Search

Evolucija kriminala: Počinjen je i prvi zločin u svemiru!

Evolucija kriminala: Počinjen je i prvi zločin u svemiru!

Postavljaju se brojna pitanja vezana za ovaj slučaj

Tekst: L.L.


Image: Unsplash

Posljednjih se dana u središtu pažnje svjetskih medija našla jedna astronautkinja koja bi uskoro mogla biti optužena za prvi zločin u svemiru. Riječ je o Anne McClain koja je za vrijeme svoje šestomjesečne misije u svemir upadala u bankovne račune bivše partnerice bez njezinog znanja.

Njezina bivša supruga Summer Worden prijavila ju je za zadiranje u privatni račun dok se astronautkinja branila činjenicom da je iz Međunarodne svemirske postaje provjeravala stanje računa kako bi znala kako je njihovo dijete zbrinuto te kako nije bila svjesna da je njezina bivša supružnica tražila zabranu pristupa računu. Prema navodima stranih medija, McClain ipak nije nevina kako tvrdi te je zadiranje u račun bivše partnerice željela iskoristiti protiv nje na sudu kako bi dokazala da Worden nekontrolirano troši novac te joj zatim oduzela dijete. Iako navodi nisu potvrđeni, a astronautkinja oštro odbacuje sve optužbe, činjenica je kako će je svijet zapamtiti isključivo po prvom zločinu počinjenom u svemiru. Zanimljivo je spomenuti i kako partnerice nisu u vezi posljednje dvije godine.

Cijeli se skandal dogodio nakon što su Amerikanci prošlog mjeseca proslavili 50. godišnjicu slijetanja na mjesec, a zatim je na čitavu stvar sjenu bacio, na zemlji možda malen, no u svemiru značajan potez. Najveći je problem stvorio zakon za koji nije sigurno kako će se provoditi upravo zato što za takvim nečime nikada do sada nije bilo potrebe. Naime, iako se o zakonima za kaznena djela počinjena u svemiru do sada raspravljalo, nikada nije bilo potrebe za samo provođenje. Ipak, vrlo je vjerojatno kako će se McClain suditi prema američkim zakonima za krađu identiteta i zadiranje u privatni bankovni račun.

Još jedno pitanje koje postavlja ovaj, prvi svemirski zločin, jest ono koje se tiče svemirskog turizma. Naime, bližimo se dobu kada bi svemirski turizam mogao postati realnost te je nekoliko privatnih američkih kompanija najavilo organizaciju takvih putovanja već ove godine. No, počini li se i u budućnosti sličan zločin, dobro bi bilo, u svakom slučaju, usuglasiti se oko zakona koji će se za sve prakticirati na isti način. Na kraju, zaključujemo, zločini svemirskih razmjera ipak postoje i čini se, bliže su nego što možemo zamisliti.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više