Search

Novi zakon žrtvama seksualnog zlostavljanja iz djetinjstva daje novi smisao, a evo i zašto je podigao neviđenu prašinu

Novi zakon žrtvama seksualnog zlostavljanja iz djetinjstva daje novi smisao, a evo i zašto je podigao neviđenu prašinu

"New York Child Victims Act" naziv je novog zakona koji se ovog kolovoza počeo provoditi u New Yorku

Tekst: L.L.


Image: Unsplash

Ovih je dana u New Yorku na snagu stupio zakon koji žrtvama seksualnog zlostavljanja daje mogućnost tužbe zlostavljača bez obzira na to koliko je vremena od zlostavljanja prošlo. Žrtvama je određen rok od godinu dana, odnosno, na godinu je dana ukinut rok zastare što omogućuje podnošenje tužbi za stare zločine. Iz ureda Andrewa Cuoma, guvernera New Yorka, početkom veljače, kada je zakon predložen, rekli su kako žrtvama žele osigurati da počinitelji odgovaraju za svoje zločine, neovisno o tome kada su se isti dogodili, a stupanjem na snagu potvrdili su kako čvrsto stoje iza svojih odluka te kako je vrijeme da žrtve nasilja napokon osjete pravdu.

"Seksualno zlostavljanje djece je poput epidemije, skriva se u kutevima i sjenama i daleko je više prisutno nego što smo sami toga svjesni", rekao je Cuomo te dodao kako će učiniti sve kako bi se žrtve osjećale sigurnije te kako je provođenje zakona, kojem se u prijašnjim pokušajima najviše protivila upravo crkva, također jedan način javnosti da se ispriča svim žrtvama na godinama patnje.

Stotine tužbi u prvim danima

Zakon je već nekoliko dana po stupanju na snagu podigao neviđenu prašinu te je podnesen velik broj tužbi, ponajviše usmjerenih prema Rimokatoličkoj crkvi, američkim izviđačkim organizacijama, a očekuje se i velik broj tužbi usmjerenih prema školama, bolnicama te drugim institucijama u New Yorku. Već prvog dana provođenja zakona, više od 70 žrtava optužilo je svećenike za seksualno zlostavljenje u djetinjstvu te čelnike crkava za prikrivanje njihovih zločina, a u prvim je danima prikupljeno sveukupno 427 tužbi u New Yorku i izvan njega.

Čak četiri žrtve nedavno preminulog milijardera Jeffreyja Epsteina također su među prvima podnijele tužbu protiv svog zlostavljača. I to je tek početak. U godinu dana, koliko će se zakon provoditi, naglasili su iz odvjetničkih ureda, očekuje se ogroman broj tužbi, pa su tako iz jednog od najvećih njujorških ureda Weitz&Luxenberg poručili kako će u godinu dana zastupati i do 400 žrtava seksualnog zlostavljanja, dok je druga skupina odvjetničkih ureda, koja uključuje i priznati Seeger Weiss, poručila kako će zastupati najmanje 170 tužitelja diljem zemlje. Također, sud je samo zbog ovog zakona svih ostalih dužnosti oslobodio 45 sudaca kako bi se u potpunosti mogli posvetiti žrtvama seksualnog zlostavljanja koje napokon imaju prilike progovoriti. Važno je spomenuti i kako nakon isteka jednogodišnjeg roka, žrtve do svoje 55. godine mogu tužiti svoje navodne zlostavljače.

Što zakon zapravo znači?

Ono što je apsolutno neupitno kada je u pitanju stupanje na snagu ovakvog zakona jest činjenica da će se žrtve koje su u djetinjstvu bile seksualno zlostavljane napokon osloboditi srama i pritiska koji su čitavog života nosili sa sobom i, iako je broj podnesenih tužbi već prvog dana zastrašujuć i otvara pitanje društva u kojem živimo, istovremeno je nevjerojatno ohrabrujuć za sve prošle i buduće žrtve seksualnog zlostavljanja te ukazuje na ozbiljan problem koji se do sada zataškavao. Novi zakon, koji je već sada u neviđenim razmjerima urodio plodom, napokon će društvu uputiti važno upozorenje, prikazati prijestupnike, ali i one na visokim pozicijama koji su godinama zataškavali nezakonite radnje iza vrata svojih institucija.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više