Search

Mislite li da je ovaj video s Emily Ratajkowski ponižavajuć za žene?

Mislite li da je ovaj video s Emily Ratajkowski ponižavajuć za žene?

LOVE advent video

Tekst: E.G.


Image: screenshot

Magazin LOVE svake godine predstavi seriju videa pod nazivom "Advent Calendar" s nekim od najpoznatijih svjetskih modela. Ove je godine posebnu pažnju privukao onaj s Emily Ratajkowski - budući da donosi obilje scena koje aludiraju na seks, mnogi su se osjetili pozvani dati svoje uvredljive komentare, a među njima se našao i britanski voditelj Piers Morgan

Jučer je svijet obišla vijest o odluci uredništva magazina Time koji je za "osobu godine" odlučio postaviti sve hrabre žene koje su javno progovorile o seksualnom uznemiravanju ili zlostavljanju. Danas je novi dan, a ujedno i novi podsjetnik na to da za žene ne vrijede isti kriteriji kao za muškarce. Znamo već da će se one češće naći u situaciji da im se ne vjeruje, da su manje plaćene za iste poslove, da ih se diskriminira pri zapošljavanju i da se, na neki način, uvijek moraju opravdavati društvu za ono što čine ili ne čine. Posljednji primjer koji svjedoči tome u prilog je onaj modela Emily Ratajkowski. Naime, upravo je ona odabrana za jednu od zvijezda "Love Advent Calendara", uz imena poput Ashley Graham i Saru Sampaio, koji svake godine slavi ženstvenost.

Njihovi su video uradci uvijek pomalo provokativni i eksplicitni, pa je posve očekivano da će naći cijeli niz komentatora koji će smatrati da su baš oni pozvani svijetu objasniti što s time ne valja. Ove godine među njima prednjači britanski voditelj Piers Morgan, otprije poznat po seksističkim izjavama, poput one upućene Kim Kardashian. Podsjetimo, nakon što su objavljene njene fotografije s plaže na kojima se vidi da ima celulit i nakon što se cijeli svijet nad time zgražao, njegova je suvoditeljica komentirala da to nije ništa čega bismo se trebali sramiti, dok ju je on brže bolje krenuo ispraviti te istaknuo kako ne vidi razlog zašto bi se celulit slavio.

Ovaj put se na njegovoj meti našla spomenuta Emily Ratajkowski, kojoj je, nakon odgledanog videa, rekao da je global bimbo. Njegova suvoditeljica je ponovno priskočila u obranu žena te poručila kako razodijevanje može biti i feministički čin. Kao da to nije bilo dovoljno, nastavio je komentirati kako se žene ne mogu skidati i onda očekivati da ih muškarci neće gledati kao objekt. Umjesto toga, trebale bi se obući i pronaći pravi posao. 

Odgovor Emily Ratajkowski nismo morali dugo čekati; stigao je ekspresno preko njenog Twitter profila: "Nikad nisam rekla da je moj video nekakva feministička izjava. No, sad želim reći da je govorenje ženama što bi trebale činiti sa svojim tijelom klasični primjer seksizma. Mogu misliti na feminizam i u isto vrijeme snimati seksi fotografije. Okej? Hvala!" Kasnije je za LOVE izjavila i kako je umorna od razmišljanja o tome što će neki muškarac reći ako odjene kratku suknju ili objavi seksi fotografiju na Instagramu, a sve je zaključila izjavom kako samo želi moći raditi ono što želi raditi.

I upravo je to poanta svake ovakve slične priče. Ne, žene ne žele nikakva dodatna ili posebna prava; žene žele jednaka prava. Možete li zamisliti da netko propitkuje moral The Rocka zbog nekih njegovih obnaženih fotografija? Možete li zamisliti da mu netko sugerira da pronađe "pravi" posao? E, upravo to ne bismo trebali moći zamisliti ni kad su u pitanju žene.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više