Search

Na krilima uspjeha #MeToo pokreta: Reakcije žena koje su konačno istjerale pravdu

Na krilima uspjeha #MeToo pokreta: Reakcije žena koje su konačno istjerale pravdu

"Čeka nas svjetlija budućnost kada je riječ o ženskim pravima"

Tekst: D.M.


Image: Getty Images

U ponedjeljak, 24. veljače 2020. prema presudi manhattanskog Vrhovnog suda Harvey Weinstein, ozloglašeni holivudski producent je osuđen za silovanje prvog i trećeg stupnja nad Miriam Haleyi, asistenticom na projektu "Project Runway" koji je počinio 2006. i glumicom Jessicom Mann iz 2013. Presuda će mu biti izrečena 11. ožujka, a prijeti mu kazna između pet i 29 godina zatvora.

Ubrzo nakon što je producent proglašen krivim za svoja nedjela zlouporabe moći nad zastrašujuće velikim brojem filmašica tijekom svoje karijere, mnoge od njih su se oglasile i proslavile najveći uspjeh #MeToo pokreta dosad.

Tarana Burke, osnivačica #MeToo pokreta objavila je na službenoj stranici organizacije kako je ovaj slučaj podsjetnik da seksualno nasilje buja tamo gdje se dopušta da moćnici imaju nedodirljivu moć. Burke je 2017. pokrenula lavinu svjedočanstava o iskustvima sa seksualnim nasiljem pod #MeToo.

"Danas obilježavamo ogroman korak naprijed“, podijelila je na Twitteru američka glumica Rose McGowan, a u ponedjeljak se na press konferenciji uz dvadesetak drugih oštećenica izjavila kako su "ove hrabre žene koje su podijelile svoju najtežu boljku sa cijelim svijetom razlog što će jedan od najzlobnijih ljudi osjetiti kako je to kad ga netko stisne oko vrata“, a osnivačica #MeToo pokreta Tarana Burke dodala je kako je ovaj slučaj podsjetnik da seksualno nasilje buja tamo gdje se dopušta da moćnici imaju nedodirljivu moć.

"Treba postrožiti kazne i zakone koji se odnose na seksualno zlostavljanje, no danas slavimo napredak presudom prvog optuženika #MeToo ere", izjavila je glumica Rosanna Arquette. Prvi je optuženik, doduše, bio Bill Cosby 2018.

"Moje je svjedočenje bilo bolno, ali prijekopotrebno. Napokon sam progovorila u svoju obranu uz podršku više od 80 žrtava Weinsteinovog nasilja. U istini se krije cesta do pravednije kulture u kojoj nema mjesta za nasilje nad ženama", rekla je pred konferencijom glumica Annabella Sciorra, koju je Weinstein navodno silovao prije gotovo 30 godina, a Ashley Judd se putem Twittera zahvalila svim ženama koje su pomogle da se osudi jedan od najgorih nasilnika nad ženama uopće te podsjetila kako je trebalo 90 svjedokinja da bi se Weinsteina osudilo za samo dva zločina.

"Pravda je napokon istjerana", objavila je glumica Elizabeth Banks.

"Ovo je pobjeda za sve žrtve", napisala je Eva Longoria.

"Ovo je tek početak", dodala je Reese Witherspoon.

Leave a comment

više