Search

Što se to događa s Netflixom? Prijavljeni su veliki financijski gubici i povlačanje omiljenih naslova

Što se to događa s Netflixom? Prijavljeni su veliki financijski gubici i povlačanje omiljenih naslova

Upitno je i povjerenje krajnjih korisnika

Tekst: E.G.


Image: PR

Jedna od najpopularnijih streaming platformi na svijetu, američki Netflix, ovih se dana nametnuo kao vodeća vijest brojnih medija, a posebice onih koji se bave područjem biznisa. Prije nekoliko je dana predstavljeno izvješće njihovog poslovanja, a brojke su bile toliko alarmantne da je vrijednost dionica pala za 10%. Prvi su se problemi pojavili još u prošlom kvartalu, kad je došlo do osjetnog pada američkih pretplatnika. Na globalnoj razini su stekli tek 2,7 milijuna novih pretplatnika, što je manje od polovice predviđenog. S obzirom na to da se cijelo poslovanje ove platforme temelji na rastu pretplatnika, kao i to da konstantno ulažu milijune i milijune dolare u unapređenje kvalitete svoje usluge, mora se postaviti pitanje održivosti cijelog koncepta.

Što se to događa s Netflixom? Prijavljeni su veliki financijski gubici i povlačanje omiljenih naslova (фото 1)

Prema prvim navodima Reeda Hastingsa, CEO-a tvrtke, razloga za ozbiljniju zabrinutost nema; broj pretplatnika na međunarodnoj razini bilježi zdravi rast, a postoje i velika tržišta koje tek treba osvojiti. Tu je u prvom redu mislio na ono indijsko, budući da bilježe sve veći interes korisnika. Svjesni su, objasnio je, da je njihov posao tek počeo i da će se morati izrazito potruditi ponuditi dovoljno atraktivan sadržaj za specifične potrebe tamošnjih gledatelja, ali razloga za optimizam ima. Uz to, kaže i kako su nevjerojatno ponosni na činjenicu da su serije poput "Rain", "Quicksand" i "Dark", redom neameričke produkcije, zabilježile komercijalni uspjeh na globalnoj razini.

I dok Netflix doista još uvijek ima načina za popravak svojih problematičnih brojki, činjenica je da će oni postati sve zahtjevniji Na američkom su se tržištu pojavile nove, jednako dobre, streaming platforme (Apple, Disney, WarnerMedia...) i mnogi već predviđaju da će doći do zasićenja. Drugim riječima, Hastingsov bi plan o novih 30 milijuna domaćih korisnika mogao postati gotovo nemoguć. I tu nije kraj njihovim problemima. Nedavno je objavljeno kako će pretplata poskupiti, što je već samo po sebi izazvalo očekivano nezadovoljstvo, a onda i da neki kultni televizijski naslovi, poput serija "The Office" i "Friends", više neće biti dostupni za gledanje (prava su otkupile neke druge platforme), što je pak izazvalo daljnji val negativnih komentara.

Što se to događa s Netflixom? Prijavljeni su veliki financijski gubici i povlačanje omiljenih naslova (фото 2)

U tom smislu, Netflix odgovara produkcijom autorskih formata koji bi, kako kažu, trebali postati novi najdraži filmovi ili serije njihovih korisnika. On ne mora nužno biti platforma na kojoj se uvijek može pogledati bilo koji naslov, već platforma koja uvijek nudi kvalitetan originalni sadržaj. Primjerice, u novi se film Martina Scorsesea uložilo preko 140 milijuna dolara, potpisuju se ugovori s nekim od najmoćnijih autora Hollywooda, poput Shonde Rhimes i Ryana Murphyja. Hoće li takvi njihovi napori biti nagrađeni profitom ili će konkurencija u međuvremenu jednostavno postati prejaka, tek treba vidjeti.


Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više