Search

Kontroverzni Jeff Bezos donirat će 10 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promjena

Kontroverzni Jeff Bezos donirat će 10 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promjena

Najbogatiji čovjek prema Forbesovom popisu milijardera odreći će se oko 7.5 posto svog bogatstva

Tekst: D.M.


Jeff Bezos, izvršni direktor multinacionalne kompanije Amazon, izjavio je putem Instagrama kako će izdvojiti 10 milijardi američkih dolara za borbu protiv klimatskih promjena osnivanjem fonda "Bezos Earth Fund".

Bezos je izjavio da će novac donirati znanstvenicima, aktivistima i neprofitnim organizacijama koje imaju ideje kako spriječiti daljnji utjecaj ljudske civilizacije na atmosferu. Fond će "početi dijeliti novac ovoga ljeta", tvrdi, no kako je za sad jedina opipljiva informacija objava na Instagramu, detalji oko natječaja nisu poznati.

Iznos od 10 milijardi dolara čini oko 7.5 posto cjelokupnog direktorovog bogatstva od 130 milijardi. Ovo nije prvi humanitarni podvig vlasnika najskuplje nekretnine u Los Angelesu, no s obzirom na to da izbjegava javno izlaganje prilikom projekata koji nisu vezani uz Amazon, nije toliko poznat po njima iako ovo nije prvi put da milijarder pomaže društvu - 2017. tražio je korisnike Twittera za idejna rješenja koja bi mogla pomoći potrebitima u bliskoj budućnosti i zatim ih financirao, a 2018. donirao je 2 milijarde dolara za otvaranje besplatnih škola u siromašnim zajednicama.

Amazon Employees for Climate Justice, grupa Amazonovih zaposlenika koji se bave aktivizmom dala je izjavu za javnost u kojoj stoji kako je Bezosov humanitarni doprinos za pohvalu, no da "ne može davati jednom, a uzimati drugom rukom", referirajući se na njegovu upletenost u poslove naftne industrije.

Ovo je druga najveća donacija 21. stoljeća, no daleko je iza prve. Naime, filantrop Warren Buffet je 2006. donirao 43 milijarde dolara "Gates Foundationu".

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više