Search

Newsletter Patti Smith je najbolji na koji se možete prijaviti (+ još pet koji mu mogu parirati)

Newsletter Patti Smith je najbolji na koji se možete prijaviti (+ još pet koji mu mogu parirati)

Tekst: BURO.


Veoma je moguće da se na spomen riječi newsletter pomalo stresete i da vam odmah padnu na pamet oni bjesomučni mailovi koji vam dnevno stižu samo zato što ste nekad, negdje kliknuli ono prokleto “I accept terms&conditions” što je automatski podrazumijevalo i da vas zaspu s gomilom promocija i vijesti. Međutim, pažljivo kuriranje newslettera i prijavljivanje samo na ono što zaista odaberete, može dovesti do nekih stvarno prosvjetljujućih noviteta. Ako se, nakon pažljivog selektiranja kome vjerujete, opredijelite i za opciju plaćanja newslettera onda možete biti prilično uvjereni da ćete na mail adresu dobivati samo probran, autentičan i izuzetno kvalitetan sadržaj.

Pogotovo u vrijeme pandemije kada su mnoge poznate ličnosti ili autori koje držimo na radaru počeli slati svoje newslettere i koristiti ih kao duplo dobro. Da zarade nešto dajući sebi oduška i pišući najiskrenije o stvarima koje ih muče, onome što gledaju, čitaju, stvaraju tijekom ovog mučnog perioda. S druge strane, mi kao čitatelji, za prilično smiješne sume novca dobivamo uvid u nevjerojatno bogat svijet kreativaca. Zato smo odabrali nekoliko najboljih na koje smo i sami jedva čekali na kliknemo “subscribe”.

Newsletter Patti Smith je najbolji na koji se možete prijaviti (+ još pet koji mu mogu parirati) (фото 1)

The reader is my notebook

Newsletter Patti Smith je najbolji na koji se možete prijaviti (+ još pet koji mu mogu parirati) (фото 2)

Patti Smith ima newsletter. Nema bolje vijesti od toga u domeni newslettera, a možda i šire od toga. Glazbenica, pjesnikinja i autorica je nedavno na svom Instagramu podijelila ovu radosnu vijest i rekla da će pretplata na njen newsletter uključivati originalne eseje o knjigama i filmovima u kojima je uživala (Patti Smith kurira naše watching liste, ima li boljeg od toga?!) kao i fotografije, odlomke svoje i tuđe poezije, novu muziku i objašnjenja zašto je neke pjesme napisala. Klikom na subscribe gumb dobivamo uvid u magični svijet Patti Smith što je jednom riječju- neprocjenjivo.

Pretplata na The reader is my notebook također omogućava i pristup seriji priča The Melting koje je punk ikona započela tijekom pandemije i koju opisuje kao “dnevnik svoje osobne pandemije”. Svako jutro, nekoliko sati u svom omiljenom kafeu, Smith sjedi i piše. “Pisanje je ono što radim. Od kada sam imala 12 godina i zamišljala sebe kao Jo March. Sada u vrijeme pandemije, u izolaciji od prijatelja, obitelji, i suradnika, ponovo prolazimo stare uobičajene procese”. A rezultati tog procesa kraljice poezije i muzike nalaze se u njenom newsletteru.

Newsletter Patti Smith je najbolji na koji se možete prijaviti (+ još pet koji mu mogu parirati) (фото 3)

Read.Look.Think

Newsletter Patti Smith je najbolji na koji se možete prijaviti (+ još pet koji mu mogu parirati) (фото 4)

Jessica Stanley je australska spisateljica koja živi i radi u Londonu i svoj newsletter piše još od 2011. godine. U prijevodu, i prije nego što je bilo popularno. Mjesečno ili dva puta mjesečno ako je adekvatno inspirirana, lista eseja, knjiga, članaka, recepata, podcasta i preporuka za dizajn enterijera će naći put do vašeg inboxa. Njen newsletter je baš ono što i obećava. I za čitanje i za gledanje i za razmišljanje, i Read.Look.Think je konstantan priljev sjajnih stvari s interneta i iz svijeta koje su definitivno vrijedni naše pažnje.

Newsletter Patti Smith je najbolji na koji se možete prijaviti (+ još pet koji mu mogu parirati) (фото 5)

Ask Molly

Newsletter Patti Smith je najbolji na koji se možete prijaviti (+ još pet koji mu mogu parirati) (фото 6)

New York Magazine već godinama unazad ima popularnu Ask Polly rubriku koju potpisuje Heather Havrilesky. Nedavno je Heather objavila da nakon šest godina dolazi kraj ovoj suradnji jer, kako je nekada rekla, da može pisati Ask Polly svaki dan pisala bi. Sada i može! S obzirom na to da newsletter daje tu mogućnost Heather je odlučila prebaciti se na taj kolosjek i započela Ask Molly, newsletter koji istražuje kompleksne, ali svima veoma poznate emocije kao što su čežnja, zbunjenost, radost. Ako vam je poznato njeno pisanje, i blizak njen stil, onda znate da je sastavni dio njenih tekstova i rigorozno samoispitivanje, ali ono koje nam je svima neophodno i koje nam daje priliku da zastanemo i stvarno razmislimo o onome što nas muči.

Newsletter Patti Smith je najbolji na koji se možete prijaviti (+ još pet koji mu mogu parirati) (фото 7)

Maybe Baby

Newsletter Patti Smith je najbolji na koji se možete prijaviti (+ još pet koji mu mogu parirati) (фото 8)

Malobrojni su oni koji nisu voljeli Man Repeller magazin, i to prvenstveno zbog sjajne ekipe koja je bila okupljena. Jedna od tih genijalnih, preduhovitih, pretalentiranih djevojaka koje su nas tjedno oduševljavale svojim razmišljanjima je i Haley Nahman, koja je i prije nego što se magazin raspao zakoračila u freelance samostalni život. Maybe Baby je njeno čedo, i jednom tjedno se oglašava s nečim što je trenutno opterećuje. Haleyino pisanje je zadivljujuće iskreno, a njena analiza suvremenog života, fenomena, medija, društva ne prestaje inspirirati i dovoditi nas do nevjerojatnih otkrića za koje se pitamo kako prije sami nismo tako razmišljali.

Newsletter Patti Smith je najbolji na koji se možete prijaviti (+ još pet koji mu mogu parirati) (фото 9)

The Audacity

Newsletter Patti Smith je najbolji na koji se možete prijaviti (+ još pet koji mu mogu parirati) (фото 10)

Američka autorica Roxanne Gay je ozbiljna legenda. I to ne samo zato što stoji iza kultnih naslova kao što su “Bad Feminist”, “Difficult Women” i “Hunger”, nego zato što je u cjelokupnoj svojoj pojavnosti moćna žena koja govori i piše britko, konkretno i direktno, prepametno, i bez previše nepotrebnog kompliciranja. Ona je uspješna, poznata spisateljica, a kada takva osoba pokrene svoj newsletter jasno je da napravi apsolutni boom. Ako vas zanimaju politika, feminizam, suvremena kultura onda je ovo pravo mjesto za vas. Uvodna rečenica za The Audacity na njenoj Substack stranici kaže: “pisanje koje hrabro odbacuje sve nametnute 'normalne' norme" i ne postoji način da se bolje objasni sve što se u ovom newsletteru nalazi. 

Newsletter Patti Smith je najbolji na koji se možete prijaviti (+ još pet koji mu mogu parirati) (фото 11)

Considerations

Newsletter Patti Smith je najbolji na koji se možete prijaviti (+ još pet koji mu mogu parirati) (фото 12)

I vizualna i spisateljska poslastica. Newsletter Natalie Smith Considerations okreće kompas na sve ono na što bismo trebali obratiti pažnju, a djeluje kao hibrid između bloga i predivno kuriranog Tumblr profila. A postoji i dobar razlog za to. Ova australska spisateljica ima nevjerojatan ukus za umjetnost. Njeni digitalni kolaži i odabiri su nešto što privlači ljude gotovo instant, a njen newsletter obećava sjajne tekstove, novu muziku koja vam ne bi pala na pamet i umjetnost koju ne smijete propustiti.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više