Search

20 000 pari cipela na ulicama Pariza

20 000 pari cipela na ulicama Pariza

Simboličan masovni prosvjed


Image: buro247.ru

Uoči velike UN-ove konferencije na temu klimatskih promjena na ulicama francuske prijestolnice pojavilo se 20 000 pari obuće

Nakon strašnog terorističkog napada koji je 13. studenog protresao Pariz, ali i cijeli svijet, globalna konferencija UN-a na kojoj će se raspravljati o klimatskim promjenama ipak neće biti otkazana. I iako u gradu vladaju posebne sigurnosne regulacije i na snazi je zabrana javnih okupljanja, a u francuskoj se prijestolnici očekuje dolazak 138 državnika povodom konferencije, Pariz je jučer bio poprištem osobitog mirnog prosvjeda kojim se željelo skrenuti pozornost na goruća ekološka pitanja. Naime, na Trgu Republike jučer su se okupile tisuće ljudi iz cijelog svijeta koje su stvorile lanac držeći se za ruke, a zatim su se, u znak prosvjeda, izuli i ostavili svoje cipele na Trgu koje su simbolizirale sve one ljude koji nisu smjeli prisustvovati akciji. U ovoj dosad najvećoj globalnoj akciji, koja se odvija diljem cijelog svijeta, svoj su doprinos dali i glavni tajnik UN-a Ban Ki-mun, Marion Cotillard, papa Franjo i Vivienne Westwood koji su u znak podrške poslali svoj par cipela.

20 000 pari cipela na ulicama Pariza (фото 1)

Tijekom dana mirni je prosvjed eskalirao u nemire nakon što je 200-tinjak prosvjednika navalilo na policiju koja je situaciju smirivala suzavcem, a francuski predsjednik Francois Hollande prozvao je nemirne prosvjednike za nepoštivanje sjećanja na stradale u nedavnom terorističkom napadu. UN-ova konferencija o klimatskim promjenama održat će se u Le Bourgetu u okolici Pariza.

20 000 pari cipela na ulicama Pariza (фото 2)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više