Search

Caroline Calloway: Tko je influencerica o kojoj trenutačno bruji cijeli svijet?

Caroline Calloway: Tko je influencerica o kojoj trenutačno bruji cijeli svijet?

Jesu li njezini potezi apsolutno brilijantni ili potpuno nepromišljeni?

Tekst: L.L.


Image: Instagram

U vrijeme kada su Instagram influenceri na svom vrhuncu, a u tom, virtualnom svijetu, najviše problema predstavljaju oni koji se na kraju ispostave lažnima, ne čudi u prevelikoj mjeri što je Instagram populacija postala pretjerano oprezna kada se na sceni pojavi sumnjivo lice. Upravo je takvu reakciju izazvala Caroline Calloway, pravim imenom Caroline Gotschall Calloway, 27-godišnja influencerica originalno iz Virginije, s trenutačnim prebivalištem u Engleskoj, koja je svoju karijeru na omiljenoj društvenoj mreži počela graditi još 2012. godine. Instagram populaciji ponudila je nešto drugačije, daleko od lijepih autoportreta, primamljivih destinacija i atraktive hrane.

Svojim je pratiteljima, čiji se broj kroz godine popeo do gotovo 800 tisuća, ponudila je mjesto na kojem je dijelila svoja životna iskustva, a pozornost je posebno usmjerila na one koje prije svega zanima kvalitetan život, širenje ljubavi i upoznavanje novih krajeva svijeta.

I ne bi tu bilo ništa čudno da se novinari nisu počeli raspitivati o Caroline Calloway te otkrili kako iza njezinog Instagram postojanja stoji čitav niz poprilično čudnih okolnosti. Ova je influenserica, naime, 2015. godine najavila izdavanje vlastite knjige. Istu je prodala za 375 tisuća američkih dolara, no knjigu nikada nije napisala. Nekoliko godina kasnije odlučila je kako knjiga o njezinom životu ipak neće izaći upravo zato što svijet nije spreman na njezinu priču i zato što je sama smatrala kako bi izdavanjem autobiografije podigla previše prašine. Nakon neuspješnog lansiranja vlastite knjige, koja je trebala nositi naziv "And We Were Like", nakratko se povukla s društvenih mreža i njezini prepoznatljivi dugi opisi ispod fotografija postali su sve rjeđi.

 

Calloway nije dugo mirovala. Ubrzo zatim došla je na ideju projekta "National tour of creativity". Osmislila je projekt kojim bi, najprije u New Yorku, a zatim i ostatku Amerike, okupljala svoje fanove, družila se s njima, održala predavanje o svom i općenitom životu, podijelila poklone, a zatim bi četverosatno druženje završilo, a broj fanova na njezinom Instagramu postao bi još malo veći. Cijena radionice bila je 165 američkih dolara. Nekoliko dana prije starta projekta, Calloway se u svojim Instagram storyjima požalila kako se nije nadala tolikoj zainteresiranosti, kako je cijeli projekt zapravo osmislila u jednom danu i kako ipak nije sigurna da će isti uspjeti realizirati. Na kraju su održane tek dvije radionice u New Yorku o kojima nije puno govorila već je svoje fanove tek obavijestila kako je sve prošlo u najboljem redu.

Nakon jednog propalog i drugog poluuspješnog pokušaja probijanja na nikad jaču influencersku scenu, freelance novinarka Kayleigh Donaldson 2018. godine proglasila ju je prevaranticom. U to je vrijeme bila aktualna i Anna Delvey sa svojim prevarama na društvenim mrežama, Netflix je bio pred izbacivanjem dokumentarca "Fyre" i odjednom se pojavilo sve više razloga koji su potvrđivali sumnju u autentičnost Caroline Colloway, nego onih koji su joj išle u korist.

Ipak, Colloway je pronašla način na koji će čitavu stvar preokrenuti u svoju korist te priznala poraz kada je u pitanju bila organizacija radionica, ali se i sve češće počela osvrtati na različite novinarske natpise u kojima su je nazivali prevaranticom. U jednom se trenutku okrenula prodaji svoje umjetnosti, a onda je došla na još jednu sjajnu ideju. Početkom rujna ove godine organizirala je radionicu za umjetnike pod nazivom "The Scam" te ju najavila kao okupljanje mladih umjetnika, druženje kroz stvaranje, fotografiranje i uživanje u umjetnosti. Viceov novinar pod lažnim je imenom uspio upasti na radionicu te potvrdio kako je zbilja bila riječ o skupu talentiranih mladih ljudi koji su svoje vrijeme provedeno s Calloway iskoristili za pisanje, crtanje i fotografiranje. Bez ikakvih skrivenih namjera. Mediji su na trenutak odahnuli.

Caroline Calloway: Tko je influencerica o kojoj trenutačno bruji cijeli svijet? (фото 1)

Primirje između američkih medija i Caroline Colloway ipak nije trajalo predugo. Njezina je bivša prijateljica Natalie Beach u javnost nedavno odlučila izaći s esejem o svom prijateljstvu s Colloway. Beach je objavu svog eseja najavila Colloway iako se do tada nisu čule pune dvije godine, a najčudnije od svega, influencerica je isti nekoliko dana uzastopce s velikim nestrpljenjem najavljivala na svom Instagram profilu. Kada je esej napokon izašao, bacio je sjenu na sve što je Colloway do sada napravila. Naime, Beach je u svom radu otkrila kako je ona zapravo osoba koja je pisala sve objave koje je zatim Caroline Colloway objavljivala te po kojima je na sceni postala prepoznatljiva, kako je svoje pratitelje kupovala te kako je ona sama godinama radila na Collowayjinoj autobiografiji, a ova joj je pak zauzvrat obećala velikodušnu zaradu do koje, naravno, nikada nije došlo.

Caroline Calloway: Tko je influencerica o kojoj trenutačno bruji cijeli svijet? (фото 2)

Da bi stvar bila još čudnija, Colloway je na svom Instagram profilu podijelila esej bivše prijateljice, pohvalila njezino pisanje i najavila pisanje svog odgovora u obliku eseja. Osim toga, od onoga što je trebalo biti veliko razotkrivanje Caroline Colloway najviše je profitirala ona sama. Broj pratitelja, nakon izlaska eseja u američkom The Cutu, počeo je rasti nevjerojatnom brzinom i dao povoda Colloway da stvara još više sadržaja.

Što smo iz cijele priče naučili? Pa, zapravo smo potvrdili ono što već znamo i prije svega, iznenadili se novim načinima probijanja na influencersku scenu. Da je Instagram varljiva društvena mreža do sada smo se već nebrojeno puta uvjerili. Postoji ogroman broj primjera koji pokazuju kako sve što se na Instagramu nalazi automatski odlazi pod upitnik, no Instagram priča Caroline Calloway, one koja nas je u potpunosti uspjela zbuniti i negativnu situaciju koja joj je nametnuta pretvoriti u nešto pozitivno za samu sebe, još uvijek je u velikom mjeri nejasna.

Čak ni u trenucima kada je cijeli internet smatrao kako je još jedna u nizu dobro promišljenih prevarantica, Calloway je čitavu stvar uspjela preokrenuti u vlastitu korist. Je li prevarantica koja je igru odlučila igrati po svojim, do sada neviđenim i u potpunosti brilijantnim pravilima ili je sve skupa samo jedan veliki nesporazum, tek nam preostaje otkriti. Do tada, oči cijelog Instagram svijeta i dalje će budno motriti Caroline Calloway i pokušati odgonetnuti njezin sljedeći korak.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više