Search

Emily Ratajkowski je pozirala s dlačicama ispod pazuha i internet nije zadovoljan

Emily Ratajkowski je pozirala s dlačicama ispod pazuha i internet nije zadovoljan

Trend drugačijeg pristupa ljepoti je u punom zamahu

Tekst: E.G.


Image: Harper’s Bazaar,
Instagram

Svaki novi dan nudi novu priliku za pregršt, u najmanju ruku, nepotrebnih komentara o izgledu pojedinih dijelova ženskog tijela, pogotovo ako su vlasnice tih istih tijela javne ličnosti. Postoji nešto u neopipljivom virtualnom svijetu što ljude navodi da, čak i pod svojim punim imenom i prezimenom, javno napišu uvredljive komentare koje im u stvarnom životu nikad ne bi palo na pamet izgovoriti. Posljednji smo takav primjer, koji iz nepoznatog razloga služi kao vreća za udaranje brojnim dušobrižnicima, pronašli na Instagram profilu američkog izdanja Harper's Bazaara. Poznati model, Emily Ratajkowski je, naime, pozirala za njihov najnoviji broj, i to tako da naglasak bude na njenom nedepiliranom pazuhu. Uz sudjelovanje u editorijalu, Ratajkowski je odlučila napisati esej na temu ženskih prava, a nešto su slično su, podsjećamo, nedavno učinile i vojvotkinja od Sussexa u Vogueu, a onda i Angelina Jolie u Elleu.

Uz očiti trend podizanja aktivizma žena iz javnog života na višu i konkretniju razinu, razvidan je i trend drugačijeg pristupa pojmu lijepog i društveno poželjnog fizičkog izgleda. Umjesto stalnog nametanja nedostižnih ideala, pokušava se progurati narativ prihvaćanja svog tijela onakvim kakvo ono je, neovisno o tome što su nas prethodno učili o proporcijama od 90-60-90, savršeno glatkoj koži, uredno začešljanoj kosi i... nastavite niz. Dio te priče je i ona o prihvaćanju činjenice da se rađamo s dlačicama, i to na mjestima na kojima ih želimo i na kojima ih doista ne želimo. Ratajkowski je tako svoj glas odlučila iskoristiti i za, među ostalim, progovaranje o upravo toj tematici u spomenutom eseju.

 Američka pjevačica Halsey na naslovnici Rolling Stonea za lipanj 2019.

"Pitanje dlačica je za mene još jedna prilika da žene prakticiraju svoje pravo na odabir koji se temelji na tome kako se one žele osjećati i kakve im se uopće asocijacije bude ovisno o tome imaju li ih ili nemaju. Uglavnom ću se htjeti depilirati, ali ponekad je puštanje dlačica da narastu ono što čini da se osjećam seksi", objasnila je. I dok bi ovakvo pojašnjenje trebalo biti sasvim jasno i neprijeporno, sekcija komentara na društvenim mrežama njime nije bila zadovoljna. Za navođenje svih varijanti nevjerojatno neukusnih komentara koje smo ondje zatekli bi nam trebalo nekoliko članaka, pa ćemo izdvojiti sukus cijele paljbe; feminizam se sveo na puštanje dlačica, sve feministkinje su dlakave, prljave i vulgarne, depiliranje bi trebalo predstavljati civilizacijski doseg, a osoba poput nje u svakom slučaju ne bi trebala biti predstavljana kao uzor.

Drugim riječima, fotografija koja bi prije koje desetljeća prošlo potpuno nezapaženo (savjet: prolistajte albume s ljetovanja vašim mama i baka), danas predstavlja ultimativnu kontroverzu. U nekom je, dakle, ne tako davnom trenutku, netko odlučio da ženama dlačice smetaju, a 2019. pored svih hrabrih poteza za koje bismo trebali navijati, mi slavimo što je netko dovoljno hrabar da bude prirodan. Ta nas situacija može do beskraja čuditi, ali činjenica je da se upravo u njoj nalazimo. U tom smislu, veseli vidjeti da Emily Ratajkowski u svom aktivizmu nije usamljena. Pogledate li cijeli niz popularnih televizijskih serija, kao što su "Broad City", "Transparent", "Bisexual" i "Girls", vidjet ćete glavne junakinje koje se ponekad depiliraju, a ponekad ne - ovisno o tome kako se osjećaju. Isto tako, američka pjevačica Halsey je za naslovnicu Rolling Stonea pozirala s djelomično depiliranim pazusima, Madonna je objavila slični selfie, a Julia Roberts se nedepilirana pojavila još davne 1999. na crvenom tepihu, i to na premijeri kultnog "Notting Hilla".

Glumica Jemima Kirke na crvenom tepihu Metropolitan Opera Opening Night

I dok nijedan od tih poteza, uključujući i ovaj posljednji koji je povukla Ratajkowski, neće sam po sebi riješiti problem stalnog pritiska na žene da izgledaju na točno određeni način, ipak predstavlja korak u pravom smjeru. Tko zna, možda se jednom i uspijemo pomiriti s činjenicom da se rađamo s dlačicama i da ih neki odlučuju ne ukloniti i tko zna, možda nam ostane vremena da se bavimo, recimo, katastrofalnom statistikom zlostavljanja/ubojstva žena od strane njihovih partnera. Ali samo možda.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više