Search

Još jedan nusproizvod društvenih mreža: Tko su VSCO djevojke?

Još jedan nusproizvod društvenih mreža: Tko su VSCO djevojke?

Vole ih svi!

Tekst: F.Š.


Image: Instagram

Nekada je trendove postavljala elita, povlaštena skupina ljudi koja zauzima istaknuta mjesta u društvu. Kasnije se tu ulogu preuzeli vodeći celebritiji u svijetu, a danas bi se s pravom moglo reći kako se sve rađa i umire na Instagramu. Tamo se ne stvaraju samo trendovi, već i subkulture, a posljednja u nizu su VSCO djevojke. Kako samo ime implicira, VSCO dolazi od istoimene aplikacije za uređivanje fotografije koja je osmišljena 2011., a koja se koristi nakon svih obrada za analogni efekt. Taj filter karakteriziraju nježne, pastelne nijanse poput baby plave ili ružičaste koje se savršeno kombiniraju sa svijetlim fotografijama. Ovakve su fotografije i boje postale toliko popularne da su dale ime novoj subkulturi - VSCO djevojkama.

Još jedan nusproizvod društvenih mreža: Tko su VSCO djevojke? (фото 1)

Prema definiciji Urban Dictionarya, VSCO djevojka ima dugu ispletenu kosu, nosi kratke hlače visokog struka, minijaturni nakit, te Vans tenisice ili Birkenstock sandale. No ovaj se vizualni trend ne odnosi samo na fotografije na Instagramu, već i na cjelokupan stil života. Školski primjer VSCO djevojke živi u Kaliforniji, pije smoothieje, a svoj živahni, osunčani personality rado dijeli na svojim društvenim mrežama. Obično se bavi nečim kreativnim poput fotografiranja, često putuje, a nisu joj strani ni DIY projekti. Ovakav lifestyle obično promoviraju blogerice koje na svojem blogu nerijetko imaju iste ili slične fotografije, outfite ili poze na osnovu kojih lako možemo prepoznati VSCO estetiku.

Još jedan nusproizvod društvenih mreža: Tko su VSCO djevojke? (фото 2)

VSCO djevojke vole i popularni high street brendovi poput Manga ili H&M-a koji ih često koriste za promociju svojih proizvoda. Primjerice, fotografije inspirirane VSCO stilom su im poslužile u promociji nakita od školjki jer se njihova estetika savršeno uklapala u tu priču. Kažu kako su najljepše djevojke one nasmijane, a upravo je to ono što VSCO djevojku čini tako neodoljivom. Njezin šareni, energični i opušteni lifestyle, prikaz je života kakvom teže mnogi, a čak i ako ga ne možemo živjeti, sigurno je lijepo o njemu barem maštati.

Još jedan nusproizvod društvenih mreža: Tko su VSCO djevojke? (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više