Search

Nije postao Bond, ali je i dalje jedan od najseksi muškaraca današnjice. Tko je Idris Elba?

Nije postao Bond, ali je i dalje jedan od najseksi muškaraca današnjice. Tko je Idris Elba?

Tko je Idris Elba i kako je postao lice na koje sve češće nailazimo?

Tekst: Lidija Lončarić


Image: Getty

Šarmantnog Engleza u posljednje vrijeme, sve češće viđamo na naslovnicama novina i portala, u serijama i filmovima, na glazbenim događanjima i iza DJ pultova. Zadnje nas je oduševio najavom sjajnih filmskih projekata kao što je uloga u "Suicide Squad" te ona u spin-offu na popularni "Fast and Furios" pa smo odlučili kako je krajnje vrijeme da se bacimo na istraživanje koje će nam pobliže objasniti tko je zapravo Idris Elba, koji su sve njegovi skriveni talenti i kako je postao lice koje toliko obožavamo gledati.

Glazba prije svega

Idris Elba, pravim imenom Idrissa Akuna Elba, malo je reći, čovjek je od brojnih talenata. Pamtimo ga po ulogama u filmovima kao što su "American Gangster" i "RocknRolla", glumio je u serijama poput "The Wire", "Luther", pojavio se i u sada već kultnom serijalu "The Ofiice", a nedavno smo ga imali prilike gledati u i Netflixovom serijalu "Turn Up Charlie", u ulozi koja možda i najbolje prikazuje ono što voli. U tom je serijalu, naime, igrao ulogu posrnulog DJ-a u pokušaju povratka na glazbenu scenu. Iako Elba nikada nije posrnuo, u "Turn Up Charlie" igra ulogu zaljubljenika u elektronsku glazbu što je, uz glumu, kako sam kaže, i njegova najveća životna ljubav. Tako se nedavno našao u ulozi DJ-a u jednom od šatora na superpopularnoj Coachelli, a domaća ga je publika upamtila i po gostovanju u zagrebačkoj Operi, kada je u svibnju posjetitelje kluba u centru Zagreba zabavljao svojim umijećem stvaranja glazbe.

 

Nije postao Bond, ali je i dalje jedan od najseksi muškaraca današnjice. Tko je Idris Elba? (фото 1)

 

Idris Elba ne skriva kako je glazba njegova prva ljubav. Već s osam godina birao je glazbu za obiteljska okupljanja, a ujak, koji se profesionalno bavio glazbom, često ga je vodio na vjenčanja i klubove u kojima bi zatim mladi Idris pažljivo pratio pokrete i upijao ritam. Glumu je otkrio tek nakon što se okušao u nekoliko poslova. Krenuo je u školu glume koja mu se u početku činila kao apsolutni promašaj, no s vremenom je postao miljenik profesorice i otkrio jedan sasvim novi svijet. U jednom je intervjuu rekao kako je, kada je napokon otkrio kako gluma funckionira, njegova kreativna strana naprosto eksplodirala te je bilo očito kako je to bio početak nečeg velikog.

Glumac, producent i DJ sa sjajnim smislom za modu

No, u britanskim je serijama i filmovima, u svojim počecima, dobivao sitne uloge lopova i negativaca. Elbi, ličnosti koja često povlači pitanje rasizma i nacionalnosti, to se nije svidjelo te je uspjeh odlučio potražiti u Americi. Gledajući kolege poput Samuela L. Jacksona i Denzela Washingtona, zaputio se u New York, neko vrijeme radio kao DJ, na ulazima klubova, pa i u brijačnici te sve to vrijeme brusio svoj američki naglasak. Prva velika uloga bila mu je ona dilera Stringera u seriji "The Wire" te ga je ona, naposljetku, lansirala i na zvjezdano hollywoodsko nebo, dok je za glavnu ulogu u seriji "Luther" dobio nagradu Emmy.

U New Yorku je, između ostalog, upoznao i tadašnju djevojku, a kasnije i suprugu Hanne Kim Norgaard, a tri godine kasnije, 2002. dobili su kćer Isan. Danas je Elba u sretnom braku s modelom Sabrinom Dhowre s kojom ima sina Winstona. U jednom je intervjuu rekao kako mu se život prije vrtio oko tuluma i druženja s ostalim zvijezdama iz svijeta showbusinessa dok je danas više posvećen obitelji i kvalitetno provedenom vremenu. Okrenuo se novim poslovnim prilikama kao što je osnivanje vlastitog modnog brenda Shoot for Rehersal, osnovao producentsku kuću Green Door Pictures, izdao čak dva albuma te postao vlasnik koktel bara The Parrot u londonskom Waldorf hotelu.

 

Nije postao Bond, ali je i dalje jedan od najseksi muškaraca današnjice. Tko je Idris Elba? (фото 2)

"Idris Elba najbolja je verzija muževnosti"

Osim talenata koje je kroz godine brusio, Elbi je podaren i onaj koji veliča njegovu prirodnu ljepotu. Tako je 2013. godine proglašen drugim najljepšim muškarcem na svijetu, a ta mu je titula, očekivano, donijela iznimnu popularnost među ženskom populacijom. No, nije izgled sve što kod ovog multitalenta osvaja već na prvu. Brojne kolegice iz svijeta filma često spominju kako je rad s Elbom baš onakav kakvim su ga zamišljale, opisuju ga kao najbolju verziju muževnost te dodaju kako u razgovoru s njim, bez obzira radi li se o filmskom setu ili osobnoj stvari, baš uvijek postoji osjećaj da je upravo njegov sugovornik najvažnija osoba na svijetu.

Iako se na prvu čini kako Idris Elba zrači samopouzdanjem, a mnogi njegovu auru opisuju kao onu koju naprosto poželiš ukrasti i za sebe, glumac za sebe kaže kako je zapravo poprilično sramežljiv dok se iz odgovora koje daje u intervjuima može iščitati i nevjerojatna skromnost. Na sebe ne gleda kao na veliku filmsku zvijezdu već svaki dan iskorištava kako bi stvorio nešto novo, a zanimljiva je i činjenica kako, kada su u pitanju medijska pojavljivanja, Elba zapravo ne voli ona iznenadna, kaže kako se uvijek voli dobro pripremiti no iako to nije uvijek moguće, nikada ne odbija važne nastupe. Smatra kako mu je pružena sjajna prilika za uspjeh, a s time i odgovornost da zajednici vrati sve ono što je primio. Upravo zato, Elba nikada neće odbiti fanove jer, kako kaže, njemu će fotografija ili potpisani autogram oduzeti tek jedan trenutak u danu dok će nekome drugome obilježiti dio života.

 

Nije postao Bond, ali je i dalje jedan od najseksi muškaraca današnjice. Tko je Idris Elba? (фото 3)

 

Nakon malog istraživanja koje smo proveli o ovom izvanrednom, vrijedom, multitalentiranom čovjeku, potpuno nam je jasna medijska pompa koja se oko Idrisa Elbe stvorila. I dok napeto iščekujemo njegove uloge u tek nadolazećim filmovima "Suicide Squad" i mjuziklu "Cats", za ovog ćemo glazbenika, glumca i, prije svega, velikog čovjeka, i dalje gajiti posebno poštovanje zbog svega što je za filmsku industriju napravio. Ne samo u smislu odlično odrađenih uloga ili gaža, već zbog doze čovječnosti koju je skromno upakirao u svako svoje medijsko pojavljivanje, zbog jednostavnosti kojom prolazi kroz život, zaraznog osmijeha, ogromne doze kreativnosti koju dodaje svakoj svojoj ulozi i činjenice da čak iako zarađuje milijune, nikada ne zaboravlja kako je do njih došao.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više