Search

Slučaj podmićivanja u američkom visokom školstvu: Eva Longoria stala u obranu svoje optužene kolegice Felicity Huffman

Slučaj podmićivanja u američkom visokom školstvu: Eva Longoria stala u obranu svoje optužene kolegice Felicity Huffman

Ovaj će tjedan biti poznata i presuda

Tekst: E.G.


Image: Getty Images

U američkim je, a i onda i u svim svjetskim, prije nekoliko mjeseci odjeknula vijest o jednom od najvećih skandala vezanih uz upis na prestižne fakultete. I dok bi se u kontekstu Hrvatske radilo o još jednoj aferi u nizu kojom se nitko ne bi zamarao dulje od dva dana, američka javnost još uvijek pokušava probaviti sve informacije koje su im se servirale. Naime, ukupno je 33 roditelja djece koja su se prijavljivala za upis na fakultet optužena za plaćanje ukupne cifre veće od 25 milijuna američkih dolara Williamu Ricku Singeru, inače izvršnom direktoru tvrtke "The Key", specijalizirane za konzultantske usluge u području fakultetskog obrazovanja, u periodu od 2011. do 2018.

Taj je novac, navodi se u optužnici, koristio za lažiranje rezultata prijamnih ispita i podmićivanja fakultetskog osoblja. Sve je skupa, bitno je naglasiti, bilo dijelom organizirane i ustaljene prevare koja je služila djeci imućnih roditelja da upišu cijenjene, a ne tek bilo koje, fakultete. Među imenima roditelja se našao cijeli niz poznatih imena iz svijeta biznisa, ali i showbusinessa, od kojih je vjerojatno najzvučnije ono Felicity Huffman, glumice koja je svjetsku slavu stekla ulogom Lynnette Scavo u televizijskoj uspješnici "Desperate Housewives".

Slučaj podmićivanja u američkom visokom školstvu: Eva Longoria stala u obranu svoje optužene kolegice Felicity Huffman (фото 1)

Ona se, vrlo brzo nakon optužbe, ispričala javnosti što je ikad bila upletena u cijelu priču, a u konačnici se i izjasnila krivom pred sudom. Priznala je da je platila iznos od 15,000 američkih dolara u svrhu poboljšanja rezultata SAT ispita (ekvivalent državne mature, op.a) svoje kćeri. Uoči izricanja presude, koje je zakazano za 13. rujna, a za koju prognoziraju da će joj donijeti godinu dana zatvorske kazne i 20,000 američkih dolara novčane, 27 njenih prijatelja i suradnika uputilo je pisma nadležnom sudcu. Pisma služe kako bi apelirala na njegovu blagost pri donošenju odluke, a među njima se našlo i ono njene kolegice i prijateljice Eve Longorije. I Longoria je tumačila jednu od glavnih uloga u spomenutoj seriji "Desperate Housewives", prilikom čega su razvile prisan odnos.

"Bilo je perioda u kojem me jedna osoba na poslu zlostavljala. Užasavala sam se dana tijekom kojih smo morali zajedno raditi jer se radilo o čistom mučenju. Sve dok jednog dana Felicity nije došla i rekla toj osobi 'dosta' - i tad je sve prestalo. Felicity je osjetila da sam preplavljena anksioznošću, iako nikad nikome nisam rekla ni riječi vezano uz to što se događalo", napisala je glumica u pokušaju da dokaže da se radi o jednoj savjesnoj i plemenitoj osobi.

Slučaj podmićivanja u američkom visokom školstvu: Eva Longoria stala u obranu svoje optužene kolegice Felicity Huffman (фото 2)

Osim toga, istaknula je i da je Hoffman bila jedna od glavnih boraca za jednake plaće svih glavnih glumica u seriji, iako je zbog toga naišla na brojne osude neistomišljenika. No, pojasnila je, smatrala je da uspjeh serije ovisi o svima njima, a ne samo nekima od njih, zbog čega je pošteno da sve primaju jednaki honorar. Na kraju je rekla i kako su njene ostale kolegice uglavnom bile zauzete kad je trebalo nešto konkretno napraviti po pitanju humanitarnih akcija, dok je jedino ona uvijek bila spremna priskočiti u pomoć.

I dok uopće ne sumnjamo u sposobnost Felicity Huffman da ostvari prisne odnose u svom životu ili pokaže empatiju prema društvu u kojem živi, nije posve jasno kakve to veze ima s činjenicom da je svjesno odlučila nekome platiti da rezultat testa njene kćeri, koja je, po svemu sudeći, imala sve životne uvjete da se posveti učenju i upiše fakultet koji želi, učini boljim, pritom vjerojatno ni u jednom trenutku ne pomišljajući na to koliko će manje privilegirane djece na tom putu posljedično zakinuti.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više