Search

Minecraft je otvorio knjižnicu s člancima ušutkanih novinara

Minecraft je otvorio knjižnicu s člancima ušutkanih novinara

Digitalna građevina sadrži zabranjene priče iz Rusije, Meksika, Egipta, Vijetnama i Saudijske Arabije

Tekst: D.M.


Image: Reporters Without Borders

Prilikom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv cenzure na internetu, 12. ožujka, na jednom od servera online videoigre otvorenog koda, Minecraft otvorena je fantastična nova arhiva pod imenom Necenzurirana knjižnica. Pikselizirana građevina je prava virtualna knjižnica unutar Minecrafta stvorena za arhiviranje novinskih članaka iz zemalja u kojima ne postoji potpuna sloboda tiska ili selektivna cenzura uskraćuje pristup određenim člancima. Naime, Minecraft nije blokiran u tim zemljama.

Minecraft je otvorio knjižnicu s člancima ušutkanih novinara (фото 1)

Projekt je ideja Reportera bez granica, nevladine organizacije posvećene zagovaranju slobode tiska i medija na globalnoj razini i BlockWorksa, kolektiva umjetnika i dizajnera koji su stvaranje složenih scena u Minecraftu uspjeli pretvoriti u posao.

Minecraft je otvorio knjižnicu s člancima ušutkanih novinara (фото 2)

Minecraft je otvorio knjižnicu s člancima ušutkanih novinara (фото 3)

Masivna digitalna knjižnica izgrađena je s više od 12,5 milijuna blokova, a 24 graditelja iz 16 različitih zemalja gradili su je u 250 sati. Na policama se nalaze zabranjeni članci koje je napisalo pet novinara iz Rusije, Meksika, Egipta, Vijetnama i Saudijske Arabije.

Minecraft je otvorio knjižnicu s člancima ušutkanih novinara (фото 4)

Svaka zemlja zauzima jedno krilo knjižnice koje je ispunjeno skulpturama koje simboliziraju kampanje protiv cenzure iz te zemlje. U meksičkom krilu, primjerice, knjige okružuju malo groblje u sredini. Spomenici predstavljaju neovisne novinare ubijene zbog pisanja osjetljivih političkih priča ili istrage organiziranog kriminala u kartelima. Saudijska Arabija ne dopušta neovisno novinarstvo, pa njezino krilo krasi kavez koji simbolizira uhićene (i vrlo vjerojatno mučene) novinare.

Minecraft je otvorio knjižnicu s člancima ušutkanih novinara (фото 5)

Minecraft je otvorio knjižnicu s člancima ušutkanih novinara (фото 6)

Da biste prošetali knjižnicom, trebat će vam verzija 1.14.4 Java izdanja Minecrafta. Nakon što ju instalirate, otvorite multiplayer izbornik i unesite "visit.uncensoredlibrary.com" kao IP poslužitelja. Kopiju knjižnice također možete skinuti i istraživati sami.

Minecraft je otvorio knjižnicu s člancima ušutkanih novinara (фото 7)

Minecraft je otvorio knjižnicu s člancima ušutkanih novinara (фото 8)

"Mladi ljudi su prisiljeni odrastati u sustavima u kojima je njihovo mišljenje snažno manipulirano vladinim dezinformacijskim kampanjama", navode tvorci iz studija Mojang na minecraft.com. Najodanija publika ujedno je i glavna meta projekta.

Čak iako Minecraft YouTuberi, mahom tinejdžeri, nisu osobito zainteresirani za čitanje ili podupiranje aktivizma, na ovaj se način zasigurno mogu posijati dobre ideje.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više