Search

Akcija Boranka: U listopadu ponovno počinje pošumljavanje opožarenih područja Dalmacije

Akcija Boranka: U listopadu ponovno počinje pošumljavanje opožarenih područja Dalmacije

Najveća volonterska akcija u Hrvatskoj

Tekst: BURO.


Image: Steven Kamenar Unspalsh

Ovog je tjedna, u rasadniku Piket kod Zadra u sklopu konferencije za medije najavljen početak nove sezone Boranke - volonterske kampanje pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije. Novi val pošumljavanja kreće u listopadu, a upravo će iz najvećeg dalmatinskog rasadnika Piket dostavljati sve sadnice za ovu akciju u koju se ove godine uključila i Zadarska županija. Kampanja Boranka najveća je volonterska akcija pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije koju su prošle godine zajednički pokrenuli Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i Hrvatska gorska služba spašavanja. Boranka je okupila više od 2,500 volontera iz čitave Hrvatske koji su u 8 vikend akcija sadnje, na požarištima oko Splita i Solina, zasadili više od 25,000 novih sadnica i drugog sadnog materijala.

Akcija Boranka: U listopadu ponovno počinje pošumljavanje opožarenih područja Dalmacije (фото 1)

U sklopu Boranke, u 50-ak vrtića i škola organizirane su edukacije o važnosti šuma, zaštiti prirode, prevenciji požara i učinku klimatskih promjena. Edukacije su vodili stručnjaci iz redova izviđača, HGSS-a, Hrvatskih šuma i Ravnateljstva civilne zaštite, a kroz edukacije je prošlo više od 5,000 djece i mladih. Kao kreativni dio kampanje, od pepela izgorjelih borova, uz pomoć Hrvatskih šuma i tvrtke Karbon, napravljeno je više od 100,000 pastelnih bojica (boralica) koje su besplatno podijeljene širom Hrvatske. Za kreativnu ideju agencija Imago i ove je godine osvojila nagrade na Weekend Media Festivalu.

Akcije pošumljavanja u sklopu ovogodišnje sezone kampanje Boranka odvijat će se u sljedećim terminima: 5. i 6. listopada Split (Žrnovnica), 12. i 13. listopada Solin (Kučine), 26. i 27. listopada Split (Sitno Gornje), 9. i 10. studenog Zadar (Kožino). Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se javiti na info@boranka.hr.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više