Search

Koliko je plagiranja doista previše? Slučaj Beyoncé i spota za pjesmu \"Spirit\"

Koliko je plagiranja doista previše? Slučaj Beyoncé i spota za pjesmu "Spirit"

Spot o kojem ovih dana svi pričaju

Tekst: E.G.


Image: PR

Već je nešto više od godinu dana poznato da će kultni animirani film iz 1994,. "Lion King", dobiti svoj remake. Vijest je sama po sebi izazvala oduševljenje brojnih obožavatelja diljem svijeta, koje je svoj vrhunac doseglo potvrdom da će glasove omiljenim likovima posuđivati neki od najpoznatijih ljudi svijeta, na čelu s Beyoncé kao Nahlom. I dok se čekanje do početka prikazivanja nove verzije svelo na svega još nekoliko dana, Beyoncé je objavila spot za pjesmu iz filma koja nosi naziv "Spirit". Potpuno očekivano, pjesma je postala instantni hit, a komentatori na društvenim mrežama se nisu mogli složiti oko toga je li u cijeloj priči najljepši njen glas, poruka pjesme, prizori bogate prirode Afrike, Beyoncéina kćerkica Blue Ivy koja se također pojavljuje u spotu ili pak raskošni kostimi.

Koliko je plagiranja doista previše? Slučaj Beyoncé i spota za pjesmu "Spirit" (фото 1)

Beyoncé je, ukratko, već bila na putu da je se opet proglasi apsolutnom umjetničkom genijalkom i osobom s vizijom koju tek rijetki imaju. Počnete li pretraživati njeno ime po internetu, vidjet ćete da gotovo i ne možete naći nešto negativno. Već je godinama nazivaju kraljicom (Queen B.), njeni obožavatelji imaju svoje službeno ime (Beyhive), a mnogi će reći i kako su ona i njena obitelj nešto najbliže plemstvu što SAD u ovom trenutku ima. Međutim, spomenuto očekivano oduševljenje svime što Beyoncé napravi ovaj put nije potrajalo. Naime, upravo se njeno ime našlo među posljednjim objavama na sjajnom profilu Diet Prada. Riječ je o projektu koji za cilj ima javno prozvati sve oblike plagiranja (ili rubnog inspiriranja) u modnoj industriji. Njegovi tvorci dosad nisu pokazali milost ni prema kome tko je zašao u tu sferu, a iznimka nije bila čak ni (dosad) nedodirljiva pjevačica.

U svojoj su nas objavi podsjetili i na to da je već utvrđeno kako su crveni kostimi iz jedne od sekvenci spota gotovo identični onima iz remakea filma "Suspiria", koji je snimljen prošle godine, ali se tu nisu zaustavili. Štoviše, sličan dizajn kostima je trenutno najmanji problem tima koji je radio ovaj spot, budući da je Diet Prada otkrila da je cijeli spot zapravo plagijat. Uz prizore iz spota za pjesmu "Spirit" su pustili još jedan video spot, onaj za pjesmu "La Maison Noir: The Gift and The Curse" afričkog glazbenika Petita Noira.

Taj je spot objavljen u svibnju 2018., a režirala ga je supruga ovog glazbenika, Rharna Nembhard. Kako su u više navrata navodili, spot je rađen kao vizualno putovanje koje prikazuje elemente zemlje, zraka, vatre i vode, tematizira ponovno rođenje, ženska prava, otpor, migracije, a u konačnici prikazuje i ljepote rodne zemlje pjevača, Konga. Kad pogledate spot jedan uz drugi, dileme nema; nije riječ ni o kakvoj inspiraciji, već o gotovo identičnim uradcima. Bi li se o tome ikad pisalo u svjetskim medijima da entuzijasti iz Diet Prade svoj hobi ne shvaćaju jako ozbiljno, ne možemo znati. Beyoncé, niti nitko iz njenog tima, po ovom se pitanju još uvijek nisu izjasnili.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više