Search

Zašto serija \"The Deuce\" neće postati nova \"Žica\"

Zašto serija "The Deuce" neće postati nova "Žica"

I u kojem je slučaju trebate pogledati...

Tekst: Ema Glavina

Image: screenshot

Okej, James Franco u čak dvije uloge može biti previše da bi se neku seriju smatralo izrazito ozbiljnom. Droga, korupcija, prostitucija i nasilje u New Yorku tijekom 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća su prikazane već nebrojeno puta i svi znamo kako priča otprilike ide. A onda čujete da je seriju radio neponovljivi David Simon i sve skupa dobije potpuno drugačiji ton...

Tom sam se logikom vodila kad sam se odlučila pružiti šansu novoj seriji o kojoj su odjednom svi pričali. Obožavam gledati dobre serije i gledam ih možda i više nego što bih trebala, a u isto vrijeme cijenim svoje slobodno vrijeme i društveni život, pa uglavnom dobro razmislim prije nego se "obećam" nekoj novoj seriji. S druge strane, zakleta sam obožavateljica (ovo je eufemizam) serije "Žica" i otkad sam je pogledala tražim seriju koja će doseći taj standard, iako podsvjesno znam da se to vjerojatno neće dogoditi. Pa ipak, kad god čujem da David Simon, tvorac moje omiljene serije, radi neki novi projekt, ne mogu se ne ponadati. Gledala sam tako "Show Me A Hero" s vrlo dobrim Oscarom Isaacom i ostala blago razočarana, a gledam i najnoviju seriju s njegovim potpisom - "The Deuce".

E sad, savjet kojeg se nastojim držati je onaj da trebam prestati tražiti novu "Žicu" i projekt promatrati samostalno. Naposljetku, tko u životu napravi dva remek-djela? Problem je nastao u PR strategiji ove serije kuće HBO, zahvaljujući kojoj sam na sve strane čitala o razlozima zbog kojih će "The Deuce" biti puno sličnija "Žici" nego što mislimo. Najavljivana kao serija koja će prikazati svu dekadenciju ulice i strukturalne probleme ondašnjeg društva, "The Deuce" je, na neki način, trebala "osvetiti" duboko podcijenjenu "Žicu" (pogotovo ako govorimo o nagradama), projekt ispred svog vremena i ere dominacije televizijskih serija.

Zašto serija "The Deuce" neće postati nova "Žica" (фото 1)

I dok je "Žica", koja se prikazivala u periodu između 2002. i 2008. godine prikazivala stvarno stanje Baltimorea (grada s jednom od najvećih stopa kriminaliteta u SAD-u), ali i američkog društva i politike u cjelini, "The Deuce" se koncentrira na ulice New Yorka 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Radi se o vremenu u kojem taj grad nije bio "centar svijeta" niti grad u kojem žive razne Carrie i Samanthe, već grad u kojem su korupcija i prostitucija svakodnevne pojave koje je nemoguće zaobići. Kroz priču tako upoznajemo nekoliko glavnih likova. Vinnie (James Franco) pokušava uspjeti u ugostiteljskoj sferi i stvoriti uspješne barove, unatoč problematičnom bratu blizancu čije kockarske dugove stalno otplaćuje i mafiji koja ga stalno pokušava učiniti svojim igračem.

Reggie Love, Larry Brown i C.C. su vodeći svodnici preko kojih upoznajemo prostitutke poput Darlene i Lori, ali i Candy (Maggie Gyllenhaal), koja odbija raditi za njih i sama se bori sa zahtjevnim klijentima. Abby je mlada studentica koja ubrzo odustaje od fakulteta i financiranja od strane roditelja te kreće u avanturu preživljavanja u velikom i nepoznatom gradu. Pratimo i rad nekoliko policijskih službenika, kroz čije priče vidimo koruptivnu sferu sustava koji je tobože pošten i služi svojim građanima. Svi oni, zajedno s još cijelim nizom zanimljivih likova, donose solidan prikaz tadašnjeg stanja i dinamike društva.

U konačnici, radi se o dobroj seriji, s nerijetko kvalitetnim dijalozima i nekim sjajnim glumačkim ostvarenjima. Primjerice, Maggie Gyllenhaal je upravo maestralna i vrlo će vjerojatno biti barem nominirana za sve vodeće nagrade, a čak je i James Franco na trenutke iznenađujuće dobar. Produkcija, scenografija, glazba i kostimi su na vrlo visokoj razini, a sve skupa svakako nije rađeno za pretjerano masovnu publiku. Spori tempo serije i pojedine scene evociraju duh serije "Mad Men", pa bi se vrlo lako mogla svidjeti zahtjevnijoj publici. Pa ipak, "The Deuce" ne možemo uspoređivati sa "Žicom", i to ne zato što se radi o žanrovski različitim serijama koje ne treba stavljati pod zajednički nazivnik. Upravo suprotno, nakon pogledanih svih objavljenih epizoda, smatram kako je ova serija htjela postati "Žica" modernog doba, ali u tome nije uspjela. Drugim riječima, David Simon je pokušao kopirati sam sebe, ali u tome nije uspio. Krunski dokaz toga sam našla već u uvodnoj špici koja je, u najmanju ruku, hommage onoj kakvu smo gledali u "Žici".

Zašto serija "The Deuce" neće postati nova "Žica" (фото 2)

I dok "Žica" nije radila nikakve kompromise niti išla niz dlaku gledatelja, "The Deuce" je, unatoč svemu navedenom, mnogo komercijalnija. "Žica" je probleme društva i pojedinaca ogoljela do srži, dok ih "The Deuce" samo prikazuje, bez pretjerane razrade i dubine. Čak se i dio glumačke postave preklapa, i uglavnom se radi o vrlo malo poznatim imenima, no dok u "Žici" oni izgledaju potpuno autentično u okruženju naturščika, ovdje igraju uz bok razvikanim imenima poput Jamesa Franca, kojeg nešto teže doživljavamo kao osobu s ulice koja se za sve u životu morala sama izboriti.

Da, naći će se tu scene eksplicitnog nasilja, seksa i konzumiranja droge, ali već sad dobrovoljno dajem ruku u vatru da će finale serije biti manje šokantno i emotivno nabijeno od nasumično odabrane scene iz bilo koje epizode od pet sezona "Žice". Uz sve to, ne mogu se oteti dojmu da "The Deuce" pretendira biti pametna i velika serija, dok je "Žica" to jednostavno svakom svojom sekundom bila, bez velikih planova i taktiziranja. Žar da se prikaže priča likova iz "Žice", unatoč problemima s budžetom, se u slučaju ove serije jednostavno ne osjeti. Ponavljam, riječ je o doista korektnoj seriji kojoj nećete naći veće zamjerke. Samo zapamtite da niti ona neće biti ta koja će ugroziti tron velikoj "Žici".

Seriju "The Deuce" možete pratiti na HBO GO. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više