Traži

#MeToo se nastavlja: Gradimo li društvo u kojem će oko biti za oko, a zub za zub?

#MeToo se nastavlja: Gradimo li društvo u kojem će oko biti za oko, a zub za zub?

Fotografa Marcusa Hydea, bliskog suradnika Kim Kardashian i Ariane Grande, deseci modela optužili za seksualno uznemiravanje

Tekst: Mara Modrić


Fotografija: Instagram

I dvije i pol godine nakon što je američka glumica Alyssa Milano na svom profilu na Twitteru podijelila post kojim je pozvala sve žene koje su na vlastitoj koži iskusile neki oblik seksualnog uznemiravanja da učine to isto – i da svojoj objavi dodaju danas revolucionarni #MeToo – horor priče sa seksualnim predatorima u glavnoj ulozi ne prestaju šokirati javnost. Zvijezda posljednjeg incidenta koji je isplivao na površinu jest Marcus Hyde, fotograf s kojim surađuje cijeli niz poznatih osoba poput Kim Kardashian, Kanyea Westa, Chancea the Rappera i Ariane Grande, a kojeg je za neprimjereno ponašanje optužila prvo 20-godišnja manekenka Sunnaya Nash, a onda i cijeli niz njezinih kolegica.

Naime, kada je vidjela da se njezin omiljeni fotograf koji je prošle godine doživio tešku prometnu nesreću i umalo poginuo oporavio i da traži "nove talente" za snimanje, manekenka u usponu je putem Instagrama kontaktirala svog idola i upitala ga želi li možda snimiti nju.

"Kada si nepoznat model i neki poznati fotograf želi raditi s tobom, to je uvijek pozitivna stvar za tvoju karijeru i uvijek uzbudljivo iskustvo. To jednostavno tako funkcionira. Ovo je definitivno industrija u kojoj je bitno znati ljude i što ih više poznaješ, to ćeš više poslova dobivati. I to je jednostavno tako", izjavio je Marcus Hyde u jednom od intervja za američki Insider.

Svjestan svoje "veličine" i utjecaja koji može imati na karijeru Sunnaye Nash, Hyde je, nakon što mu se ona javila s prijedlogom da je snima, rado pristao, ali pod uvjetom da mu prvo pošalje nekoliko svojih fotografija. Nakon što je to i učinila, fotograf je ju je pitao za aktove, na što je manekenka odgovorila da aktove ne posjeduje i da joj je ugodno snimati parcijalne aktove i fotografije u donjem rublju na što joj je fotograf odgovorio da je u tom slučaju cijena snimanja dvije tisuće dolara. Nash mu je uzvratila "Lol" te ga upitala hoće li snimanje aktova biti besplatno. Dobila je potvrdan odgovor. U redu, fotografiranje može, rekla mu je, ali nije joj ugodno slati mu aktove u porukama na što je ovaj odvratio, onda ne moraš.

"Okej, želiš li me još uvijek snimati onda? Lol", upitala ga je.

"Dvije tisuće je", odgovorio je fotograf.

"Zato što ti ne želim poslati svoje gole fotografije prije snimanja?"

"Da. Moram vidjeti jesi li vrijedna snimanja", poentirao je Marcus Hyde.

Ono na što "veliki", "utjecajni" Marcus Hyde nije računao jest to da je #MeToo pokret ipak učinio nešto za žensku samosvijest. Dvadesetogodišnja manekenka njihov je razgovor odmah podijelila na svom Instagram profilu i time pokrenula neslućenu lavinu reakcija.

Njezinu je objavu odmah uočio dvojac iza prokazujućeg profila Diet Prada (oni su, među ostalim, skrenuli pažnju na novi Beyoncéin spot za "Spirit",  naslovnu pjesmu iz nedavno objavljenog filma "Kralj lavova", to jest na činjenicu da se radi o plagijatu) koji je potom priču podijelio sa svojim pratiteljima. Reakcije su bile zastrašujuće. Deseci žena javili su se što direktno Sunnayi Nash, što u inbox Instagram profila Diet Prada te prijavili svoje iskustvo, uglavnom vrlo slično ili gore od onog koji je iskusila 20-godišnja manekenka. Također, oglasile su se i zvijezde s kojima je surađivao pa je tako Kim Kardashian u svom Instagram Storyju napisala kako je njezino iskustvo rada s Hydeom uvijek bilo profesionalno, da je u velikom šoku i da ovakvo ponašanje ne smijemo tolerirati, a slično je reagirala i Ariana Grande.

Instagram Story Ariane Grande u kojem se osvrnula na slučaj Marcusa Hydea

Hydeov profil, koji je do tada brojao više od milijun pratitelja, ubrzo je uklonjen s Instagrama, a Facebookov glasnogovornik izjavio je da je isto učinjeno zbog kršenja kompanijinih pravila koja se tiču seksualnog uznemiravanja. Međutim, profil "nestašnog" fotografa nije jedini koji je uklonjen zbog nepodobnog ponašanja na društvenim mrežama.

Naime, kako je i Hyde prijavio manekenku za "maltretiranje i uznemiravanje", Instagram je nekoliko sati nakon što je Nash objavila prepisku, tu istu prepisku koja je u međuvremenu prikupila više od 40 tisuća lajkova, i uklonio. Ubrzo je stiglo i upozorenje da će joj ugasiti i cijeli profil ako se ne bude pridržavala njihovih pravila ponašanja. Revoltirana Nash svoj je rant tada preselila na Twitter gdje je sa svojim pratiteljima podijelila i informaciju da ju je Instagram blokirao zbog toga što maltretira i uznemiruje svog zlostavljača. Idući dan, Sunnayin post vraćen je na Instagram, praćen isprikom od strane društvene mreže koja tvrdi da je njezin post bio izbrisan greškom.

"Osjećam veliku tjeskobu zbog činjenice da mi je profil nepravedno blokiran. Osjetila sam kao da me netko pokušava utišati i onemogućiti mi da podijelim svoju priču o nepravdi", za BuzzFeed je komentirala Instagramovu, kako je naziva, "cenzuru".

Deplasirano je reći kako su ovakve priče jezive, a žene koje su ih proživjele nepovratno oštećene i traumatizirane i to samo zato što je netko odlučio svoju "veličinu" i "utjecaj" iskoristiti protiv slabijih koji, zapravo, ako žele raditi u entertainment industriji, jednostavno moraju igrati po već odavno utabanim i uglavnom mizoginim pravilima. Međutim, možemo li na trenutak sagledati priču i iz drugog kuta i zapitati se koliko je javnog prokazivanja previše javnog prokazivanja? Postoji li tako nešto uopće ili oni koji su (strašno) zagriješili jednostavno nemaju pravo na iskupljenje?

Možda ne u slučaju Marcusa Hydea, čija je prva reakcija na post žene koju je seksualno uznemiravao bila poruka u kojoj je pisalo "Popuši mi veliki debeli k….", no postoje li zlostavljači, neovisno o tome jesu li muškarci ili žene – jer nemojmo se zavaravati, i žene zlostavljaju - koji zaslužuju iskupljenje? Je li Instagram bio u pravu kada je prvi put uklonio post Sunnaye Nash kojem je, izvjesno je, osim upozoravanja drugih koje bi se mogle naći u njezinoj situaciji da se paze opasnog frajera, cilj bilo i javno prokazivanje osobe koja ju je, kao očito i brojne žene prije nje, dovela u izuzetno neugodnu situaciju u kakvoj se nitko ne zaslužuje naći? Opravdava li njezina bol koja, naravno, uopće nije upitna, namjerno nanošenje zla nekome drugome pa makar taj netko bio i zlostavljač?

Kada je situacija sa samog početka priče eskalirala, a nekad najjači holivudski producent izgubio i posljednju trunku vjerodostojnosti, Alyssa Milano odlučila je prestati javno komentirati jedan od najvećih skandala u modernoj povijesti. Zašto? Zato što je, osim što je aktivistica koja se bori za jednakost spolova, i prijateljica Georgine Chapman, suosnivačice modne kuće Marchesa i sada već bivše supruge zloglasnog Harryja Weinsteina. Da, Weinstein jest stravičan seksualni predator, ali je ujedno i suprug moje prijateljice, izjavila je Milano, aludirajući na činjenicu da ovakav skandal koji je poprimio epske razmjere sada više ne dira samo krivca, nego i ljude oko njega.

Kao i Harryju Weinsteinu i Marcusu Hydeu ugled je nepovratno uništen, a šanse da će ikada naći posao ozbiljniji od onog u supermarketu prilično su male. Ukratko, život kakav je dosad poznavao, je gotov. Uz to, samo dan kasnije, zlostavljane žene su, potaknute ovim slučajem, prokazale još jednog fotografa, Timura Emeka, i optužile ga za sličan modus operandi kao onaj Marcusa Hydea. I jednog i drugog će, sasvim je izvjesno, sustići i zakonska kazna koja, kakva god ona bila, nikada neće biti dovoljna da nadoknadi zlo koje su nanijeli drugima.

Bi li do pada Timura Emeka došlo da Instagram nije vratio Sunnayinu originalnu objavu koju je prethodno zabranio? Tko zna. Ono u što, pak, nema sumnje jest da je njezin istup ohrabrio druge žrtve iz njezine industrije, manekenke iz njezine neposredne okoline da se zauzmu za sebe. I to je više nego dovoljno.

Ovakve su situacije, nažalost, surova stvarnost i svakodnevica mnogih. Vrlo vjerojatno vas žene s ovakvim iskustvima okružuju, a da toga niste ni svjesni. Promjene su prespore, bolne i teške, ali se polako događaju, no do do trenutka kada će seksualno uznemiravanje žena u poslovnom i bilo kojem drugom svijetu prestati biti svakodnevna pojava proći će još mnogo, mnogo vremena. Do tada, morat ćemo si, kao društvo, postaviti pitanje gdje povlačimo granicu između borbe za viši cilj i starozavjetnih obrazaca ponašanja? I vjerujemo li zaista u "oko za oko, zub za zub"?

Napišite komentar