Search

Evo što možemo učiniti za planet prema savjetu fantastične Grete Thunberg

Evo što možemo učiniti za planet prema savjetu fantastične Grete Thunberg

Trenutno najvažnija svjetska aktivistkinja je na turneji u Americi

Tekst: BURO.


Image: Getty Images

Najvažnija aktivistknja za spas planeta i osvještavanja o klimatskim promjenama trenutno u svijetu je 16-godišnja Šveđanka Greta Thunberg koja je svojim uvjerljivm nastupima pokazala koliko joj je stalo da se stvari počnu mijenjati odmah, bez čekanja jer vrijeme je luksuz koji Zemlja više nema. Zapamćen je ostao njezin prošlogodišnji moćan govor na UN-ovoj konferenciji COP24 u Poljskoj nakon čega je svijet čuo za ovu mladu hrabru damu, tada još 15-godišnjakinju koja je sve prisutne oduševila snagom i argumentiranošću kojom se obratila prisutnima.

Greta je trenutno u Americi na velikoj turneji u sklopu koje se već ovih dana obratila američkom Kongresu, brojnim političarima te ljudima na vodećim pozicijama za koje tvrdi da upravo o njima ovisi budućnost planete. Amerika je vodeća sila u svijetu i upravo je u Gretinim obraćanjima naglasak na činjenici kako takva zemlja mora služiti kao primjer drugima te donošenjem pametnih odluka na koje svojom moći definitivno ima utjecaj, mora početi mijenjati ovu pogubnu situaciju u svijetu. Susrela se i s bivšim predsjednikom Barackom Obamom u Kaliforniji kojem je rekla kako "nitko nije premalen da bi djelovao te zajedno moramo mijenjati stvari". Obama je je tom prilikom rekao kako je Greta najvažniji advokat za spas Zemlje.

Prilikom gostovanja u američkoj televizijskoj emisji "The Daily Show" u razgovoru s Trevorom Noah otkrila je svoju prespektivu o tome što bismo danas trebali činiti i koji je najbrži način da počnemo djelovati. "Mi kao individualci trebamo iskoristiti moć demokracije i glasno govoriti o problemu da nas svi čuju, tako da nas ljudi koji imaju moć donošenja odluka više ne mogu ignorirati. Također, trebamo se informirati i slušati znanstvenike što nam govore, biti svjesni što se događa i koliko je situacija alarmantna." Greta je do New Yorka stigla brodom na solarnu energiju, a tijekom razgovorala u emisji simpatično je spomenula kako je i vlastitu majku, koja je poznata operna pjevačica u Švedskoj, natjerala da promjeni posao odnosno da više ne leti avionom.

Ovog petka, 20. rujna, diljem svijeta započet će veliki štrajk za klimatske promjene pod sloganom "Fridays for Future" koji će predvoditi Greta sa svoje trenutne pozcije u Americi. Globalni klimatski štrajk dolazi neposredno prije nego što će se zemlje okupiti na samitu Ujedinjenih naroda za klimatsku akciju 23. rujna, događaju uoči Generalne skupštine UN-a na kojem bi zemlje trebale povećati svoje ambicije za suzbijanje stakleničkih plinova prema Pariškom klimatskom sporazumu iz 2015. godine. Drugi štrajk u svijetu planiran je za 27. rujna.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više