Search

U Parizu više ne žele cirkuse koji uključuju nastupe divljih životinja. Bravo Francuzi!

U Parizu više ne žele cirkuse koji uključuju nastupe divljih životinja. Bravo Francuzi!

Novi zakon stupa na snagu krajem 2020.

Tekst: T.K.


Image: Unsplash/Becky Phan

Ovih dana u Parizu se žustro raspravljalo o važnom pitanju zaštite životinja pokrenutom još prije dvije godine. Konačno, proteklog petka Vijeće grada Pariza (Conseil de Paris) izglasalo je zakon kojim se zabranjuje nastup u glavnome francuskom gradu svim cirkusantskim skupinama koji u svojim programima uključuju nastupe divljih životinja. Time je došao kraj davanja u najam gradskih lokacija u Parizu za potrebe ovakvih vrsta zabave čije djelovanje šteti i maltretira životinje. Izglasan je zakon koji će na snagu stupiti krajem 2020.

Inače, cirkusi su za vrijeme blagdana i dječjih praznika u Parizu iznimno popularan oblik zabave čiji se posjetitelji broje u stotinama. Za potrebe nastupa cirkusantskim se skupinama u najam daju iznimno atraktivna zemljišta, a tih dana industrija zabave na prividnoj korektnosti okrene pozamašan iznos novca. Također, francuska vlada će osigurati financijsku potporu svim cirkusima koji odluče iz programa isključiti životinje. Iako službeno donesena, ova važna odluka ne odnosi se na dva cirkusa; poznati Buglio koji u Parizu posjeduje vlastito zemljište za svoj show te Gross koji je obećao već unaprijed da će formirati program bez cirkusa.

Pitanje životinja u pariškim cirkusima postalo je goruće nakon incidenta iz 2018. kada je divlji tigar slučajno pobjegao cirkusu pod imenom Bormann  Moreno na jugu Pariza. Nesretnu je životinju ubio sâm vođa cirkusa. Iako nitko drugi nije ozlijeđen, francuska se javnost tada digla na noge poslavši poruku kako ne želi gledati mučenje i ubijanje životinja. U ispitivanju javnosti nakon incindenta čak dvije trećine Francuza izjasnilo se za zabranu upotrebe životinja u cirkusima. Bravo Francuzi, you did it again!

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više