Search

Carrie vs. Samantha: sukob težak pola milijarde dolara

Carrie vs. Samantha: sukob težak pola milijarde dolara

Rivalstvo među zvijezdama kultne serije

Tekst: E.G.


Image: Screenshot,
arhiva,
Giphy

Nakon višemjesečnih nagađanja, sad je i službeno potvrđeno - trećeg dijela filma "Seks i grad" neće biti, a doznalo se i kako onaj slavni sukob između Sarah Jessice Parker i Kim Cattrall nije bio medijska izmišljotina, dapače

Iako danas živimo u vremenu prevlasti formata televizijskih serija, i potpuno je normalno da se o nekoj epizodi danima raspravlja, baš kao i to da se pojavljuju najrelevantnija glumačka imena čiji honorari prelaze one filmske, to nije uvijek bilo tako. Vrhunskih serija je bilo uvijek, no u značajno manjem broju. Primjerice, ako govorimo o kraju devedesetih godina prošlog stoljeća, pa i prvom dijelu novog tisućljeća, televizijski projekt koji u svakom smislu odskače je svakako "Seks i grad". Nastala prema hit knjizi Candace Bushnell, ova je serija udarila temelje modernog prikaza žena na malim ekranima. One su sada, kao rijetko kad prije, prikazane kao poslovno ostvarene i emancipirane osobe koje se ne srame svoje seksualnosti, kao ni činjenice da će za dobre cipele izdvojiti nekoliko stotina dolara.

Razgovori koje su četiri glavne junakinje vodile se nisu koncentrirali oko razmjene recepata ili sanjarenja o majčinstvu - i to je nešto što se na televiziji moralo dogoditi. Serija se emitirala od 1998. godine do 2004. godine, a s obzirom na nezasitne apetite milijuna obožavatelja, uslijedila su i dva filmska dijela. Neki su komentirali kako kvaliteta nije ostala na razini serije, no cilj producenata je ostvaren - zarada je u oba navrata dosezala gotovo pola milijarde dolara. Posljedično, treći je nastavak bio samo pitanje vremena.

Carrie vs. Samantha: sukob težak pola milijarde dolara (фото 1)

Priziva ga se već godinama, i sama Sarah Jessica Parker je ranije ove godine dala naslutiti kako bismo ga mogli dočekati. No, sve se promijenilo kad je glumica prije nekoliko dana medijima poslala izjavu u kojoj potvrđuje da se treći dio neće snimiti. "Razočarana sam. Imali smo prekrasan, smiješan, veseo i srcedrapajući scenarij s kojim se svatko mogao poistovjetiti." Direktnog upiranja prstom u krivca tom prilikom nije bilo, ali je anonimni izvor kasnije tog dana dojavio Daily Mailu kako su za sve krivi nerazumni zahtjevi Kim Cattrall. Drugim riječima, slavni (navodni) sukob između dvije glumice je ponovno dospio u fokus javnosti. I dok smo godinama slušali nagađanja o tome kako Parker i Cattrall nisu uopće komunicirale na setu te kako se neprestano natječu oko visine honorara, njihovi PR timovi su to stalno negirali. 

Ipak, netrpeljivost je ovih dana dobila i svoju službenu potvrdu. Kim Cattrall se prvo oglasila preko svog Twitter profila te kazala kako je jedini zahtjev koji je ikad postavila bio da ne želi snimati treći film, i to još 2016. godine. Unatoč ovom objašnjenju, Cattrall se ponovno našla u ulozi osobe koja iz nekih sebičnih razloga (poput plaće) nemilosrdno lomi srca obožavateljima diljem svijeta. Producenti su se počeli javljati i naricati nad teškom sudbinom trećeg dijela, kao i druge glumice, a Cattrall je odlučila da ovaj put neće biti neutralni promatrač.

U talk showu Piersa Morgana je o svemu po prvi put progovorila bez zadrške: "Odgovor je uvijek bio ne. Nisam imala nikakve zahtjeve niti tražila nikakav novac. Urnebesno mi je da se o meni priča kao o divi. Nitko me nije nazvao da pita kako sam, a to je način na koji se u takvim situacijama pristupa. Ovako se osjećam kao da sam u nekoj toksičnoj vezi." Uz to, dodala je kako nije u kontaktu s kolegicama iz serije; projekt koji ih je vezao je završio. Drugim riječima, omiljenu četvorku nećete vidjeti ni na kakvim koktelima u otmjenim barovima Manhattana

Kako piše New York Post, rivalstvo između Parker i Cattrall seže još od prvih sezona serije. Naime, Cattrall je svojedobno bila najjače glumačko ime u projektu, kamera ju je obožavala, producent joj je bio prijatelj Darren Starr, odlično se slagala s Kristin Davis i Cynthijom Nixon, a Sarah Jessica se osjećala ugroženo. Nakon dvije sezone će Starra zamijeniti prijatelj Sarah Jessice Parker, Michael Patrick King, a Kim Cattrall počinje biti gurana na margine, kako financijski, tako i u ekipi serije. Primjerice, kad se snimalo u Atlantic Cityju, Parker je iznajmila kuću za sebe i kolegice, dok je jedino Cattrall boravila odvojeno.

Carrie vs. Samantha: sukob težak pola milijarde dolara (фото 2)

Službena verzija je glasila kako je to zato što joj je suprug dolazio u posjet, no glasine o netrpeljivosti i rivalstvu zbog nejednakih honorara se više nisu mogle utišati. Prvi i drugi film su, uz puno pregovaranja i medijskih pritisaka snimljeni, no treći doista nećemo gledati, barem ne u ovom sastavu. Naime, poznati producent Ryan Murphy je predložio da scenaristi jednostavno "ubiju" lik Samanthe Jones ili ga dodijele nekom drugom. Treba li uopće komentirati koliko bi bilo koji od ta dva poteza bio kontraproduktivan? 

Ako pak svoje omiljene junakinje ponovno poželite gledati, sjetite se da dosadašnjih šest sezona i dva filma čine sasvim dovoljno materijala. Što se tiče Kim Cattrall, u svojim šezdesetim godinama kaže kako se želi posvetiti sebi i odlukama iza kojih bezrezervno stoji. "Ne želim se voditi onim što je dobro za moju karijeru, već onim što je dobro za mene. Osjećaj je fantastičan!" I, očito, ne postoje ti milijuni dolara koji će je natjerati da se predomisli. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više