britanska političarka Vivienne Rook i svijet je tek naizgled kakav je bio prije dvadesetak godina, a gledatelji serije "Years and Years" promjene prate kroz obiteljsku dramu petero braće i sestara te njihove bake. U tek šest epizoda serije "Years and Years" upakirana je budućnost kakva nam se danas još uvijek čini poprilično dalekom. Russell T. Davies, poznatiji i kao kreator genijalne serije "Doctor Who", još je jednom pogodio, od odabira glumaca, preko brzine kojom se radnja odvija pa do same radnje koja na najblaži način približava bizarne situacije koje možda i nisu toliko nemoguće te tjeraju na razmišljanje o onome što tek dolazi.

Serija prati živote obitelji Lyons. Stephena, financijskog savjetnika i obiteljskog čovjeka, njegovog gay brata Daniela, savjetnika u gradskom vijeću koji se bavi izbjeglicama kojih je pak u ovo vrijeme sve više te ih velik broj dolazi upravo u Britaniju. Tu je i Rosie, samohrana majka dvoje djece u invalidskim kolicima te Edith, buntovna sestra i politička aktivistica. Baka Muriel stup je obitelji i ona koja unuke drži na okupu te spušta na zemlju kada je to potrebno. Tu je još i Stephenova supruga, kćer koja u sebe želi ugraditi kompjuter te Viktor, izbjeglica iz Ukrajine čija se priča isprepliće s obiteljskim dramama Lyonsovih.

Zašto nas je ova serija oduševila? Osim što je radnja sjajno razrađena, nema nejasnih detalja, odvija se brzinom koja se lako prati, a svi su likovi odlično zamišljeni, serija je pomalo zastrašujuć i, u isto vrijeme, ne toliko nerealan prikaz onog što tek dolazi. Život nakon Brexita, nakon Trumpa, nakon jačanja Kine, s Velikom Britanijom u novim političkim izazovima i ostatkom svijeta zahvaćenim ekološkim neprilikama sada više nije nešto što se događa na nekom drugom planetu, nekoj drugoj vrsti. Činjenice navedene u seriji, poput one koju je iznio lik Edit Lyons, a govori o ekološkim katastrofama i ljudskim naporima da se ovu zemlju spasi novim obećanjima kako bismo trebali nešto poduzeti bez da se to zaista i dogodi, nisu nešto od čega možemo okrenuti glavu jer nas upravo tu pogađaju. Serija "Years and Years" možda  ne može vidjeti u budućnosti i na kraju krajeva, samo je još jedna u nizu onih koje se bave ovakvom i sličnom problematikom, poput recimo genijalnog "Black Mirrora", možda sve ono prikazano zapravo i nije moguće kao što se čini u trenutku kada se nađete upleteni u seriju i sjajnu glumu, usred života glavnih likova, ali je svakako nešto što tjera na razmišljanje.

Pametno napisana, jednako tako i odglumljena, ova serija od šest epizoda u trajanju od jednog do jednog i pola sata ili se guta odjednom, u vikend binge izdanju ili se, zbog brojnih činjenica o novom svijetu, udaljenom tek desetak godina od današnjeg i težine koju iste donose, gleda epizodu po epizodu, procesuirajući prikazane informacije na nešto dublji način. Volite li obiteljske drame, volite li duge razgovore popraćene emotivnim postupcima i volite li znati sve ono što potencijalno tek dolazi, pa i pustiti pokoju suzu, "Years and Years" je serija koju svakako trebate pogledati.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više