Search

Volimo sve što grad Vodnjan radi za turizam

Volimo sve što grad Vodnjan radi za turizam

Odlične inicijative malog istarskog gradića


Image: Silkfatblues Photo & Videography (Lonac),
Mario Prhat (Ekta),
www.vodnjan.hr

Novo doba simpatičnog istarskog gradića

Znalo je uredništvo Condé Nast Travellera o čemu priča kad je na svoju ovogodišnju listu 10 mjesta koje biste trebali posjetiti ovog ljeta svrstalo i divnu Istru. Mnogobrojne se zanimljive stvari događaju na tom pitoresknom poluotoku ovog ljeta, a o tome smo vam pisali i ovdje. Jedan od gradića koji se trudi oživjeti u potpuno svježem i modernom svjetlu je Vodnjan. I jako nam se sviđa u kojem smjeru ide. Kako prenosi vodnjan.hr nedavno je u Vodnjanu i okolnim mjestima zaživjela nova turistička signalizacija. Naime, na značajnijim punktovima i objektima postavljene su informativne ploče s QR kodovima. Stranci i svi posjetitelji gradića skeniranjem koda pametnim telefonima mogu pristupiti bogatoj bazi informacija web stranice vodnjanske Turističke zajednice. Ploče s QR kodovima za "pametne" telefone omogućavat će turistima, ali i lokalnom stanovništvu željnom širenja znanja o povijesti svoga grada, da u tren oka saznaju sve o spomeniku, odnosno označenoj lokaciji ili objektu.

Volimo sve što grad Vodnjan radi za turizam (фото 1)

Potrebno je tek instalirati, a postoji ih nekoliko besplatnih, aplikaciju za skeniranje, te je uključiti i fokusirati na QR kod na informativnoj ploči. U roku od par sekundi na ekranu mobitela pojavit će se internetska stranica s fotografijama i tekstom o navedenoj znamenitosti koja će vas upoznati sa svime onim što jeste ili niste znali o bogatoj povijesti grada. Trenutno su postavljene u Vodnjanu, Galižani, Peroju, ali i drugim manjim mjestima i udaljenim lokacijama kao što su arheološka nalazišta, ostaci nekadašnjih crkvi te drugim, za posjetitelje, zanimljivim lokacijama. Ukupno je postavljeno 45 informativnih QR ploča, a projekt će se nastaviti i iduće godine, kada će se označiti i ostali zanimljivi punktovi. 

Volimo sve što grad Vodnjan radi za turizam (фото 2)

Zahvaljujući fantastičnom nezavisnom projektu umjetnosti i glazbe Boombarstick, iza kojeg samoinicijativno velikim entuzijazmom stoji Klara Mršić, a koji se održava od 2013. godine, Vodnjan kreće u smjeru prave male meke ulične umjetnosti. Zahvaljujući njemu, u Vodnjanu je više od 200 umjetnika iz cijele Europe i svijeta do danas oslikalo više od 19 pročelja u srednjovjekovnim gradskim uličicama. Nekoć petodnevno događanje, Boombarstick ove godine traje sve do 1. studenog. Neki od velikih murala već su završeni, kao što su oni s potpisom Polite BastARTa, Lonca, Ekta iz Švedske i Sébastena Touachea iz Francuske. U narednim ljetnim mjesecima očekuju se dolazak i drugih francuskih umjetnika: street umjetnika i ilustratora Nicolasa Barromea i Jean-Michela Ouvrya u srpnju.

Volimo sve što grad Vodnjan radi za turizam (фото 3)

Volimo sve što grad Vodnjan radi za turizam (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više