Search

Kraj jedne ere: Slavni Barneys proglasio bankrot

Kraj jedne ere: Slavni Barneys proglasio bankrot

Zatvaraju se brojne poslovnice

Tekst: F.Š.


Image: Instagram,
Arhiva

Američki lanac luksuzne odjeće, "Barneys", proglasio je bankrot uslijed visokih troškova najamnine, kao i zbog sveukupnog smanjenja prodaje. Najdrastičniji porast najamnine dogodio se na lokaciji njihove glavne poslovnice na Manhattanu, i to u dvostrukom iznosu, sa 16 milijuna dolara na čak 30 milijuna dolara. Lanac je nekoliko tjedana prije pokušavao spriječiti bankrot pronalaskom partnera ili kupca, u čemu na kraju nije uspio. Zatvorit će se trgovine u Chicagu, Las Vegasu i Seattleu, zajedno s pet manjih trgovina te njih sedam unutar "Barney Warehouse" kompleksa. Prema američkom zakonu o bankrotu (poglavlje 11), tvrtki se nakon proglašenja istog daje vremena da reorganizira svoje dugove ili proda dijelove poslovanja, što bi i čelnici "Barneysa" trebali moći pametno iskoristiti.

Kraj jedne ere: Slavni Barneys proglasio bankrot (фото 1)

"Barneys" je, inače, osnovan 1923. godine na Manhattanu, kada je Barney Pressman založio ženin zaručnički prsten i iskoristio novac za otvaranje trgovine odjećom koja je bilja isključivo namijenjena muškarcima. Trgovina je imala 500 kvadrata, a nalazila se na Sedmoj aveniji u New Yorku. Šezdesetih godina prošloga stoljeća, njegov sin Fred je doveo "Barneys" od manje trgovine do renomiranog luksuznog lanca. Sedamdesetih godina, "Barneys" je postao simbol za visoku modu kako muškaraca, tako i žena, a do današnjeg dana uspio je očuvati tu visoku reputaciju. Međutim, bankrotirao je i jedan put prije ovoga, točnije 1996. godine, nakon što mu je propao unosni posao s japanskim partnerom.

Kraj jedne ere: Slavni Barneys proglasio bankrot (фото 2)

Danas je u vlasništvu investitora Richarda Perryja, a posjedovao je dućane u New Yorku, Beverly Hillsu, Chicagu, Seattleu, Bostonu, San Franciscu i Las Vegasu. "Barneys" je nastojao smanjiti broj prodavaonica u New Yorku kako bi ublažio troškove godišnje najamnine koja se ove godine utrostručila. Maloprodaja lanca je radila na planu restrukturiranja sa savjetnicima iz MIII Partners, te odvjetnicima iz tvrtke Kirkland & Ellis, što se naposljetku izjalovilo. No, brojni kupci još uvijek nemaju razloga za veću paniku -  luksuzni će lanac ipak ostati otvoren na pet vodećih lokacija: Madison Avenue, Downtown NYC, Beverly Hills, San Francisco i Copley Place u Bostonu, kao i na dvjema lokacijama unutar Barneys Warehouse kompleksa.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više