Search

Kako je u jednom danu propao britanski div Thomas Cook

Kako je u jednom danu propao britanski div Thomas Cook

Bankrotirala jedna od najvećih turističkih kompanija

Tekst: L.L.


Image: Unsplash

Jedna od najstarijih turističkih kompanija, čija povijest seže u davnu 1841. godinu, a u svom vlasništvu drži više od 200 hotela na 47 destinacija, više od stotinu aviona i turističke urede, naprosto je, tek tako preko noći – propala. Što se točno dogodilo i kako je moguće da je jedna takva kompanija dopustila da putnici diljem cijelog svijeta ostaju zarobljeni na aerodromima, a onima u hotelima britanska vlada trenutno brine o smještaju, pitanja su na koja se još uvijek očekuje konkretan odgovor.

Početak tjedna označio je službeni bankrot diva među kompanijama kada je u pitanju turizam. Istog onog koji u svojim zrakoplovima godišnje prevozi i do 20 milijuna putnika, onog koji gostima diljem svijeta nudi oko 40 tisuća soba, a zatim broji i do 10 milijuna noćenja. I, na kraju krajeva, istog onog kojeg smo do nedavno ubrajali u 20 najboljih na svijetu. Početak tjedna za korisnike usluga kompanije Thomas Cook označio je noćnu moru na aerodromima diljem svijeta, u hotelima koje su rezervirali da bi proveli opuštajuć godišnji odmor na nekom novom mjestu. Početak tjedna označio je i kraj jedne ere kada je u pitanju dio britanske ekonomije i turizma.

Kako je u jednom danu propao britanski div Thomas Cook (фото 1)

Kompanija Thomas Cook propala je zbog, očekivano, dugova koji su narasli na gotovo dvije milijarde dolara, ali i zbog nagle promijene tržišta na koju nisu bili spremni. Riječ je o kompaniji koja nije uspjela uhvatiti korak s vremenom te su je srušili drugi, jači igrači kada su u pitanju, danas sasvim normalne, online turističke usluge te općenito napredak tržišta na kojem su toliko godina bili najjači.

Iako su iz Thomas Cooka proteklih mjeseci donosili odluke o zatvaranju određenih trgovina koje su odnosile velik dio zarade, čisti fokus na online poslovanje nije dolazio u obzir te su tako u opticaju ostavili više od 500 trgovina. I to je bio izrazito loš potez. Osim što online trgovine danas posluju daleko bolje od onih koje fizički zapravo postoje, unaprjeđenje usluga u smjeru u kojem se danas kreće većina kompanija uključenih u online turzam, u Thomas Cooku, čini se, bilo je zadnje na listi prioriteta, a s novim im je početkom tjedna donijelo, za korisnike pomalo neočekivano, konačan pad.

Kako je u jednom danu propao britanski div Thomas Cook (фото 2)

Velik problem čelnicima kompanije, pišu svjetski mediji, stvorio je i pad broja rezervacija, dio posla odradila je situacija oko Brexita, ali i strana ulaganja s kojima se u Thomas Cooku naprosto nisu znali nositi. Danas, početkom tjedna koji ćemo još dugo pamtiti kao onaj početak s kojim je pao Thomas Cook, više od 600 tisuća turista ostalo je zarobljeno, kako na aerodromima, tako i u hotelima, od toga 600 njih u zagrebačkoj Zračnoj luci Franjo Tuđman, a štetu, prema svemu sudeći, popravljat će britanska vlada i osiguravajuće kuće koji bi korisnike usluga Thomas Cook kompanije trebali zbrinuti.

Iz Thomas Cooka poručili su tek kako im je iznimno žao što tradiciju koju su započeli nisu uspjeli privesti uspješnom kraju, no na pitanje zašto na vrijeme nisu obustavili letove i informirali svoje klijente kako bi spriječili katastrofu koju tek treba razriješiti, odgovor nažalost nisu dali.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više