Search

Književni klubovi postoje i na Instagramu, vode ih poznate zvijezde i pravo su otkriće kada su u pitanju sjajne preporuke

Književni klubovi postoje i na Instagramu, vode ih poznate zvijezde i pravo su otkriće kada su u pitanju sjajne preporuke

Emma Watson, Florence Welch, Reese Witherspoon i Emma Roberts

Tekst: L.L.

Image: Instagram

Tražite li ovih dana književne preporuke kojima ćete zatim ispuniti jesenske dane, za vas imamo sjajne vijesti. Naime, poznate ličnosti iz svijeta glazbe i glume već neko vrijeme vode vlastite Instagram profile inspirirane književnosti. Bez obzira treba li vam doza poezije ili proze, tražite li literaturu koja vam može pomoći s razumijevanjem feminizimna ili prvi želite otkriti koji će se svjetski književni hitovi ubrzo prikazivati i na velikim platnima, ova četiri profila obavezna su postaja kod povremenog scrollanja Instagramom.

Our Shared Shelf

Instagram profil koji je osnovala Emma Watson bavi se, naravno, feminističkom književnošću i na mjesečnoj bazi objavljuje naslove koji bi se mogli svidjeti više od 420 tisuća pratitelja koliko ih profil trenutno prati. Ispod fotografija naslovnica fanovi profila često ostavljaju svoje dojmove o istoj, a tu su i zanimljivosti o autorima, pa čak i nagradne igre. Podsjetimo,"Our Shared Shelf" nije prvi književni pothvat Emme Watson. Naime, 2016. godine po londonskoj je i njujorškoj podzemnoj željeznici za svoje je fanove skrivala inspirativne knjige.

Književni klubovi postoje i na Instagramu, vode ih poznate zvijezde i pravo su otkriće kada su u pitanju sjajne preporuke (фото 1)

Between Two Books

Iza profila "Between Two Books" krije se Florence Welch, frontmenica benda "Florence And The Machine" i autorica zbirke pjesama "Useless Magic". Cijela ideja o pokretanju Instagram književnog kluba nastala je nakon što se glazbenici na Twitteru javila tinejdžerica Leah Moloney iz Irske zamolivši je da zajedno osnuju književni klub, a Florence je na to, bez ikakvih pitanja, odmah pristala. Na njihovom Instagram projektu danas možete pronaći prijedloge za sjajnu poeziju, eseje i memoare. Iako cijeli profil zapravo vodi Moloney, Florence ga na gotovo svakom svom koncertu promovira te tako danas "Between Two Books" ima više od 120 tisuća pratitelja.

Književni klubovi postoje i na Instagramu, vode ih poznate zvijezde i pravo su otkriće kada su u pitanju sjajne preporuke (фото 2)

Reese's Bookclub

Reese Witherspoon i njezina produkcijska kuća Hello Sunshine stoje iza profila "Reese's Book Club" i upravo je ova Instagram zajednica od više od milijun pratitelja idealan način za otkrivanje onih bestsellera koji će ubrzo postati filmski hitovi. Tako je na svom književnom profilu Witherspoon među prvima čitateljima preporučila "Gone Girl", a nedavno je na profilu najavila i "Little Fires Everywhere", knjigu Celeste Ng po kojoj sama trenutno snima istoimenu seriju. Instagram književni klub Reese Witherspoon danas ima više od 1,2 milijuna pratitelja.

Književni klubovi postoje i na Instagramu, vode ih poznate zvijezde i pravo su otkriće kada su u pitanju sjajne preporuke (фото 3)

Belletrist

Na našem popisu našla se još jedna Emma. Riječ je o Emmi Roberts, a na njezinom ćete Instagram profilu "Belletrist" pronaći intervjue s književnicima i diskusije o pojedinim naslovima. Roberts je profil kreirala još 2017. godine sa svojom prijateljicom Karah Preiss, a danas na "Belletristu", osim svojih, dijeli i preporuke prijateljica Nicole Richie i Busy Philipps. Osim što je super pregledan, književni profil Emme Roberts sviđa nam se i zbog preporuka američkih knjižara koje, iako nama možda ipak malo predaleko, izgledaju divno i nevjerojatno inspirativno.

Književni klubovi postoje i na Instagramu, vode ih poznate zvijezde i pravo su otkriće kada su u pitanju sjajne preporuke (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više