Search

Što se doista zbiva iza zatvorenih vrata britanskog Voguea?

Što se doista zbiva iza zatvorenih vrata britanskog Voguea?

Intervju je istog dana uklonjen s online magazina Vestoj

Image: Buro247hr arhiva

U modnom magazinu Vestoj jučer je objavljen intervju s bivšom direktoricom mode u britanskom Vogueu, Lucindom Chambers, koja je u njemu otkrila da je nakon 25 godina rada dobila otkaz bez objašnjenja po direktivi novog urednika, Edward Enninfula, a otkrila je i još detalja i priznala kako je posljednja naslovnica Voguea s Alexom Chung "sranje". Zanimljivo, intervju je istog dana i uklonjen s Vestoja

S Lucindom Chambers je razgovarala urednica i osnivačica Vestoja, Anja Aronowsky Cronberg, i objavila intervju pod naslovom "Will I Get a Ticket? A Conversation about Life After Vogue with Lucinda Chambers". Legendarna modna direktorica britanskog Voguea, koja je na toj poziciji sjedila čak 25 godina, za Cronberg je u intervjuu otkrila kako se ne želi skrivati iza lažnih medijskih natpisa i govoriti svima kako je odlučila napustiti tvrtku kada joj je zapravo otkaz uručen bez objašnjenja. Chambers je otkrila kako baš nitko nije znao za to - ni izdavač, ni ured za ljudske resurse, ni njezine kolege - "osim čovjeka koji mi ga je uručio", rekla je za Vestoj misleći, dakako, na novog urednika Edwarda Enninfula koji joj je navodno dao otkaz bez prethodne konzultacije s bilo kim unutar tvrtke.

Chambers je tu priznala i svoje nedostatke poput primjerice lipanjske naslovnice britanskog Voguea na kojoj se Alexa Chung pojavljuje u majici Michaela Korsa. "Lipanjska naslovnica s Alexom Chung u onoj glupoj Michael Kors majici je sranje," rekla je Chambers za Vestoj. Ali Michael Kors je njihov veliki oglašivač, a oglašivači u Vogueu imaju poseban tretman

Uz to, Chambers u intervjuu čiji je tekstualni sadržaj još uvijek dostupan na Vestoju, otkrila i priču o svojim danima u Marniju iz kojeg je prošle godine otišla osnivačica brenda i dizajnerica Consuelo Castiglioni. Chambers se zalagala za to da je naslijedi netko iz dizajnerskog tima kao što je to u Gucciju omogućeno Alessandru Micheleu koji je kao član dizajnerskog tima znao točno što njihovi kupci žele i to sada dokazuje na čelu Guccija kojem prodaja stalno raste. Međutim, odlučeno je da će Castiglioni naslijediti Francesco Risso koji je do tada bio zadužen za odijevanje celebrityja u Pradi i nikada nije kreirao vlastitu kolekciju ili održao reviju, ali je dobar s Annom Wintour. Obitelj Castiglioni je 60 posto tvrtke prodala Renzu Rossu, "a s kime je Renzo Rosso očaran? Annom Wintour," rekla je Chambers u intervjuu i tako objasnila kako zapravo izgleda tijek angažiranja novih dizajnera unutar modne industrije.

Što se doista zbiva iza zatvorenih vrata britanskog Voguea? (фото 1)

Osim toga, s Vestojem je podijelila i činjenicu koliko su modna industrija i modni mediji nasilni, nameću nam što sve trebamo kupiti iako nam zapravo ništa ne treba i sude ljude isključivo prema onome što imaju na sebi. No, još važnije, oni ubijaju kreativnost stilista, fotografa i drugih kreativaca, a posebno dizajnera koji u nekim slučajevima moraju proizvesti i 16 kolekcija godišnje. Chambers je ogorčena i s pravom se tako osjeća "Ne želim biti ta osoba. Ne želim biti osoba koja se pravi hrabrom i svima govori "Oh, odlučila sam napusititi tvrtku," kad zapravo svi znaju da sam dobila otkaz," rekla je Chambers u intervjuu. Međutim, čini se da se njezino svjedočanstvo nije svidjelo Conde Nastu.

Nije sasvim jasno što se dogodilo tijekom jučerašnjeg dana u kojem je intervju objavljen, a zatim nekoliko sati kasnije uklonjen no, iz Conde Nasta su morali reagirati na ove izjave, a mediji nagađaju da bi Chambers mogla dočekati i sudsku tužbu. Nešto slično se dogodilo Nicholasu Ghesquiereu kada ga je Kering tužio jer je u intervjuu za magazin System, nakon napuštanja mjesta kreativnog direktora u Balenciagi koja je u vlasništvu Keringa, rekao: "Osjećao sam se kao da su me isušili, kao da mi žele ukrasti identitet dok pokušavaju homogenizirati stvari. To me jednostavno više nije ispunjavalo." U Keringu su tada zaključili kako je njegova izjava naštetila brendu, a slično se danas vjerojatno osjeća i Conde Nast budući da je Chambers u intervjuu prozvala urednike dvaju najvažnijih izdanja Voguea, moćnu Annu Wintour i Edwarda Enninfula koji još nije ni dobio priliku dokazati se.

Iz Voguea, kao ni iz Vestoja još nisu komentirali ovaj događaj, no što god slijedilo za Vestoj ili Lucindu Chambers, sjajno je da se netko napokon usudio progovoriti o tome kako stvari doista stoje iza zatvorenih vrata.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više