Search

\"Tide Pod izazov\" ili kako smo dobili još jedan stupidan i prilično opasan trend koji je preplavio društvene mreže

"Tide Pod izazov" ili kako smo dobili još jedan stupidan i prilično opasan trend koji je preplavio društvene mreže

... i uzrokuje ozbiljne zdravstvene tegobe


Image: screenshot

Ova nova viralna idiotarija uključuje najčešće tinejdžere koji se snimaju dok pokušavaju pojesti Tide kapsule za pranje rublja, a kad to obave izazivaju svoje prijatelje da naprave isto... Može li apsurdnije od ovoga?

U bespućima interneta dosad su se širile raznorazne gluposti na koje smo već postali imuni i koje bismo nakon nekoliko sekundi proučavanja iz znatiželje, da vidimo o čemu je riječ, automatski stavili na ignore. Neke od njih nerijetko su se pretvorile u vladajući globalni trend koji se potom jednakom brzinom povukao jer je naprosto dosadio ili je pak došlo nešto drugo, atraktivnije i apsurdnije, još uvijek bez potrebe za kakvom drastičnom intervencijom, ali jednako kratkog vijeka. 

No, nažalost, neke od tih viralnih idiotarija prerastu i u nešto prilično opasno i zabrinjavajuće kada cijelu stvar ne možemo ignorirati i kada je potrebno reagirati te cijeloj disperziji širenja trenda promptno stati na kraj. Takav je upravo i aktualni, prilično bizaran slučaj imena "Tide Pod Challenge". O čemu je riječ? Naime, neki ljudi su se, uglavnom tinejdžeri, iz samo njima poznatog razloga, počeli snimati kako u usta stavljaju i grizu paketiće s tekućim deterdžentom što je, naravno, zbog sastava tekućine izuzetno opasno te može imati ozbiljne posljedice po zdravlje.

Da, dobro ste pročitali, velika im je "fora" staviti kapsulu s tekućim deterdžentom za rublje u usta i potom je pregristi ili prožvakati i onda to sve snimiti i pohvaliti se javno. I iako je Američka Consumer Product Safety još prije par godina izdala upozorenje da su šarene kapsule koje fino mirišu (a koje neke očigledno neodoljivo podsjećaju na kakvu slasticu?) nerijetko privlačne maloj djeci, naglasila je pritom kako je bitno znati da one sadržavaju "visoko koncentrirani, otrovni deterdžent koji može uzrokovati ozbiljnu štetu" te da ih treba držati na sigurnom, odnosno da im ne budu nadohvat ruke. No, pritom nikome nije palo na pamet da bi se to sve skupa moglo odnositi i na one malo starije klince, odnosno tinejdžere i da je takva vrsta upozorenja zapravo uopće potrebna.

Da je cijela stvar apsolutno izmakla kontroli govori i činjenica kako je u ovih nekoliko dana "izazova" već zabilježeno oko 40 slučajeva trovanja među tinejdžerima, koji su deterdžent za rublje u usta stavili namjerno. Osobe su odmah hospitalizirane uz nuspojave u obliku povraćanja, poteškoća u disanju i gubitka svijesti. Osim toga, liječnici su istaknuli i kako može doći do promjena u krvnom tlaku i dovesti do nepravilnosti u otkucajima srca. No, da posljedice mogu biti i puno gore, govori činjenica da je u 2012. u SAD-u, trovanje deterdžentom za rublje uzrokovalo osam smrtnih slučajeva kod djece.

"Tide Pod izazov" ili kako smo dobili još jedan stupidan i prilično opasan trend koji je preplavio društvene mreže (фото 1)

"Izazov" je inače najprije počeo kao šala, no sada je postao viralan do te mjere da je morao reagirati i sam YouTube gdje su videi uglavnom postavljani, a oglasio se i proizvođač deterdženta Tide, kompanija Procter & Gamble, te najoštrije osudio najnoviji trend. I dok YouTube najvećom mogućom brzinom uklanja video zapise izazova jer krše politiku kompanije, iz tvrtke Proctor & Gamble koja proizvodi deterdžent Tide, uputili su ozbiljna upozorenja o opasnostima. Uz to, na društvenim mrežama postavljen je i video u kojemu se na cijelu situaciju osvrnuo i poznati igrač američkog nogometa Rob Gronkowski. On upozorava da je deterdžent namijenjen za pranje rublja, a ne za igru. A nego za što drugo, pobogu?

Related articles

Buro 24/7 Selection

više